پنجشنبه، 24 مهر 1399

تلخیص، ساده سازى و نشر کتاب بدون اجازه مؤلف

پرسش :

برخى از کتابهاى اسلامى توسط مؤلفان آنها با شیوهاى نگارش یافته که براى بسیارى از مردم قابل فهم نیست؛ گویا آنها تنها براى نخبگان، فرهنگیان و اندیشمندان تألیف شده است. نظر جناب شما چیست اگر کسى این نوع کتاب ها را خلاصه و ساده گرداند و سپس براى استفاده عامه مردم به چاپ برساند؟ آیا گرفتن اجازه از مؤلفان آنها لازم است‌؟

پاسخ :
گرفتن اجازه لازم نیست؛ زیرا گفته شد که آنان از نگاه شرعى حق منع از چاپ و نشر و همچنین تلخیص آنها را ندارند و چاپ و نشر و خلاصه کردن، از نگاه شرعى نه تصرف در ملک مؤلفان است و نه تصرف در حق آنان.

منبع: یکصد و یک سوال و جواب پیرامون حقوق مالکیت فکری از نگاه فقهی، محمد اسحاق فیاض، مترجم: سرور دانش، ناشر: دبیرخانه کنگره تجلیل از مقام علمی آیت الله العظمی فیاض، 1392 ش.