پنجشنبه، 11 اسفند 1390

پرسش :

با توجه به اين كه پيامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) علم لدني و غيب داشتند، چرا عده اي مبلغ را فرستادند كه به فاجعه رجيع و بعد بئر معونه منجر شود؟

پاسخ :
اولا پيامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) در مسائل عادي فردي و امور اجتماعي موظف به استفاده از علم عادي بوده‏اند. ازاين رو همواره در اين گونه مسائل از طرق معمولي تحقيق و كسب آگاهي نموده و بر اساس برآيندهاي آن عملمي‏كردند. سر اين مسأله نيز آن است كه آنان الگوي بشريتند و اگر در مسير زندگي و حركت‏هاي اجتماعي راهي غير ازاين بپويند ديگر جنبه اسوه بودن خود را از دست خواهند دادو جهانيان به بهانه آن كه آنان با علم لدني عملمي‏كرده‏اند از حركت‏هاي سازنده‏انقلابي و اصلاحي باز خواهند ايستاد. ثانيا برخي از عالمان ديني بر اين عقيده‏اند كهعلم غيب براي پيامبراکرم(ص) و امامان(ع) شأني است. يعني چنان نيست كه همواره هر چيزي را بالفعل بدانند. بلكه اگربخواهند از طريق غيبي بدانند خواهند دانست يا اگر خدا بخواهد علم چيزي را در اختيار آنان خواهد گذاشت. ثالثاديدگاه علامه طباطبايي اين است كه: علم غيب به واقع محتوم و تغيير ناپذير تعلق مي‏گيرد. بنابراين آنچه پيامبر(ص) وامامان (ع) از طريق غيبي مي‏دانند همان چيزي است كه حتما واقع خواهد شد. مانند كسي كه از عمارت بسيار بلنديپرتاب گرديده و در بين راه مي‏داند كه به سرعت به زمين اصابت خواهد كرد. اين گونه آگاهي چيزي نيست كه با آنبتوان تغييري ايجاد نمود و سرنوشت چيزي را تغيير داد.
eporsesh.com