شنبه، 5 فروردين 1391

پرسش :

ازدواج فرزندان حضرت آدم(عليه السلام) چگونه بوده است؟

پاسخ :
ابو حمزه ى ثمالى مى گويد: شنيدم كه حضرت امام سجاد(عليه السلام) به مردى از قريش، فرمود: آدم، پس از توبه، همراه حوّا از حرم[1] خارج شد؛ زيرا براى بيت احترامى خاص قائل بود، و پس از نزديكى غسل كردند و به حرم بازگشتند. حوّا در يك وضع حمل هابيل و خواهرش اقليما و در وضع حمل ديگر، قابيل و خواهرش لوزا را به دنيا آورد. البته بعدها فرزندان ديگرى هم به دنيا آورد. لوزا زيباترين دختر حضرت آدم بود. آدم(عليه السلام)گفت: مى خواهم هابيل با لوزا و قابيل با اقليما ازدواج كند. قابيل گفت: من راضى نيستم كه خواهر زيباى من با هابيل ازدواج كند و من با خواهر زشت هابيل ازدواج كنم.
آدم گفت: قرعه مى اندازيم: هابيل و قابيل هر دو به قرعه راضى شدند، نتيجه ى قرعه كشى نيز ازدواج هابيل با لوزا و قابيل با اقليما بود.
امام سجاد(عليه السلام) فرمود: پس از آن، خداوند ازدواج خواهر با برادر را حرام كرد.
مرد قريشى عرض كرد: در آيين مجوس، هنوز هم خواهر با برادر ازواج مى كنند.
امام(عليه السلام) فرمود: مجوس بعد از اين كه خداوند حرام كرد، ازدواج مى كنند؛ سپس در ادامه فرمود: اين مطلب را انكار مكن! زيرا خداوند حوا را از آدم آفريد؛ سپس با هم ازدواج كردند؛ آن گاه حرمت تشريع شد.[2]
آدم(عليه السلام) به امر خداوند ميراث نبوّت را به هابيل داد، قابيل از اين عمل ناراحت شد و نزد آدم شكوه كرد، آدم(عليه السلام) فرمود: اين كار به امر خداوند بوده است، اگر تو قبول ندارى، براى آزمايش هركدام از شما (هابيل و قابيل) يك قربانى بياوريد، قربانى هر كس پذيرفته شد او برتر است. قربانى را در آتش مى انداختند. قابيل از گندم نامرغوب براى قربانى آورد و هابيل يكى از بهترين گوسفندانش را قربانى كرد، قربانى هابيل پذيرفته شد، ولى قربانى قابيل قبول نشد. شيطان نزد قابيل آمد و گفت: نسل هابيل بر نسل تو افتخار خواهند كرد، اگر تو او را بكشى بهتر است؛ قابيل حمله كرد و هابيل را كشت.
امام رضا(عليه السلام) در جواب بزنطى، درباره ى كيفيت تناسل حضرت آدم(عليه السلام)فرمود:
«حوا در يك وضع حمل، به هابيل و خواهرش حامله شد و بار دوم به قابيل و خواهرش؛ سپس هابيل با خواهر دوقلوى قابيل و قابيل با خواهر دو قلوى هابيل، ازدواج كردند؛ و پس از آن، ازدواج خواهر با برادر حرام شد.»[3]
پس از اين كه قابيل، هابيل را كشت، حضرت آدم(عليه السلام) بسيار غمگين گشت و مدت ها ناراحت بود، خداوند دو فرزند به آدم داد به نام هاى شيث و يافث كه اين دو، دوقلو نداشتند. خداوند پس از تحريم ازدواج خواهر با برادر، از بهشت دو حورى به صورت انسان نازل كرد؛ يكى به ازدواج شيث در آمد و ديگرى با يافث ازدواج كرد. از شيث پسرى به دنيا آمد و از يافث دخترى متولد شد و آن ها با هم ازدواج كردند.[4] از شيث دخترى به دنيا آمد كه با پسر هابيل ازدواج كرد. وقتى كه هابيل كشته شد همسرش حامله بود، و پسرى بدنيا آورد كه آدم(عليه السلام) او را نيز هابيل ناميد.[5]
پی نوشتها:
[1]. حرم به محدوده ى اطراف بيت الله الحرام مى گويند كه شامل قسمت هايى از شهر مكه و زمين هاى اطراف مى شود.
[2]. احتجاج طبرسى، ج2، ص43و44؛ بحارالانوار، ج11، ص225و226.
[3]. قرب الاسناد، ص366،حديث 1311؛ بحارالانوار،ج11، ص226.
[4]. بحارالانوار، ج11، ص224.
[5]. همان، ص226.
منبع: سرگذشت ها و عبرت ها در آيينه ى وحى، سيد مرتضى قافله باشى، انتشارات مركز مديريت حوزه علميه قم (1383).