چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

آیا اعتقاد به ظهور امام مهدی (عج)، باور داشتی شیعی است؟

پاسخ :
عقيده به مهدويت و باور به ظهور و قيام مهدى موعود، به عنوان نجات دهنده عالم بشريت و اصلاح‏گر موعود، باور و اعتقادى است كه براساس كتاب و سنت پديد آمده و همه مسلمانان پيشين و پسين، بر آن اتفاق نظر دارند. اين باور داشت، به عنوان انديشه اصيل اسلامى، بر پايه استوارترين دلايل عقلى و نقلى بنا نهاده شده و هيچ یک از مسلمانان - به جز عده ‏اى اندک - به انكار و يا ترديد آن نپرداخته است. در اين رابطه ديدگاه اهل سنت نقل مى‏ شود:
سويدى مى ‏گويد: «آنچه علما بر آن اتفاق نظر دارند، اين است كه مهدى آن كسى است كه در آخرالزمان قيام مى ‏فرمايد و زمين را از عدل و داد پر مى ‏كند و احاديث راجع به مهدى (عج) و ظهور او بسيار است».(ر. ك: لطف اللَّه صافى گلپايگانى، امامت و مهدويت؛ ج 2، ص 312؛ به نقل از: سوائک الذهب، ص 78)

ابن هجر هيثمى گفته است: «اعتقاد به‏ وجود مهدى منتظر، بنابراين ‏احاديث صحيح ‏امرى لازم ‏است. عيسى و دجّال در زمان او ظاهر مى‏ شوند و هر جا «المهدى» به طور مطلق آورده شود، مراد او است».(متقى هندى، البرهان فى علامات مهدى آخر الزمان، ص 169)

ابن خلدون - در عين انكار احاديث مهدى - مى‏ گويد: «مشهور بين همه مسلمانان، در همه عصرها اين است كه به يقين در آخرالزمان، فردى از خاندان نبوت ظهور مى‏‌ كند، دين را مدد مى ‏رساند و عدل را مى‏ گستراند. مسلمانان از او پيروى مى ‏كنند و به همه كشورهاى اسلامى، حاكم مى ‏شود. او مهدى نام دارد».(عبدالرحمن بن محمد بن خلدون، مقدمه ابن خلدون، ص 367)

ابن ابى الحديد مى ‏نويسد: «ميان همه فرقه‏ هاى مسلمين اتفاق قطعى است كه عمر دنيا و احكام و تكاليف پايان نمى ‏پذيرد، مگر پس از ظهور مهدى».(ابو حامد بن هبة اللَّه بن ابى الحديد معتزلى، شرح نهج البلاغه، ج 2، ص 535)

بر اين اساس باور داشت مهدويت، امرى ضرورى و بايسته است و انكار آن به معناى نپذيرفتن روايات منقول از پيامبر اسلام است. در احاديث و روايات زيادى - به خصوص در احاديث اهل سنت - از حضرت مهدى با عناوين زير ياد شده است: خليفه در پايان امت من، امير در پايان فتنه ‏ها و انقطاع زمان، مالک و فرمانرواى زمين، پادشاه و فرمانرواى انسان‏‌ها، امام و پيشواى مردم، فرمان رواى عرب، ولىّ و سرپرست امت، سلطان مشرق و مغرب و... .
روايات مختلفى درباره دولت مهدوى نقل شده است. در اينجا به پاره‏اى از آنها اشاره مى ‏شود:

1. «مهدى از ما اهل بيت است. خداوند امر او را در يک شب اصلاح مى‏ كند».(«المهدى منّا اهل بيت، يصلحه اللَّه فى ليلة»: ابى فضل عبد اللَّه بن محمد الادريسى، المهدى المنتظر.(بيروت: عالم الكتب، 1405)، ص 31)

2. «مردى از اهل بيت من ظهور مى‏ كند كه نامش، نام من و اخلاقش شبيه خلق من است. زمين را از عدل و داد آكنده مى‏ سازد؛ همان گونه كه از ظلم و ستم پر شده بود».(«يخرج رجلٌ من اهل بيتى يواطئ اسمه اسمى وخلقه خلقى يملأها قسطاً و عدلاً كما ملئت ظلماً و جوراً». متقى هندى، البرهان فى علامات مهدى آخر الزمان، ص 92، ح 10)

3. «مهدى از خاندان من و از فرزندان فاطمه است...» و «ظهور مى ‏كند مهدى از فرزندان حسين...».(«المهدى من عترتى من ولد فاطمه....». قندوزى حنفى، ينابيع المودة، ج 2، ص 519 و 521)(«يخرج المهدى من ولد الحسين...». مقدّس شافعى، عقد الدرر، ص 222)

4. «از ما است كسى كه عيسى بن مريم پشت سر او نماز مى‏ خواند».(«منّا الّذى يصلى عيسى بن مريم خلفه» المقدس شافعى، عقد الدرر، ص 157؛ جلال الدين سيوطى، نزول عيسى بن مريم آخر الزمان، ص 85)

5. «هر كس مهدى را تكذيب كند، كفر ورزيده است».(«من كذّب بالمهدى فقد كفر». ابى فضل ادريسى، المهدى المنتظر، ص 94)

6. «در ميان امت من، كسى است كه مال را به فراوانى مى ‏بخشد و آن را شمارش نمى ‏كند» («يكون فى امتى خليفة يحثى المال حثواً ولايعده عداً». متقى هندى، البرهان، ص 81)

7. «مال را مى ‏بخشد و بر كارگزاران خود سخت‏‌گيرى مى ‏كند و بر مسكينان مهربانى‏ مى ‏ورزد».(«... يبذل المال ويشتّد على العمال ويرحم المساكين». متقى هندى، البرهان، ص 86؛ ابى فضل الادريسى،المهدى المنتظر، ص 83)

8. «خداوند زمين را به وسيله قائم زنده مى ‏كند، پس او در آنجا عدالت مى ‏ورزد. در نتيجه زمين با عدل زنده مى ‏شود، بعد از آن كه با ظلم مرده بود» و «از خلافت او ساكنان زمين و آسمان خشنوداند.»(«يحيها اللَّه بالقائم فيعدل فيها فيحى الارض بالعدل بعد موتها بالظلم» قندوزى حنفى، ينابيع المودّة، ج 2، ص 514)(«...يرضى لخلافته ساكن السماء وساكن الارض». همان، ص 562)

9. «مهدى در ميان امتم ظهور مى ‏كند. خداوند او را براى فرياد رسى مردمان برمى‌‏انگيزد. امت در زمان او متنعم و بهره‌‏مند مى ‏شوند و چهار پايان زياد مى ‏گردند. زمين محصولات خود را بيرون مى ‏دهد».(«يخرج المهدى فى امتى يبعثه اللَّه غياثاً للناس، تنعم الامة وتعيش الماشيه وتخرج الارض نباتها». مقدس شافعى، عقد الدرر، ص 144)

10. «...منادى از آسمان ندا در مى ‏دهد: آگاه باشيد! برگزيده خدا در ميان مردمان، مهدى است. پس به [فرمان‏‌هاى او] گوش فرا دهيد و از او اطاعت كنيد».(«...ينادى مناد من السماء: الا انّ صفوة اللَّه من خلقه فلان (يعنى المهدى) فاسمعوا له واطيعوا». همان، ص 156؛ ابن فضل ادريسى، المهدى المنتظر، ص 64)

بر اين اساس باور داشت «مهدى موعود» در ميان اهل سنّت رايج است؛ اما برخى از علماى اهل سنّت، در رابطه با مهدى موعود مى ‏گويند: ما به مهدى نوعى اعتقاد داريم. به عبارت ديگر، ما منكر مهدى موعود نيستيم. احاديثى كه از طرف رسول اكرم (صلی الله علیه و آله) در باره او صادر شده، مورد قبول ما است؛ ولى مى ‏گوييم: او هنوز متولّد نشده و معلوم نيست چه كسى است. اما در آينده متولّد مى ‏شود و بعد از بزرگ شدن، قيام مى ‏كند و حكومت جهانى و واحد تشكيل مى ‏دهد. او از نسل فاطمه و از فرزندان حسين است. به عنوان مثال شبراوى شافعى در الاتحاف مى ‏گويد: «شيعه عقيده دارد مهدى موعود - كه در احاديث صحيحه در رابطه با او وارد شده - همان پسر حسن عسكرى خالص است و در آخرالزمان ظهور خواهد كرد؛ ولى صحيح آن است كه او هنوز متولّد نشده و در آينده متولّد مى ‏شود و بزرگ خواهد شد. او از اشراف آل البيت الكريم است».(على اكبر قرشى، اتفاق در مهدى موعود، ج 2، بى ‏تا، ص 33؛ به نقل از: عبد للَّه بن محمد شبراوى شافعى، الاتحاف بحبّ الاشراف، ص 180)

ابن ابى الحديد نيز در شرح نهج البلاغه مى ‏نويسد: «اكثر محدثان عقيده دارند مهدى موعود از نسل فاطمه (سلام الله علیها) است و اصحاب ما (معتزله)، آن را انكار نمى كنند و در كتاب‏‌هاى خود، به ذكر او تصريح كرده ‏اند و شيوخ ما به او اعتراف نموده ‏اند. فقط فرق آن است كه او به عقيده ما (اهل سنت) هنوز متولّد نشده و بعداً متولّد خواهد گرديد».(ابن ابى الحديد معتزلى، شرح نهج البلاغه، ج 1، ص 281)

آنچه روشن است اين كه باور به مهدى موعود در نزد اهل سنّت، از ژرفا و وضوح برخوردار نيست و به عنوان يك اعتقاد ضرورى و دينى يقينى مطرح نمى ‏باشد. از اين رو ديدگاه آنان در مورد آينده سياست (دولت)، مبهم و نارسا است. به هر حال مى ‏توان انگاره ‏هاى زير را از كتاب‏‌هاى اهل سنّت به دست آورد:

1. مهدى موعود، از عترت پيغمبر و از فرزندان فاطمه (سلام الله علیها) است.
2. مهدى موعود، از فرزندان حسين‏ (علیه السلام) است.
3. او جهان را پر از عدل و داد مى‏ كند؛ پس از آن كه از ظلم وجور پر شده باشد.
4. او خليفه و رهبر و امام دوازدهم از ائمه اثنى عشر است كه پيغمبر، امت را به امامت آن‌ها بشارت داده و بر طبق روايات كثير مسند احمد، صحيح بخارى، صحيح مسلم، سنن ابى داوود و كتاب‌‏هاى معتبر ديگر اهل سنت، امامت‏‌شان ثابت است.(ر. ک: لطف اللَّه صافى، امامت و مهدويت، ج 2، ص 313)
5. حضرت مهدى، بر تمام كشورها و شهرها مستولى مى ‏شود و لشكرهاى كفر را شكست مى ‏دهد.
6. دين اسلام و توحيد به وسيله آن حضرت، عالم‌گير خواهد شد و در زمين كسى نماند، مگر اين كه به توحيد خدا گواهى دهد.
7. در زمان مهدى (عجّل الله تعالی فرجه الشریف) آن چنان مردم در نعمت و وسعت خواهند بود كه نظير آن در هيچ عصرى نبوده است.
8. او هم نام و هم كنيه حضرت رسول است و مردم را به سنت و شريعت و ملّت پيغمبر اكرم (صلی الله علیه و آله) برگردانده و كتاب و سنّت او را زنده مى ‏سازد.
9. عيسى بن مريم، فرود آيد و در نماز به مهدى (عجّل الله تعالی فرجه الشریف) اقتدا كند و... .

چكيده ديدگاه اهل سنّت درباره «مهدويت» را مى ‏توان در اين كلام ابى الحسن آبرى به دست آورد:
«به تحقيق [در اين زمينه] روايات متواتر است و از رسول خدا به طور مستفيض رسيده كه مهدى از اهل بيت او است. او هفت سال حاكم (جهان) مى ‏شود و زمين را از عدل آكنده مى ‏سازد. عيسى (علیه السلام) براى كمک به او در كشتن دجال خروج مى ‏كند. مهدى (عجّل الله تعالی فرجه الشریف) امام و پيشواى اين امت است و عيسى در پشت سر او نماز مى ‏خواند».(عبدالعليم عبدالعظيم البستوى، المهدى المنتظر، ج 1، ص 60)

منبع: آینده جهان (دولت و سیاست در اندیشه مهدویت)، رحیم کارگر، تهران انتشارات بیناد فرهنگی مهدوی موعود و قم، مرکز تخصصی مهدویت.