پنجشنبه، 15 خرداد 1399

احکام پیوند اعضاء | اهدای اعضای مرگ مغزی

پرسش :

آیا استفاده از اعضای بدن شخصی که دچار مرگ مغزی شده (مانند قلب و دو کلیه) برای نجات جان بیماران دیگر جایز است؟

پاسخ :
آیات عظام امام، فاضل، سیستانی، وحید، بهجت، تبریزی: در فرضی که هنوز شخص از دنیا نرفته استفاده از اعضای او قتل نفس محسوب می شود و جایز نیست.[1]

آیت الله خامنه ای: اگر استفاده از اعضای بدن شخص یاد شده باعث تسریع در مرگ وی شود جایز نیست و در غیر این صورت اگر با اجازه قبلی او صورت گرفته باشد و یا نجات جان نفس محترمی متوقف بر آن عضو مورد نیاز باشد اشکال ندارد.[2]

آیت الله نوری: آری، جایز است ولی اگر میت در این باره وصیت نکرده باید این کار با اجازه مجتهد جامع شرایط انجام گیرد.[3]

آیت الله مکارم: اگر مرگ مغزی بطور کامل و مسلم باشد و هیچ گونه احتمال بازگشتبه زندگی عادی وجود نداشته باشد چنانچه برای نجات جان مسلمانی باشد اشکال ندارد.[4]

پی نوشت:
[1]. فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 2142 بهجت، توضیح المسائل، متفرقه، م 24؛ تبریزى، استفتائات، س2071 و 2058 و دفتر، امام.
[2]. خامنه اى، اجوبة الاستفتائات، س 1291.
[3]. نورى، استفتائات، ج 1، س 995.
[4]. مکارم، استفتائات، ج 1، س 1456.

​​​​​​​منبع: احکام پزشکی و بیماران، سید مجتبی حسینی و سید محمدتقی محمدی، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، دفتر نشر معارف، ‫۱۳۹۴.