جمعه، 16 آبان 1399

خبر دادن امام صادق (ع) از غیبت امام زمان (عج)

پرسش :

آیا امام صادق (علیه السلام) از غیبت امام زمان (عجل الله تعالی فرجه) خبر داده است؟

پاسخ :
امام صادق(علیه السلام) بارها از «غیبت کردن امام زمان(عجل الله تعالی فرجه)» خبر داده است.

1. امام صادق(علیه السلام) در حدیثى فرمود: «الْخَامِسُ مِنْ وُلْدِ السَّابِعِ یَغِیبُ عَنْکُمْ شَخْصُه‏»(1)؛ (پنجمین از اولاد هفتمین، کسى است که شخصش از شما غایب خواهد شد).

2. و نیز فرمود: «أَمَا وَ اللَّهِ لَیَغِیبَنَّ عَنْکُمْ مَهْدِیُّکُمْ حَتَّى یَقُولَ الْجَاهِلُ مِنْکُمْ مَا لِلَّهِ فِی آلِ مُحَمَّدٍ حَاجَةٌ»(2)؛ (آگاه باشید به خدا سوگند که مهدى شما از بین شما غایب خواهد شد تا اینکه جاهل از شما مى گوید: خداوند احتیاجى به آل محمد ندارد ...).

3. و نیز فرمود: «إِنَّ الْغَیْبَةَ سَتَقَعُ بِالسَّادِسِ مِنْ وُلْدِی وَ هُوَ الثَّانِی عَشَرَ مِنَ الْأَئِمَّةِ الْهُدَاةِ بَعْدَ رَسُولِ اللَّهِ(صلى الله علیه و آله) أَوَّلُهُمْ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ عَلِیُّ بْنُ أَبِی طَالِبٍ وَ آخِرُهُمُ الْقَائِمُ بِالْحَقِّ بَقِیَّةُ اللَّهِ فِی الْأَرْضِ ...»(3)؛ (همانا غیبت در ششمین از فرزندانم واقع خواهد شد و او دوازدهمین از امامان هدایت بعد از رسول خداست که اول آنها امیر المومنین على بن ابى طالب و آخر آنها قائم به حق بقیة الله در روى زمین است ...).

4. و نیز فرمود: «إِنَّ لِلْقَائِمِ غَیْبَةً قَبْلَ أَنْ یَقُومَ»(4)؛ (همانا براى قائم، غیبتى قبل از قیام است).

پی‌نوشت‌ها:
(1). کمال الدین و تمام النعمة، ابن بابویه، محمد بن على‏، محقق / مصحح: غفارى، على اکبر، اسلامیه‏، تهران،‏ 1395 قمری‏، چاپ: دوم‏، ج ‏2، ص 333، باب 33 (ما روی عن الصادق جعفر بن محمد(علیه السلام) من النص على القائم(علیه السلام) و ذکر غیبته و أنه الثانی عشر من الأئمة)، ح 1؛ بحار الأنوار، مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى‏، محقق / مصحح: جمعى از محققان‏، دار إحیاء التراث العربی‏، بیروت‏، 1403 قمری‏، چاپ: دوم، ج ‏51، ص 32، باب 3 (النهی عن التسمیة)، ح 4.
(2). کمال الدین و تمام النعمة، همان، ص 342، ح 22؛ بحار الأنوار، همان، ص 145، باب 6 (ما روی فی ذلک عن الصادق صلوات الله علیه)، ح 12.
(3). کمال الدین و تمام النعمة، همان، ح 23.
(4). الکافی، کلینى، محمد بن یعقوب بن اسحاق‏، محقق / مصحح: غفارى، على اکبر و آخوندى، محمد، دار الکتب الإسلامیة، تهران، ‏ ‏1407 قمری، چاپ: چهارم، ج ‏1، ص 338، (باب فی الغیبة)؛ کمال الدین و تمام النعمة، ابن بابویه، همان، ص 342، باب 33 (ما روی عن الصادق جعفر بن محمد(علیه السلام) من النص على القائم(عجل الله تعالی فرجه) و ذکر غیبته و أنه الثانی عشر من الأئمة)، ح 24.

منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، مسجد مقدس جمکران، قم، چاپ هفتم، 1390.