چهارشنبه، 17 خرداد 1391

پرسش :

واژه امام براي حضرت ابراهيم و ائمه (عليهم السلام ) و حضرت امام خميني(رحمت الله علیه) چه تفاوتهائي با هم دارد؟

پاسخ :
لفظ« امام » مشترک معنوي، است و امام آنست كه از وى پيروى و بوى اقتدا شود، خواه انسان باشد يا كتاب يا غير آن، حق باشد يا باطل جمع آن ائمّه است.
در قاموس گفته امام آنست كه از وى پيروى شود رئيس باشد يا غير آن ،ناگفته نماند معنى جامع، همان مقتدا بودن است،
اما با توجه به آيه زير متوجه مي شويم که خداوند به بعضي از خواص اين مقام را داده:
در آيه «إِنِّي جاعِلُكَ لِلنَّاسِ إِماماً قالَ وَ مِنْ ذُرِّيَّتِي قالَ لا يَنالُ عَهْدِي الظَّالِمِينَ»
بقره: 124 مراد از امام، ابراهيم عليه السّلام است و از «لا يَنالُ عَهْدِي الظَّالِمِينَ» ميفهميم كه اماميكه خدا از او راضى است و اماميكه امامت او را خدا ميدهد از ستمكاران برگزيده نميشود «لا يَنالُ عَهْدِي الظَّالِمِينَ».
پس هر جا اين لفظ به طور عام به کار برده شود ، معنايش واحد است ؛ وبه همان معناي مقتدي ورهبر به کار برده مي شود ؛مانند امام خميني (ره)
و هر جا از جانب خدا، در قرآن ويا احاديث به کار برده شود،به معناي مقام معنوي وخاص رهبري از جانب خدا است.
در عين حال تفاوتهايي در خصوصيات مساله بين موارد هست از قبيل :
1. امامت حضرت ابراهيم به نص خاص است ولي امامت ولي فقيه به نصب عام
2. حضرت ابراهيم (ع) امام معصوم و حجت واقعي خداست ، اما ولي فقيه معصوم نيست و حجت ظاهري مي باشد.
porseman.org