شنبه، 13 ارديبهشت 1399

احکام روزه | رویت هلال ماه: سوال شانزده

پرسش :

رؤیت پذیری هلال در آفاق با تغییر در طول و عرض جغرافیایی تغییر پیدا می کند و این خود دو حالت دارد: الف- گاهی هلال در شهری همچون مدینه منوّره که نسبت به تهران در عرض جنوبی تری واقع شده، دیده می شود اما در تهران دیده نمی شود. در این گونه موارد آیا ماه جدید برای ساکنان تهران آغاز می شود یا خیر؟ همچنین صورت عکس آن چگونه خواهد بود؟ ب- برخی اوقات هلال در شهری مانند مشهد مقدس که نسبت به شهر دمشق در طول جغرافیایی شرقی تری واقع شد، دیده می شود ولی در دمشق نمی شود. در چنین صورتی آیا اول ماه برای اهل دمشق ثابت می گردد یا خیر؟همچنین حکم مسئله در فرض عکس آن چگونه است؟

پاسخ :
به نظر ما اختلاف افق در حلول ماه وجود دارد و لذا اگر امکنه ای که از نظر افق باهم یکی یا قریب الافق باشند برای آن مناطق وقتی ماه رؤیت شد، ماه ثابت است مخصوصاً اگر در شهرهای شرقی رؤیت هلال ثابت شود قطعاً شهرهای غربی هلال ماه نو ثابت می باشد.

منبع: روزه سپر مومن به ضمیمه احکام روزه، آیت الله العظمی علوی گرگانی (دام ظله)، قم: دارالعلم، 1389.