چهارشنبه، 21 اسفند 1398

احکام | احکام طلاق: سوال سی و سه

پرسش :

زن به بهانۀ اینکه مى‌خواهد از شوهرش طلاق بگیرد، در دادگاه به شهادت دروغ از بستگان مادر و مادر بزرگ عسر و حرج را ثابت مى‌کند، حاکم شرع هم حکم طلاق مى‌دهد، و شوهر به هیچ وجه راضى به طلاق نیست، آیا این طلاق صحیح است؟ و اگر صحیح است نوبت به مهریه مى‌رسد یا نه؟ مرقوم بفرمایید.

پاسخ :
باسمه تعالى؛ عسر و حرج زن در باقى ماندن بر زوجیّت در فرض ثبوت، فى نفسه ولایت حاکم شرع بر طلاق را موجب نمى‌شود، و ولایت طلاق با شوهر است؛ و اگر در ضمن عقد نکاح، وکالت در طلاق براى زن شرط شده باشد، آن شرط معتبر است؛ و همچنین چنانچه شوهر نفقه نمى‌دهد یا عاجز از انفاق باشد، در این صورت زن مى‌تواند به حاکم شرع مراجعه نماید تا شوهر را به طلاق یا انفاق اجبار نماید، و پس از امتناع شوهر از انفاق و طلاق، براى حاکم شرع جایز است طلاق بدهد؛ اما مهریه به نکاح ثابت است و پس از دخول، تمام آن استقرار پیدا مى‌کند، و زوجه در صورت تمکن زوج، آن را مى‌تواند مطالبه نماید، و قبل از دخول در هر حال مى‌تواند مهر را مطالبه کند، و الله العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد اول، قم: نشر سرور، 1385.