پنجشنبه، 4 ارديبهشت 1399

تصرّفات ورثه در مال غیرمخمّس میت

پرسش :

شخصی فوت نموده و هنگام حیات، خمسی را که بر ذمّه اش بوده در دفتر خود یادداشت کرده و تصمیم به پرداخت آن داشته است. در حال حاضر بعد از فوت وی همه‌ی افراد خانواده‌ی او به استثنای یکی از دخترانش از پرداخت خمس خودداری کرده و در ترکه‌ی متوفّی برای مخارج خود و میت و غیر آن، تصرّف می‌کنند، خواهشمندیم نظر خود را بیان فرمایید.

پاسخ :
اگر میت وصیت کند که مقداری از دارایی او به‌عنوان خمس پرداخت شود یا ورثه یقین پیدا کنند که وی مقداری خمس بدهکار است تا وصیت میت و یا خمسی را که بر عهده دارد از ماتَرَک (اموالی که بر جای گذاشته است) او ادا نکنند، نمی‌توانند در تَرَکه‌ی او تصرّف نمایند و تصرّفات آنان قبل از عمل به وصیت وی یا پرداخت دَین او، نسبت به مقدار وصیت یا دین در حکم غصب است و نسبت به تصرّفات قبلی نیز ضامن هستند.

منبع: پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری