پنجشنبه، 24 مهر 1399

احکام قضایی | قصاص: سوال چهار

پرسش :

درباره کسى که قرار است کشته شود (تیرباران - حلق‌آویز یا ...) بفرمایید: الف) آیا مى‌تواند با هزینه خود از پزشک بخواهد که وى را قبل از قتل بى‌حس یا بیهوش نماید تا درد کمترى را متحمل شود؟ ب) آیا بین حد یا قصاص نفس و اطراف فرقى وجود دارد؟

پاسخ :
باید مطابق با دلیل شرعى عمل شود، یعنى در صورتى که از ادله شرعیه استفاده شود که علاوه بر کشتن، تعذیب مجرم هم موضوعیت دارد، جایز نخواهد بود که به وسیله‌اى تخفیف دهد و یا درد را نابود کند.

قصاص نفس فقط‍‌ کشتن محکوم است به هر نحوى که باید کشته شود، در حالى که حد، اولاً اعم است از کشتن و در ثانى برخى از این کشتن‌ها فقط‍‌ براى اعدام است و در برخى دیگر علاو بر اعدام، تعذیب نیز موضوعیت دارد.

منبع: احکام قضایی بر مبنای قرآنی، محمد صادقی تهرانی، ناشر: شکرانه، قم، 1392 ش.