شنبه، 25 بهمن 1399

احکام وقف | مخارج وقف: سوال یک

پرسش :

‏در رستم کلا یک باب حمام که موقوفه تکیه مخروبه بود وجود داشت که برای‏‎ ‎‏احداث مجدد حمام، قبل از انقلاب انجمن ده سابق با توافق هیئت امنای تکیه عملیات‏‎ ‎‏آن را شروع کرده و مقداری از عملیات آن را انجام داد و در زمان انقلاب عملیات‏‎ ‎‏متوقف شد و بعد از انقلاب بقیه هزینه احداث اعیانی حمام مذکور را دفتر عمران امام‏‎ ‎‏شهرستان بهشهر و شهرداری رستم کلا مشترکاً پرداخت نموده اند و اکنون ادارۀ اوقاف‏‎ ‎‏مال الاجاره حمام را کلاً مطالبه می نماید. با شرح مشروحۀ فوق:‏ ‏‏1. آیا شهرداری می بایست تمام اجاره حمام را پرداخت نماید و یا به نسبت هزینه‏‎ ‎‏انجام شده بپردازد؟‏ ‏‏2. آیا شهرداری می تواند اجاره ماهیانه تعیین شده را بابت طلب خودش که برای‏‎ ‎‏احداث حمام هزینه کرده برداشت نماید؟‏ 3. آیا شهرداری می تواند تمام طلب خودش را که قریب به دویست هزار تومان‏‎ ‎‏می باشد از ادارۀ اوقاف و هیئت امنا دریافت نماید و حمام را تحویل دهد؟‏ ‏‏4. و بالاخره در مورد هزینه ای که دفتر عمران امام در حمام کرده به چه نحو باید‏‎ ‎‏عمل شود؟‏

پاسخ :
‏‏بسمه تعالی، تجدید بناء حمام موقوفۀ مخروبه اگر با اجازۀ متولی شرعی‏‎ ‎‏وقف و به حساب قرض دادن هزینۀ آن به وقف نبوده، نمی توانند هزینه را‏‎ ‎‏از متولی یا دیگری مطالبه کنند و حمام باید از متولی شرعی اجاره شود و‏‎ ‎‏اجاره بها صرف جهت وقف گردد.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.