جمعه، 25 بهمن 1398

احکام اعمال عمره تمتع | طواف: سوال شصت و یک

پرسش :

حاج پس از محل شدن از عمره تمتّع قبل از وقوف به عرفات یا در عرفات یا بعد از حج متوجه مى‌شود که طواف را از میان حجر اسماعیل انجام داده و لباس پوشیده، اکنون حج او صحیح است یا نه؟ و در هر حال کفّاره آن چیست؟

پاسخ :
در فرض سؤال، طواف او باطل است و احرام عمره او باقى است، و باید طواف و نماز آن و سعى را ثانیاً بجا آورد، و بعد تقصیر نماید، و آنگاه محرم به احرام حج شود، و براى وقوف عرفات برود و اگر وقت او تنگ است بطورى که اگر بخواهد اعمال مزبوره را بجا آورده و عمره را تمام کند وقوف رکنى عرفات را درک نمى‌کند با همان احرام عمره، نیّت خود را تبدیل به حج إفراد نماید، و حج را تمام کند، و بعد عمره مفرده بجا آورده و اگر وقت او به قدرى است که مى‌تواند اعمال عمره تمتّع را تمام کند و از اعمال حج وقوف رکنى عرفات را درک کند اعمال عمره تمتّع را تمام کند و باز محرم به احرام حج تمتّع شود. و وقوف عرفات را بجا آورد و کفّاره تقصیر چون جاهل به مسئله بوده بر او واجب نیست. و هم چنین، اگر جماع کرده باشد و اگر بعد از حج متوجه شده حج او مبدل به حج إفراد شده و باید عمره مفرده بجا آورد. و در سال بعد هم حج تمتّع را انجام دهد و اگر از اعمال حج فقط اضطرارى آن را درک مى‌کند احتیاط این است که با همان احرام رجاءاً نیّت خود را تبدیل به حج إفراد نماید و اعمال اضطرارى حج را انجام دهد و طواف و نماز آن و سعى را به قصد ما فى الذمّه انجام دهد و تقصیر نماید و طواف نساء و نماز آن را نیز به قصد ما فى الذمّه بجا آورد، و احتیاطاً کفّاره حلق را بدهد و سپس یک عمره مفرده بجا آورد و سال بعد هم حج تمتّع را اعاده نماید.

منبع: استفتائات حج، آیت الله العظمی لطف ‌الله صافی، قم، انتشارات حضرت معصومه (علیها السلام)، 1380.