پنجشنبه، 24 مهر 1399

تکثیر و فروش کتاب، نوار، فیلم و سریال بدون اجازه مؤلف و ناشر

پرسش :

برخى از کتاب‌فروشى‌ها و بعضى از فروشندگان سیار، کتاب‌هاى قاچاقى را با قیمت هاى چند برابر مى فروشند. نظر شما در این مورد چیست‌؟ همچنین برخى هم کتاب هایى را که با ماشین فتو کاپى نسخه بردارى کرده اند مى فروشند. عدهاى دیگر هم نوارهاى ویدیویى فیلمها و سریال هاى اسلامى و برنامه هاى دینى را تکثیر کرده براى منافع شخصى خود به فروش میرسانند. آیا این عمل آنان جایز است‌؟ مخصوصاً با توجه به این که در روى صفحه کتابها و نوارها این عبارت نوشته شده که: «حقوق چاپ محفوظ است» و با تأکید مى توان گفت که صاحبان این کتابها و نوارها یا ناشران و تولید کنندگان آنها راضى نیستند؛ چون این عمل باعث ضرر آنان مى شود؟

پاسخ :
همه اعمال ذکرشده جایز است؛ زیرا گفته شد که حق تألیف و حق چاپ از نگاه شرعى ثابت نیست.

منبع: یکصد و یک سوال و جواب پیرامون حقوق مالکیت فکری از نگاه فقهی، محمد اسحاق فیاض، مترجم: سرور دانش، ناشر: دبیرخانه کنگره تجلیل از مقام علمی آیت الله العظمی فیاض، 1392 ش.