جمعه، 16 خرداد 1399

امر به معروف نسبت به تخلفات مسئولین

پرسش :

اگر کارکنان ادارات در محل کار خود تخلفات اداری و شرعی مسئولین مافوق را مشاهده کنند و بترسند با نهی از منکر احتمال کسر حقوق و مزایا باشد، آیا تکلیف از آنها ساقط می شود؟

پاسخ :
همه مراجع تقلید: اگر شرایط امر به معروف و نهی از منکر وجود داشته باشد، باید امر به معروف و نهی از منکر کنند، در غیر این صورت تکلیفی در آن مورد ندارند. همچنین با وجود خوف از ضرر هم تکلیف از آنان ساقط می شود، این حکم در مواردی است که حکومت اسلامی حاکم نباشد. ولی با وجود حکومت اسلامی که اهتمام به اجرای این فریضه الهی دارد، بر کسی که قادر بر امر به معروف و نهی از منکر نیست، واجب است که نهادهای مربوطه را که از طرف حکومت برای این کار اختصاص یافته‏ اند، مطلع نماید و تا کَنده شدن ریشه‏ های فاسد که فساد آور هم هستند، موضوع را پیگیری کند.[1]

پی نوشت:
[1]. خامنه‌ ای، اجوبة الاستفتائات، س 1082 و 1061 و سایت، احکام موضوعی، امر به معروف؛ مکارم، استفتائات، ج 1، س1157؛ صافی، 300، پرسش، ج 1، امر به معروف، س 4؛ بهجت، استفتائات، امر به معروف، س 472؛ امام، استفتائات، ج 1، امر به معروف، س 7؛ فاضل، استفتائات، ج 1، س 944؛ دفتر مراجع تقلید.

منبع: احکام امر به معروف، علی گرجی، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، نشر معارف‫، ۱۳۹۵.