جمعه، 23 آبان 1399

ولایت مطلقه فقیه؛ استبداد یا مطابق قوانین فقهی؟

پرسش :

آیا ولایت مطلقه فقیه استبداد است یا طبق قوانین فقهى است؟

پاسخ :
ولى فقیه با توجه به آیات قرآن سرپرستى بر مردم دارد و همین سرپرستى وى اقتضا مى کند که آن چه را که خداوند فرموده است، مراقب باشد و زمینه ى انجام آن را درست کند و اگر در جایى چیزى را مصلحت دانست و خداوند هم چیزى نفرموده بود، در آن موارد مى تواند دستوراتى بدهد. امّا این که بخواهد به حکم خداوند بدون مجوز شرعى دست بزند، چنین حقى ندارد.

وقتى مى گویند ولایت، مطلقه و گسترده و فراگیر است یعنى بند و گیرهاى که در جعل قانون است براى او وجود ندارد؛ مثلا اگر الآن بخواهند چیزى را در مملکت قانون کنند، باید در مجلس مطرح بشود، این مورد یا باید از طریق دولت فرستاده شود که به آن «لایحه» مى گویند یا تعداد خاصّى از نمایندگان طرحى را بدهند که در مجلس بحث شود، با آن شرایطى که دارد که خلاف قانون اساسى و شرعى نباشد تصویب مى شود. غیر از این راه، راهى براى جعل قانون وجود ندارد. امّا اگر مقام معظم رهبرى صلاح دانست که چیزى را قانونى کند، لازم نیست که این راه را طى کند. این اطلاق داشتن در این حد است.

منبع: کتابخانه دیجیتال امام علی علیه السلام