يکشنبه، 13 اسفند 1391

پرسش :

شخصى در وصیتنامه‏اش نوشته است که همه اموال غیر منقول او متعلّق به یکى از فرزندانش باشد به این شرط که تا زمانى که زنده است هر سال مقدارى برنج در برابر آن اموال به او و خانواده‏اش بدهد، سپس بعد از گذشت یک سال همه آن اموال را به او بخشید، آیا این وصیت به علت تقدّم همچنان اعتبار دارد و در نتیجه در ثلث آن صحیح است و باقى‌مانده اموال بعد از موت او به همه ورثه به ارث مى‏رسد؟ یا آن‌که وصیت با تحقّق هبه بعد از آن باطل مى‏شود؟ (قابل ذکر است که اموال مزبور در اختیار و تحت تصرّف موهوب له هستند.

پاسخ :
اگر هبه که بعد از وصیت صورت گرفته با قبض و استیلاء بر مالِ هبه شده در زمان حیات هبه کننده و با اذن او محقق و قطعى شده باشد، وصیت که قبل از هبه‌صورت گرفته است، باطل مى‏گردد زیرا هبه، رجوع از وصیت محسوب مى‏شود، در
نتیجه مال هبه شده، ملک فرزند است و بقیه ورثه در آن حقّى ندارند و در غیر این صورت تا زمانى که عدول موصى از وصیت احراز نشده باشد، وصیت اعتبار دارد.
منبع : رساله اجوبة الاستفتائات حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی