پنجشنبه، 24 مهر 1399

انتخاب نوع کاغذ، تعداد صفحه و حجم کتاب در قرارداد چاپ | سوال یک

پرسش :

اگر بین ناشر و مؤلفى درباره چاپ کتابى، توافقى صورت گرفته باشد، آیا بر ناشر لازم است که براى مؤلف تعداد صفحات کتاب و اندازه و حجم آن را مشخص نماید؟ زیرا ناشر مى تواند در مورد حجم کتاب به اختیار خود عمل کند. یعنى حجم حروف (قلم و سایز) را به دلخواه خود انتخاب کند که خود باعث کم یا زیادشدن صفحات کتاب و کوچک یا بزرگ شدن حجم آن خواهد شد. در نتیجه اگر ناشر بخواهد سود بیشتر به دست آورد، مى تواند تعداد صفحات را با بزرگ کردن حجم حروف، افزایش دهد. در اینجا است که مسأله حرص ناشر مطرح میشود و بدین جهت او کتاب را مطابق منافعش تنظیم میکند. نظر جناب عالى در این مورد چیست‌؟

پاسخ :
اگر خصوصیات چاپ که در سؤال مورد اشاره قرار گرفته، در قرارداد معین شده باشد؛ باید طبق آن عمل گردد و گرنه مالاک آن چیزى است که در چاپ کتاب از نگاه تعداد صفحات و حجم کتاب و حروف مورد استفاده و خصوصیات دیگر، متعارف است.

منبع: یکصد و یک سوال و جواب پیرامون حقوق مالکیت فکری از نگاه فقهی، محمد اسحاق فیاض، مترجم: سرور دانش، ناشر: دبیرخانه کنگره تجلیل از مقام علمی آیت الله العظمی فیاض، 1392 ش.