جمعه، 24 بهمن 1399

احکام وقف | تغییر و تبدیل وقف: سوال بیست و هفت

پرسش :

لطفاً پاسخ سؤالات ذیل را مرقوم فرمایید:‏ ‏‏1. قبرستان مسلمانان که بعضی از آن قبرها حدود بیست سال یا بیشتر است که‏‎ ‎‏جنازۀ مسلمانان را در آن دفن کرده اند، آیا جایز است صورت آن قبرها را از بین‏‎ ‎‏برد یا خیر؟‏ ‏‏2. در صورت جواز آیا خراب کردن صورت قبرها نیاز به اجازۀ وارث میت دارد‏‎ ‎‏یا خیر؟‏ ‏‏3. در صورت عدم جواز، اگر کسی بدون اجازۀ وراث میت دست به چنین کاری‏‎ ‎‏بزند ـ غفلتاً یا تجرّیاً ـ صاحبان قبر آیا حقی بر عامل تخریب قبرها دارند یا خیر؟‏

پاسخ :
پاسخ سوال 1:
‏‏بسمه تعالی، اگر زمین، وقف برای دفن اموات باشد و یا آن که از بین بردن‏‎ ‎‏صورت قبر موجب هتک میت مسلمان باشد جایز نیست.‏

پاسخ سوال 2:
‏‏بسمه تعالی، اگر قبر یا مقبره ملک باشد، دست زدن به آن و تغییر آن بدون‏‎ ‎‏اجازۀ مالک حرام و موجب ضمان است.‏

پاسخ سوال 3:
‏‏بسمه تعالی، حکم مسأله از جواب بالا معلوم می شود.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمیی(ره)، تهران، 1392 ش.