چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

عملكرد سازمان جاسوسي سيا چگونه است؟

پاسخ :
سيا (CIA) نام اختصاري دستگاه مركز اطلاعاتي و جاسوسي ايالات متحدة آمريكا است.[1] كه در سال 1947 براي هماهنگ كردن فعاليّت هاي جاسوسي دولت و راهنمايي رئيس جمهوري و «شوراي امنيت ملي» در امور امنيتي برپا شد. اين دستگاه زير نظر شوراي امنيت ملي عمل مي كند و رئيس آن را رئيس جمهور با موافقت سنا مي گمارد. سيا عمليات جاسوسي دستگاههاي ديگر را هماهنگ مي كند، اما فعاليت هاي جهاني آن از اهميت خاص برخوردار است و يكي از بازارهاي اصلي سياست خارجي آمريكا به شمار مي رود. شبكة گستردة سيا در سراسر جهان به خاطر عمليات توطئه گرانة خود نامدار است و از مهمترين عمليات آن به راه انداختن كودتا در كشورهاي جهان سوم براي روي كار آوردن حكومت هاي نظامي دست‌نشانده است. از جمله مشهورترين عمليات توطئه گرانة سيا كودتاي 28 مرداد 1332 در ايران عليه حكومت ملي مصدق و كودتاي 1973 شيلي عليه حكومت ملي سالوادور آلنده است.[2]
[1] . Central Intelligence agency.
[2] . ر. ك: آشوري، داريوش، دانشنامة سياسي، تهران، مرواريد، ص 212.