چهارشنبه، 25 دی 1398

احکام وقف | مسائل متفرقه: سوال چهل

پرسش :

مزرعه اى است که در حدود صد سال قبل طى یک وقفنامه عادى وقف گردیده است. بعداً در سال 1312 متولى وقف موقوفه درخواست ثبت ملک را کرده است و در درخواست خود حدودى را اظهار کرده است و پس از چند سال شخص دیگر اقدام به ثبت مرزعه اى بر روى قسمتى از حدود اظهارى متولى موقوفه کرده و سند ملک را به نام خود دریافت مى دارد، استدعا دارد بفرمایید با توجه به صورت قضیه، آیا مزرعه فوق حکم وقف را دارد، یا ملکیت ثانویه درست است؟ یعنى بطور خلاصه وقف مقدمتاً مالک بوده اما مراحل ثبتى ناقص انجام شده ولى فرد دوم اقدامات ثبتى موخر برموقوفه داشته ولى کامل ثبت داده و سند مالکیت گرفته است، تکلیف شرعى را بیان بفرمایید.

پاسخ :
نقص موارد ثبتى موجب تغییر موقوفه نمى شود، لذا اگر تصرف فرد مزبور روى ملک موقوفه بود هر چند فکر مى کرد وقف نیست، فعلاً آنجا حکم وقف را دارد و شخصى که به اشتباه سند گرفته حق تصرف در آن را ندارد.

منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.