جمعه، 16 آبان 1399

خبر دادن امام صادق (ع) از ولادت حضرت مهدی (عج)

پرسش :

آیا امام صادق (علیه السلام) از ولادت حضرت مهدی (عجل الله تعال‍ی فرجه الشریف) خبر داده است؟

پاسخ :
امام صادق(علیه السلام) در چند روایت از ولادت حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) خبر داده است که به برخی از آنها اشاره می کنیم:

1. شیخ صدوق(رحمة الله علیه) به سندش در حدیث مفصلى از امام صادق(علیه السلام) نقل کرده که فرمود: «... سَتَقَعُ بِالسَّادِسِ مِنْ وُلْدِی وَ هُوَ الثَّانِی عَشَرَ مِنَ الْأَئِمَّةِ الْهُدَاةِ بَعْدَ رَسُولِ اللَّهِ(صلى الله علیه و آله) أَوَّلُهُمْ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ عَلِیُّ بْنُ أَبِی طَالِبٍ وَ آخِرُهُمُ الْقَائِمُ بِالْحَقِّ بَقِیَّةُ اللَّهِ فِی الْأَرْضِ وَ صَاحِبُ الزَّمَانِ ...»(1)؛ ( ... بزودی ششمین فرزند من غایب می شود. او دوازدهمین نفر از امامان هدایت گر بعد از رسول خدا(صلى الله علیه و آله) است که اول آنان امیرالمؤمنین و آخر آنها قائم بحق بقیة الله در روى زمین و صاحب الزمان است ...).

2. و نیز به سند خود از امام صادق(علیه السلام) نقل کرده که فرمود: «مَنْ أَقَرَّ بِجَمِیعِ الْأَئِمَّةِ وَ جَحَدَ الْمَهْدِیَّ کَانَ کَمَنْ أَقَرَّ بِجَمِیعِ الْأَنْبِیَاءِ وَ جَحَدَ مُحَمَّداً(صلى الله علیه و آله) نُبُوَّتَهُ فَقِیلَ لَهُ یَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ فَمَنِ الْمَهْدِیُّ مِنْ وُلْدِکَ؟ قَالَ الْخَامِسُ مِنْ وُلْدِ السَّابِعِ یَغِیبُ عَنْکُمْ شَخْصُهُ وَ لَا یَحِلُّ لَکُمْ تَسْمِیَتُهُ»(2)؛ (هر کس به جمیع ائمه اقرار کند؛ ولى مهدى را انکار کند مثل کسى است که اقرار به جمیع انبیا کرده؛ ولى محمد(صلى الله علیه و آله) را انکار کرده است. به حضرت عرض شد: اى فرزند رسول خدا! چه کسى از فرزندان تو مهدى است؟ فرمود: پنجمین از اولاد هفتم، کسى که از شما غایب مى شود و نام بردن او بر شما حلال نیست).

3. و نیز در حدیثى از ابى بصیر نقل مى کند که فرمود: به امام صادق(علیه السلام) عرض کردم: «وَ مَنِ الْقَائِمُ مِنْکُمْ أَهْلَ الْبَیْتِ؟ فَقَالَ یَا أَبَا بَصِیرٍ! هُوَ الْخَامِسُ مِنْ وُلْدِ ابْنِی مُوسَى ذَلِکَ ابْنُ سَیِّدَةِ الْإِمَاءِ یَغِیبُ غَیْبَةً یَرْتَابُ فِیهَا الْمُبْطِلُونَ ثُمَّ یُظْهِرُهُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ فَیَفْتَحُ اللَّهُ عَلَى یَدِهِ مَشَارِقَ الْأَرْضِ وَ مَغَارِبَهَا ...»(3)؛ (اى فرزند رسول خدا! قائم از شما اهل بیت کیست؟ حضرت فرمود: اى ابابصیر! او پنجمین فرزند از اولاد فرزندم موسى است، او فرزند بهترین زنان است، غیبتى دارد که در آن اهل باطل شک خواهند کرد، آن گاه خداوند عزوجل او را ظاهر کرده و به دست او مشرق ها و مغرب هاى زمین را فتح خواهد نمود ...).

پی‌نوشت‌ها:
(1). کمال الدین و تمام النعمة، ابن بابویه، محمد بن على‏، محقق / مصحح: غفارى، على اکبر، اسلامیه‏، تهران،‏ چاپ دوم‏، 1395 ق‏، ج ‏1، ص 33، (الکیسانیة)؛ بحار الأنوار، مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى‏، محقق / مصحح: جمعى از محققان‏، دار إحیاء التراث العربی‏، بیروت‏، چاپ دوم، 1403 ق‏، ج ‏42، ص 79، باب 120 (أحوال أولاده و أزواجه و أمهات أولاده (صلوات الله علیه) و فیه بعض الرد على الکیسانیة)، ح 8.
(2). کمال الدین و تمام النعمة، ابن بابویه، محمد بن على‏، محقق / مصحح: غفارى، على اکبر، اسلامیه‏، تهران،‏ چاپ دوم‏، 1395 ق‏، ج ‏2، ص 333، باب 33 (ما روی عن الصادق جعفر بن محمد(علیهما السلام) من النص على القائم(علیه السلام) و ذکر غیبته و أنه الثانی عشر من الأئمة(علیهم السلام))، ح 1.
(3). همان‏، ج ‏2، ص 345، باب 33 (ما روی عن الصادق جعفر بن محمد(علیهما السلام) من النص على القائم(علیه السلام) و ذکر غیبته و أنه الثانی عشر من الأئمة(علیهم السلام))، ح 31؛ بحار الأنوار، مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى‏، محقق / مصحح: جمعى از محققان‏، دار إحیاء التراث العربی‏، بیروت‏، چاپ دوم، 1403 ق‏، ج‏ 51، ص 146، باب 6 (ما روی فی ذلک عن الصادق(صلوات الله علیه))، ح 15.

منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، مسجد مقدس جمکران، قم، چاپ هفتم، 1390.