چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) اولین نماز جماعت را کجا برپا داشتند؟

پاسخ :
آن چنان که از برخی از روایات استفاده می شود، اولین نماز جماعتی که بر پا شده است، به امامت رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) و شرکت حضرت علی(علیه السلام) و برادرش جعفر طیار بوده است. زمانی که ابوطالب، فرزندش علی(علیه السلام) را دید که به پیامبر اقتدا کرده، به فرزندش جعفر گفت تو نیز به پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) اقتدا کن. و این جماعت سه نفری پس از نزول آیه (فاصدع بما تؤمر[1]، آنچه را ماموریت داری، آشکارا بیان کن) بود که فرمان به علنی ساختن دعوت و تبلیغ می داد.
با توجه به این که شروع دعوت علنی پس از سه سال دعوت مخفیانه بوده است، می توان حدس زد که اولین نماز جماعت در سال چهارم بعثت و در شهر مکه برگزار شده است[2].
پی نوشتها:
[1] سوره حجر، آیه 94.
[2]ر.ک: محسن قرائتی، پرتوی از اسرار نماز؛ ص 94- ابی هلال العسکری، الاوائل، 109