پنجشنبه، 22 اسفند 1398

احکام | احکام دیات: سوال بیست و هشت

پرسش :

برنامۀ بیمه کردن وسایل نقلیه در کشور به خاطر هدر نشدن خون مقتولین و مجروحین تصادف وسایل نقلیه مى‌باشد و براى تأمین و پرداخت خسارت مصدومین موازین و مقرراتى دارند مثلا در مورد تصادف دو ماشین، اگر ماشین رانندۀ مقصر بیمه شده باشد ادارۀ بیمه خسارت مقتولین و مجروحین را از بابت حساب بیمۀ آن ماشین پرداخت مى‌کند، و اگر ماشین رانندۀ مقصر بیمه نشده باشد و ماشین راننده‌اى که مقصر نیست بیمه شده باشد ادارۀ بیمه خسارت مقتولین و مجروحین را از بابت حساب بیمۀ آن ماشین پرداخت مى‌کند. در هر دو صورت پرداخت کنندۀ دیه، اداره بیمه است. سؤال ما این است که: اگر ماشین رانندۀ مقصر بیمه نباشد و ماشین رانندۀ بى‌تقصیر بیمه باشد و ادارۀ بیمه دیۀ مقتولین و مجروحین را از بابت بیمۀ ماشین رانندۀ بى‌تقصیر پرداخت کند، آیا ورثۀ مقتول این فرض تصادف و مجروحین آن حقّ مطالبه دیۀ دیگر از رانندۀ مقصر را دارند یا ندارند؟ چون براى یک نفر در شرع، بیش از یک دیه معیّن نشده است، جواب این مسأله را بیان فرمایید.

پاسخ :
باسمه تعالی؛ ادارۀ بیمه دیه را در آن صورت مى‌دهد که اولیاء مقتولین و مجروحین دیه را از طرف نگیرند و اولیاء دم نیز به عنوان دیه مى‌گیرند و حق غیر آن را ندارند، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.