جمعه، 23 آبان 1399

احکام پزشکی | مرگ مغزی: سوال هشتاد و نه

پرسش :

احتراماً معروض مى دارد تعدادى از بیماران به دلیل ضایعات مغزى غیرقابل بازگشت و غیرقابل جبران، فعالیت هاى قشر مغز خود را از دست داده، در حالت اغماى کامل بوده و به تحریکات داخلى و خارجى پاسخ نمى دهند، ضمناً فعالیت هاى ساقه مغز خود را نیز از دست داده، فاقد تنفس و پاسخ به تحریکات متفاوت نورى و فیزیکى مى باشند. در این گونه موارد احتمال بازگشت فعالیت هاى مورد اشاره مطلقاً وجود نداشته، بیمار داراى ضربان خودکار قلب بوده که ادامه این ضربان هم موقتى و تنها به کمک دستگاه تنفس مصنوعى به مدت چند ساعت و حداکثر چند روز مقدور مى باشد. این وضعیت در اصطلاح پزشکى مرگ مغزى نامیده مى شود. از طرفى نجات جان عده دیگرى از بیماران منوط به استفاده از اعضاى مبتلایان به مرگ مغزى است. با عنایت به این که به طور خلاصه بیماران با مرگ مغزى فاقد تنفس، شعور، احساس و حرکت ارادى مى باشند و هیچ گاه حیات خود را باز نمى یابند، مستدعى است ارشاد فرمایید، آیا در صورت احراز شرایط فوق مى توان از اعضاى بیمار مبتلا به مرگ مغزى براى نجات جان بیماران دیگر استفاده نمود؟

پاسخ :
پاسخ آیت الله العظمی امام خامنه‌ای (دام ظله):
در فرض سؤال، استفاده از اعضاى بدن موصوف، در صورتى که نجات نفس محترمه اى متوقف بر آن باشد، اشکال ندارد.

منبع: کتابخانه دیجیتال امام علی علیه السلام