پنجشنبه، 24 مهر 1399

احکام قضایی | دیات: سوال پانزده

پرسش :

اگر دندان طبیعى یا مصنوعى فردى در اثر ایراد صدمه عمدى یا غیرعمدى از سوى دیگرى شکسته شود، چنانچه شکسته شدن دندان در زیبایى چهره مصدوم یا لحن سخن گفتن وى تأثیر منفى داشته باشد، بفرمایید: - آیا مجنى علیه مى‌تواند حسب مورد علاوه بر قصاص، دیه یا خسارت، براى از بین رفتن زیبایى چهره یا تأثیر منفى در لحن گفتار، ارش بگیرد؟

پاسخ :
در مفروض مسئله اگر قصاص کاملاً اعتداى به مثل باشد یعنى با ایجاد صدمه به عنوان قصاص علاوه بر شکسته شدن دندان زیبایى چهره نیز از بین برود و لحن گفتار جانى هم تغییر کند دیگر گرفتن ارش جایز نیست. آرى اگر اضافه بر قصاص یکى از دو جهت مذکوره یا هر دو جهت جبران نشود طبعاً به مقتضاى اعتداى به مثل بایستى با ارش جبران گردد مانند این که جانى خود زیبا نیست و لکنت زبان نیز دارد و قصاس هم در او نازیبایى و لکنت زبان اضافه‌اى ایجاد نمى‌کند، در این صورت مجنى علیه حق گرفتن ارش را دارد.

منبع: احکام قضایی بر مبنای قرآنی، محمد صادقی تهرانی، ناشر: شکرانه، قم، 1392 ش.