جمعه، 25 بهمن 1398

احکام حج | بیتوته در منى: سوال هفت

پرسش :

این جانب شغلم حمله‌دارى است، چندین سال قبل جایى را که یقین داشتم جزء منىٰ است با حاجى‌ها بیتوته نموده‌ام، و سالهاى بعد فهمیدم و برایم یقین حاصل شد جایى که سالهاى قبل بیتوته نموده‌ایم خارج از منىٰ است، آیا کفّاره بر این جانب و همه حجاج واجب است یا نه؟ و در صورتى که کفّاره واجب باشد، آیا کفّاره حجاج بر عهده خودشان است یا بر عهده من؟ و آیا ابلاغ به حجاج واجب است یا نه؟ و اگر بعضى از آنان مرده باشند یا دسترسى به آنان نباشد تکلیف چیست؟

پاسخ :
کفّاره ترک بیتوته خود شما بر شما واجب است، و کفّاره دیگران بر شما واجب نیست، و لازم نیست به آنان اعلام نمایید واگر فهمیدند کفّاره بر خود آنان واجب است.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​منبع: استفتائات حج، آیت الله العظمی لطف ‌الله صافی، قم، انتشارات حضرت معصومه (علیها السلام)، 1380.