يکشنبه، 6 فروردين 1391

پرسش :

تفاوت ماهوى جامعه ى مدرن و سنّتى در چيست؟

پاسخ :
ممكن است برخى به جنبه هاى صورى و ظاهرى جهان مدرن نگريسته، آنها را با جنبه هاى جهان سنّتى مقايسه كنند و در نتيجه بگويند آنچه كه مدرنيته را مدرن ساخته، ماشين و ماشينى كردن زندگى و صنعت، و صنعتى كردن جهان و حاكم شدن استانداردهاى پيشرفته ى زندگى و ديگر ويژگى هاى صورى جهان مدرن است، اما جامعه شناس امريكايى پيتربرگر (Peter Berger) سؤال كاملاً بجا و درستى را مطرح ساخته است و آن اين كه آيا در اين صورت ما همان مصريان باستان نخواهيم بود كه سوار بر هواپيما (و برخوردار از جلوه هاى صنعت و فناورى) گشته اند؟
اگر تنها به جنبه هاى صورى و مادى قضيه توجه كنيم، بدان معناست كه تفاوت جامعه ى مدرن با سنّتى صرفاً ابزارى و صنعتى است و نيز مدرن سازى كشورهاى توسعه نيافته، تنها از طريق به كارگيرى ابزارهاى صنعتى و ماشينى صورت مى گيرد و هيچ رابطه اى با فرهنگ و روان شناسى آن كشورها ندارد؛ اما مشكلات پيچيده ى اجتماعى و فرهنگى كه از ره آورد مدرن سازى، دامنگير جهان مدرن شده است، بطلان اين مطلب را ثابت مى كند. در واقع، تفاوت جوامع مدرن با سنّتى، صرفاً مربوط به پيشرفت هاى صنعتى نظير هواپيما نيست، بلكه مربوط به انديشه و فرهنگ انسان هاست.[1] بنابراين، انسان مدرن در جامعه اى زندگى مى كند كه در بردارنده ى شاخصه هاى مدرنيسم به صورت جامع مى باشد. آنچه كه ويژگى هاى صورى و ابزارى مدرنيته را فراهم ساخت، انديشه و تفكر آن بود.[2]
پی نوشتها:
[1]. From Modernism To Postmodernism؛ P.P. 11 - 12.
[2] . محمد جواد لاريجانى، نقد ديندارى و مدرنيسم (مجموعه مقالات)، ص 137.
منبع: پرسمان مدرنيسم و پست مدرنيسم، منصور نصيرى، انتشارات مركز مديريت حوزه علميه قم (1385).