شنبه، 9 مرداد 1400

خبر دادن امام کاظم(ع) از غیبت امام زمان(عج)

پرسش :

آیا از امام کاظم (علیه السلام) در مورد غیبت امام زمان (عجّل الله تعالی فرجه الشریف) روایتی صادر شده است؟

پاسخ :
امام کاظم(علیه السلام) بارها از «غیبت کردن امام زمان(عجل الله تعالی فرجه)» خبر داده است.

1. امام کاظم(علیه السلام) فرمود: «إِذَا فُقِدَ الْخَامِسُ مِنْ وُلْدِ السَّابِعِ فَاللَّهَ اللَّهَ فِی أَدْیَانِکُمْ لَا یُزِیلَنَّکُمْ أَحَدٌ عَنْهَا یَا بُنَیَّ إِنَّهُ لَا بُدَّ لِصَاحِبِ هَذَا الْأَمْرِ مِنْ غَیْبَةٍ ...»(1)؛ (هنگامى که پنجمین از اولاد هفتمین مفقود شد پس خدا را خدا را در ادیانتان، کسى شما را از آن جدا نکند، اى فرزندم! همانا به طور حتم براى صاحب این امر غیبتى است ...).

2. یونس بن عبدالرحمن مى گوید: من بر موسى بن جعفر(علیه السلام) وارد شدم و عرض کردم: اى فرزند رسول خدا آیا شما قائم به حق مى باشید؟ فرمود: «أَنَا الْقَائِمُ بِالْحَقِّ وَ لَکِنَّ الْقَائِمَ الَّذِی یُطَهِّرُ الْأَرْضَ مِنْ أَعْدَاءِ اللَّهِ وَ یَمْلَأُهَا عَدْلًا کَمَا مُلِئَتْ جَوْراً هُوَ الْخَامِسُ مِنْ وُلْدِی لَهُ غَیْبَةٌ یَطُولُ أَمَدُهَا خَوْفاً عَلَى نَفْسِهِ ...»(2)؛ (من قائم به حقم؛ ولى قائمى که زمین را از دشمنان خداوند عز و جل پاک کرده و آن را پر از عدالت خواهد نمود آن گونه که پر از ظلم و جور شده باشد، همان پنجمین نفر از اولاد من است براى او غیبتى طولانى است؛ زیرا بر جان او خطر است ...).

3. و نیز در بیان قول خداوند متعال: «وَ أَسْبَغَ عَلَیْکُمْ نِعَمَهُ ظاهِرَةً وَ باطِنَةً»(3) فرمود: «النِّعْمَةُ الظَّاهِرَةُ الْإِمَامُ الظَّاهِرُ وَ الْبَاطِنَةُ الْإِمَامُ الْغَائِبُ قَالَ فَقُلْتُ لَهُ فَیَکُونُ فِی الْأَئِمَّةِ مَنْ یَغِیبُ؟ قَالَ نَعَمْ یَغِیبُ عَنْ أَبْصَارِ النَّاسِ شَخْصُهُ وَ لَا یَغِیبُ عَنْ قُلُوبِ الْمُؤْمِنِینَ ذِکْرُهُ هُوَ الثَّانِی عَشَرَ مِنَّا ...»(4)؛ (نعمت ظاهر امام ظاهر و نعمت باطن امام غایب است. راوى مى گوید: به حضرت عرض کردم: آیا در میان ائمه کسى غایب مى شود؟ فرمود: آرى شخصش از چشمان مردم غایب مى گردد؛ ولى از قلوب مؤمنان غایب نمى گردد و او دوازدهمین از ما مى باشد ...).

پی‌نوشت‌ها:
(1). کمال الدین و تمام النعمة، ابن بابویه، محمد بن على‏، محقق / مصحح: غفارى، على اکبر، اسلامیه‏، تهران،‏ 1395 قمری‏، چاپ: دوم‏، ج ‏2، ص 359، باب 34 (ما روی عن أبی الحسن موسى بن جعفر فی النص على القائم(علیه السلام) و غیبته و أنه الثانی عشر من الأئمة)؛ الکافی، کلینى، محمد بن یعقوب بن اسحاق‏، محقق / مصحح: غفارى، على اکبر و آخوندى، محمد، دار الکتب الإسلامیة، تهران، ‏ ‏1407 قمری، چاپ: چهارم، ج ‏1، ص 336، (باب فی الغیبة)، ح 2.
(2). کمال الدین و تمام النعمة، همان، ص 361؛ بحار الأنوار، مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى‏، محقق / مصحح جمعى از محققان‏، دار إحیاء التراث العربی‏، بیروت‏، 1403 قمری‏، چاپ: دوم، ج ‏51، ص 151، باب 7 (ما روی عن الکاظم صلوات الله علیه فی ذلک)، ح 6.
(3). سوره لقمان، آیه 20.
(4). کمال الدین و تمام النعمة، همان، ص 368، باب 34 (ما روی عن أبی الحسن موسى بن جعفر فی النص على القائم(علیه السلام) و غیبته و أنه الثانی عشر من الأئمة)؛ بحار الأنوار، همان، ح 2.

منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، مسجد مقدس جمکران، قم، چاپ هفتم، 1390 ش، ص 335.