چهارشنبه، 24 شهريور 1400

شرایط فروشنده و خریدار / مالک بودن: سوال چهار

پرسش :

شخصی مالک قطعه زمینی بوده که شرکت تعاونی اداره ­ی ما آن را تصرّف و بین کارمندان اداره توزیع کرده است؛ همچنین او از کارمندان هم مبلغی پول گرفته است و ادّعا می کند که آنها را به صاحب زمین داده و رضایت او را جلب کرده است؛ ولی بعضی از کارمندان ادّعا می کنند که به طور مستقیم از مالک شنیده اند که او راضی نیست، همچنین در آن زمین، مسجد و خانه های مسکونی هم ساخته شده است؛ با توجه به مطالب گفته شده، لطفا به سؤالات زیر پاسخ فرمایید: الف- آیا درباره زمین مسجد و استمرار ساخت آن باید از صاحب زمین اجازه گرفت؟ ب- تکلیف کارمندان درباره زمین هایی که خانه های خود را در آنها ساخته اند، چیست؟

پاسخ :
اگر ثابت شود که نمایندگان شرکت تعاونی (که مکلّف به خرید زمین از مالک بوده اند) به طریق صحیح اقدام به معامله کرده و رضایت مالک را تحصیل نموده اند، خرید زمین توسط آنان از مالک محکوم به صحّت است؛ و همچنین اگر هنگام تقسیم زمین بین کارمندان ادّعا کنند که آن را به نحو شرعی از مالک آن گرفته اند، تا زمانی که کذب سخن آنان ثابت نشده است، گفته­ ی آنان و توزیع زمین توسط آنان حمل بر صحّت می شود و ترتیب اثر دادن به آن صحیح است و تصرّف در آن زمین برای کسانی که از شرکت مذکور گرفته اند، اشکال ندارد؛ و همچنین ساخت مسجد در قسمتی از آن زمین با اذن مشتریانی که در آن شریک هستند، اشکال ندارد.

منبع: پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری (دام ظله)