چهارشنبه، 31 شهريور 1400

عظمت قرآن در آیه 21 سوره حشر

پرسش :

خداوند در آیه 21 سوره حشر، چگونه عظمت قرآن را بیان نموده است؟

پاسخ :
درباره عظمت قرآن کریم آمده است: «لَوْ أَنْزَلْنَا هَذَا الْقُرْآنَ عَلَى جَبَلٍ لَّرَأَیْتَهُ خَاشِعاً مُّتَصَدِّعاً مِّنْ خَشْیَةِ اللهِ»(1)؛
(اگر نازل مى کردیم این قرآن را بر کوهى، همانا آن را خاشع و شکافته مى دیدى از خوف و ترس خداوند)؛
یعنى اگر کوه داراى عقل و شعور بود چنین مى شد، پس بعضى از مردم مثل کفار که اثرپذیر نیستند قلب آنها از سنگ سخت تر است.

درباره فضل آن در روایات آمده: «قَالَ النَّبِىُّ(صلى الله علیه وآله): فَضلُ القُرآنِ عَلَى سَائِرِ الکَلَامِ کَفَضلِ اللهِ عَلَى خَلقِهِ»(2)؛
(پیامبر فرمودند: فضیلت قرآن بر دیگر کلامها مثل فضیلت خدا بر مخلوقات او است)؛
یعنى در اینجا مقیاس سنجى کلامها برحسب مقیاس سنجى متکلمین است.

پی‌نوشت‌ها:
(1). سوره حشر، آیه 21.
(2). جامع الأخبار، شعیری، محمد بن محمد، مطبعة حیدریة، نجف‏، بى تا، چاپ: اول‏، ص 40، الفصل الحادی و العشرون فی القرآن؛ بحار الأنوار، مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى‏، محقق/ مصحح: جمعى از محققان‏، دار إحیاء التراث العربی‏، بیروت‏، 1403 قمری‏، چاپ: دوم، ج ‏89، ص 19، باب 1 (فضل القرآن و إعجازه و أنه لا یتبدل بتغیر الأزمان و لا یتکرر بکثرة القراءة و الفرق بین القرآن و الفرقان).

منبع: اخلاق اسلامى در نهج البلاغه، مکارم شیرازى، ناصر، تهیه و تنظیم: اکبر خادم الذاکرین‏، نسل جوان‏، قم‏، 1385 شمسی، چاپ: اول، ج 1، ص 438.