چهارشنبه، 25 بهمن 1391

پرسش :

اخیراً طى توافقى که سازمان حج و زیارت با بانک ملى ایران بعمل آورده، متقاضیانِ حج تمتع با مراجعه به بانک، مبلغ یک میلیون تومان به‌صورت قرارداد مضاربه‌اى به نام خود به حسابى در بانک ملى واریز نموده، فیش آن را دریافت مى‌دارند، این پول تا هنگام تشرف به نام واریز کننده و در حساب شخصى او باقى مى‌ماند و طبق قرارداد مکتوب مبلغى در حدود 17? به دارنده حساب در پایان هر سال منفعت مضاربه تعلّق مى‌گیرد. سازمان حج و زیارت فقط براى کسانى که زودتر ثبت نام کرده‌اند اولویت قائل شده و پس از حدود سه سال نوبت اشخاص را اعلام و در صورت تمایل آنها را به حج اعزام مى‌دارد. زمان اعزام که فرا رسید واریز کننده، پولى را که در حساب مضاربه‌اى خود دارد از بانک اخذ و همراه با مانده هزینه‌ها به حساب حج و زیات واریز مى نماید و سپس به حج مشرف مى‌شود. حال خواهشمند است با عنایت به اینکه قرارداد مذکور به‌صورت کتبى بوده و شفاهاً گفتگویى بین صاحب پول و بانک رد و بدل نمى‌‌شود. بفرمایید مبلغ درصدى که صاحب مال به عنوان منفعت مضاربه دریافت مى‌کند چه صورتى دارد؟

پاسخ :
عملیات بانکى به‌صورت قرارداد کتبى به نحو فوق الاشاره بى‌اشکال است و سود حاصله از معامله‌ى مضاربه‌اى براى سپرده‌گذار حلال است، و اصل سپرده اگر از درآمد کسب غیر مخمّس بوده خمس دارد، و سود حاصله اگر پیش از سال عزیمت به سفر حج قابل وصول نبوده، جزو درآمد سال وصول محسوب است، که اگر در همان سال هزینه سفر حج شود خمس ندارد.
منبع : رساله اجوبة الاستفتائات حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی