سه‌شنبه، 22 بهمن 1398

احکام حدود الهی | مسائل متفرقه: سوال نه

پرسش :

در مورد حدّ زنا گفته شده است که اگر زانى چهار بار اقرار به زنا کند حدّ ثابت است ولى اگر سه بار اقرار کرد تعزیر مى شود و در مورد اقرار به زناى موجب رجم فتوا چنین است که اگر بعد از چهار بار اقرار، زانى انکار کند حدّ ساقط مى شود، آیا در مورد اخیر مى توان او را تعزیر کرد یا علاوه بر سقوط حد، تعزیر هم ندارد؟ و در صورت جواز تعزیر آیا تعزیر تنها تازیانه دون الحدّ است یا شامل حبس هم مى شود؟

پاسخ :
در فرض سؤال اگر شخص مقر، سالخورده باشد رجم ساقط است ولى حدّ که صد ضربه شلاق است ساقط نیست. و اگر مقرّ، سالمند نباشد به نظر اینجانب رجم و حد هر دو ساقط است ولى تعزیر ثابت است (لکذبه) و تعزیر منوط به نظر و صلاحدید حاکم شرع است و شامل حبس نیز مى شود همانگونه که در تفصیل الشریعه فى شرح تحریرالوسیله کتاب الحدود، ص 84 و 130 و 338 توضیح داده شده است.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.