پنجشنبه، 11 اسفند 1390

پرسش :

اين كه پيامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در آخرين ساعات زندگى فرمودند: براى من كاغذى بياوريد تا براى شما چيزى بنويسم كه هرگز گمراه نشويد دلالت بر اين ندارد كه ایشان چنان كه گفته شده بيسواد نبوده اند؟

پاسخ :
آنچه مسلم است اين است كه پيامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) بيش از بعثت در مكتبى گام ننهاده و خطى ننوشته است چنانكه قرآن مجيد مى فرمايد « و ما كنت تتلوا من قبله من كتاب و لاتخطه بيمينك ادا لرتاب المبطلون؛ تو چنين نبود كه قبل از بعثت چيزى را بخوانى و با دست خود چيزى بنويسى اينجا است كه ياوه سرايان دچار حيرت و شك مى شوند و اين مطلب يكى از دلايل نبوت و پيامبرى آن گرامى است».
برخى از بزرگان از جمله: مرحوم مطهرى و مرحوم علامه طباطبايى بر اين عقيده اند كه آن حضرت تا هنگام مرگ نيز خواندن و نوشتن نمى دانست اما خواستن كاغذ و دوات براى وصيت و جانشينى حضرت على(عليه السلام) منافاتى با اين امر ندارد؛ زيرا ممكن است حضرت قصد داشته اند كه اين امر را املاء كنند و شخص ديگرى بنويسد. و عبارت «بنويسم» نوعى استعاره است، كه فعل نوشتن به نحو استعارى به املاء كننده اسناد داده شده است.
eporsesh.com