جمعه، 8 فروردين 1399

احکام خمس | سوال یکصد و سی و شش

پرسش :

از محضر شریف خواستاریم که راجع به اموال ذیل معیّن فرمایید خمس دارند یا خیر؟ گوسفند: ١٧ رأس؛ حمار: ٢ رأس؛ دستگاه فرش آهنى: ١ دستگاه؛ دستگاه فرش چوبى: ١ دستگاه؛ علاوه بر اینها بیست هزار تومان پول نقد دارد؛ در حالى که قرض بانکى مبلغ صد هزار تومان مى‌باشد؛ پسر و دختر دم بخت هم دارد.

پاسخ :
باسمه تعالى؛ چنانچه از شیر و پنیر و پشم گوسفندها فقط براى مصرف در خانۀ خود، و از الاغها براى بارکشى آذوقه و سوارى براى خانواده و منزل استفاده مى‌کند، همچنان که ظاهر سؤال است، خمس ندارد؛ دستگاه فرش آهنى و چوبى و پول نقد خمس دارد؛ و هر مقدار از اقساط بانکى را در ضمن سال که پول بانکى را براى مخارج آن قرض کرده بود بپردازد، خمس ندارد؛ و چنانچه دستگاه فرش آهنى و چوبى که براى مخارج سال از درآمد آنها استفاده مى‌کند، قیمتش به اندازۀ مخارج سالش نمى‌رسد و از چیز دیگر هم مخارجش تأمین نمى‌شود، این دو دستگاه هم خمس ندارد، و الله العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد اول، قم: نشر سرور، 1385.