جمعه، 23 آبان 1399

مال فرزند برای پدر

پرسش :

چرا مال فرزند برای پدر حلال است اما مال پدر برای فرزند حلال نیست؟

پاسخ :
حضرت ابا الحسن الرّضا علیه السّلام در جواب مسائلی مرقوم فرمودند:
سرّ حلال بودن مال فرزند براى پدر و بدون اذن او و حلال نبودن مال پدر بدون اذنش براى فرزند این است که: فرزند در فرموده حق تعالى بخشیده شده به پدر معرّفى شده، خداوند فرموده: یَهَبُ لِمَنْ یَشاءُ إِناثاً وَ یَهَبُ لِمَنْ یَشاءُ الذُّکُورَ (خدا به هر کسى که بخواهد مؤنث بخشیده و به آن کس که دوست داشته باشد مذکّر هبه مى‏ کند) و بدیهى است وقتى خود فرزند بخشیده شده به پدر باشد مالش به طریق اولى موهوب او محسوب مى‏ گردد.

از این گذشته پدر مسئول مئونه فرزند است در حال صغر و کبر و از این نظر مورد مواخذه واقع مى‏شود چنانچه فرزند را به او نسبت داده و به مقتضاى فرموده حق تعالى او را براى پدر مى‏خواند حق تعالى در قرآن مى‏ فرماید:
ادْعُوهُمْ لِآبائِهِمْ هُوَ أَقْسَطُ عِنْدَ اللَّهِ‏ (شما پسر خوانده‏ها را به پدرانشان نسبت دهید که این نزد خدا به عدل و راستى نزدیک‏تر است).

و دلیل دیگر بر این که پدر مى‏ تواند مال فرزند را بدون اذنش بر دارد فرموده نبى اکرم صلّى اللَّه علیه و آله و سلّم است که مى‏ فرماید:
انت و مالک لابیک (تو و مالت، مال پدرت مى‏ باشید).

ولى مادر این طور نبوده و حق ندارد از مال فرزندش بدون اذن او یا اذن پدرش بردارد چه آنکه پدر در ارتباط با نفقه فرزند مورد مؤاخذه است نه مادر.

منبع: حوزه نت