يکشنبه، 4 خرداد 1399

وقت وجوب زکات فطره | سوال سه

پرسش :

آیا جمع شدن شرایط وجوب، لحظه ای قبل از شب عید فطر(1)، برای اثبات وجوب زکات فطره لازم است؟ یا اینکه در صورت جمع شدن شرایط وجوب، مقارن و یا بعد از شب عید فطر، بازهم زکات فطره واجب می شود؟

پاسخ :
1. اگر شرایط وجوب، لحظه ای قبل از شب عید فطر باشد؛ پرداخت زکات فطره واجب است (مشهور).(2)

2. اگر شرایط وجوب مقارن با شب عید فطر باشد:

پرداخت زکات فطره لازم است (آیات عظام گلپایگانی، اراکی، فاضل، بهجت، صافی، نوری).(3)

پرداخت زکات فطره بنابراحتیاط واجب است (آیات عظام خویی، تبریزی، سیستانی).(4)

پرداخت زکات فطره لازم نیست (حضرت امام، آیات عظام مکارم، وحید).(5)

3. اگر شرایط وجوب بعد از شب عید فطر باشد:

درصورت تحقق شرایط بعد از غروب، تا زمان باقی بودن وقت زکات فطره، پرداخت زکات بنابر احتیاط واجب لازم است (آیات عظام خویی، تبریزی، سیستانی).(6)
پرداخت زکات لازم نیست (مشهور).(7)

پی‌نوشت:
1- با توجه به اختلافاتی که در زمان شروع شدن شب عید وجود دارد.
2- عروة الوثقی، ج 2، زکات فطره، فصل فی شرایط الوجوب، مسأله 6؛ امام، تحریر الوسیله، ج 2، زکات فطره، القول فی من تجب علیه، مسأله 2؛ خویی، تبریزی، سیستانی و وحید، منهاج الصالحین، کتاب الزکاة، زکاة الفطره؛ بهجت، وسیلهالنجاه، وقت وجوب زکات فطره، مسأله 1346 و 1358؛ صافی، هدایه العباد، ج 1، مسأله 1592؛ گلپایگانی، هدایه العباد، ج 1، مسأله 1593.
3- عروة الوثقی، ج 2، زکات فطره، فصل فی شرایط الوجوب، مسأله 6؛ خویی، تبریزی، سیستانی و وحید، منهاج الصالحین، کتاب الزکاة، زکاة الفطره؛ بهجت، وسیله النجاه، ج 1، وقت وجوب زکات فطره، مسأله 1346 و 1358؛ صافی، هدایه العباد، ج 1، مسأله 1592؛ گلپایگانی، هدایه العباد، ج 1، مسأله 1593.
4- خویی و تبریزی و سیستانی، منهاج الصالحین، ج 1، کتاب الزکاة، زکاة الفطره.
5- عروة الوثقی، ج 2، زکات فطره، فصل فی شرایط الوجوب، مسأله 6؛ امام، تحریر الوسیله، ج 2، زکات فطره، القول فی من تجب علیه، مسأله 2؛ وحید، منهاج الصالحین، ج 2، کتاب الزکاة، زکاة الفطره.
6- خویی و تبریزی و سیستانی، منهاج الصالحین، ج 1، کتاب الزکاة، زکاة الفطره.
7- عروة الوثقی، ج 2، زکات فطره، فصل فی شرایط الوجوب، مسأله 6؛ امام، تحریر الوسیله، ج 2، زکات فطره، القول فیمن تجب علیه، مسأله 2؛ وحید، منهاج الصالحین، ج 2، کتاب الزکاة، زکاة الفطره؛ بهجت، وسیله النجاه، ج 1، وقت وجوب زکات فطره، مسأله 1346 و 1358.

منبع: احکام فطریه و نماز عیدین، اداره پاسخگویی به سوالات آستان قدس رضوی، نشر قدس رضوی، 1392.