پدر و مادرانی که به مغز کودک شان آسیب می­ رسانند

روش های تربیت نادرست والدین ناآگاه، نه تنها به شخصیت و روح و روان کودک ضربه وارد می­ کند؛ بلکه آسیب­ های شدیدی به مغز وی نیز وارد می­ کند. در زیر با این رفتارهای خطرناک آشنا می­ شوید.
جمعه، 25 اسفند 1396
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: سیدروح الله حسین پور
موارد بیشتر برای شما
پدر و مادرانی که به مغز کودک شان آسیب می­ رسانند
والدین با روش­ های نادرست پرورشی به مغز کودکشان آسیب های خطرناکی وارد می­ کنند.
 
چکیده: روش های تربیت نادرست والدین ناآگاه ، نه تنها به شخصیت و روح و روان کودک ضربه وارد می­ کند؛ بلکه آسیب­ های شدیدی به مغز وی نیز وارد می­ کند. در زیر با این رفتارهای خطرناک آشنا می ­شوید.

تعداد کلمات 711 /  تخمین زمان مطالعه 3 دقیقه
 
 پدر و مادرانی که به مغز کودک آسیب می رسانند

اشاره

«تومودا آکمی» پژوهشگر ژاپنی متخصص در رشد روانی کودکان، به کمک دانشگاه هاروارد مغز ۱۵۰۰ کودک را با MRI اسکن کرده است تا تأثیر رفتار والدین بر مغز کودکان را بررسی کند. این متخصص پرورش کودکان نتیجه­ی تحقیقاتش را در کتاب «پدر و مادرانی که به مغز کودکشان آسیب می­رسانند» به تازگی منتشر کرده است. او رفتار اولیایی که با روش­های نامناسب پرورشی نه تنها به شخصیت کودک بلکه ناخواسته به مغزش هم آسیب وارد می­ کنند را تشریح کرده است؛ رفتاری که ممکن است حتی زندگی شخص را برای تمام عمرش تغییر دهد.
 

کدام رفتارهای والدین آسیب­ های زیادی به مغز کودک وارد می­ کند؟

* یکی از بدترین رفتارها با کودکان، دعوای شدید پدر و مادر با هم در برابر کودک است. کودکی که در معرض دیدن دائم چنین صحنه‌ ایست بخشی از مغزش به اسم Lingual gyrus نسبت به کودکان معمولی تا شش درصد کوچکتر می ­شود. نتیجه­ی چنین موردی کاهش توانایی درک گفتاری کودک است.

* دخالت بیش از حد والدین در مورد کودکانی که به سنی رسیده‌اند که می ­توانند کارهای شخصی‌‌شان را خودشان انجام بدهند؛ اگر والدین دائم در پوشاک، خوراک، بازی، همراه بردن لوازم مدرسه و غیره دخالت کنند، باعث می­شود تا کودک فکر کند مورد اعتماد قرار نگرفته است. در این نوع کودکان بخش Amygdala مغز که مسئول احساس خطر و ترس است تغییر شکل می دهد. احتمال زیادی دارد چنین کودکانی در بزرگسالی تبدیل به افراد ترسو و بدون اعتماد بنفس شوند.

* استفاده­ی زیاد کودک از تبلت یا اسمارت‌فون؛ مغز این کودکان در قسمت corpus callosum که قسمت ­های راست و چپ مغز را بهم متصل می­کند و مسئول کنترل احساسات است، کوچک و کودک از ایجاد ارتباط با والدین یا دیگر کودکان ناتوان می شود. چنین کودکانی توانایی فعالیت جمعی را از دست می ­دهند.

* انجام اعمال مورد تنفر کودک به وسیله ی والدین، مانند پوشش نامناسب آن­ها در خانه؛ کودکی که از دیدن چنین صحنه‌ای منزجر است، ناخودآگاه مغزش تحت استرس قرار می­گیرد تا که آن صحنه را نبیند. در بخش بینایی مغز این چنین کودکانی تغییر شکل و کوچک شدن مشاهده شده‌ که بر روی میزان حافظه یا درک مفاهیم تأثیر منفی داشته است. با کودکان گفتگو کنید تا متوجه شوید دیدن چه صحنه‌هایی را دوست ندارند تا از انجام آن در مقابل او پرهیز کنید.

* مقایسه کردن کودک با دیگران همراه با سرزنش او؛ چنین عملی غرور کودک را خدشه‌دار و استرس بزرگی به او وارد می­کند. مغز چنین کودکانی در بخش Striatum که مسئول حس شادی است تغییر می کند. احتمال زیادی وجود دارد چنین کودکانی در بزرگسالی دچار اعتیاد به مواد مخدر یا مشروب شوند. تک تک انسان­ها با هم متفاوتند. اگر از موردی در فرزندتان ناراضی هستید، بدون مقایسه کردنش با دیگران برای رفع مشکلش تلاش کنید.

* سرزنش ­های احساساتی و تند؛ در حقیقت تحقیر کلامی کودک از مجازات بدنی‌ آسیب بیشتری به او وارد می­کند. بخش شنوایی مغز این کودکان تورم زیادی به دنبال تحقیر کلامی کودک از خود نشان داده است. حتی مواردی از ناشنوا شدن کودک هم دیده شده در حالیکه گوش و سیستم شنوایی هیچ آسیبی ندیده است. در مواردی که قصد بیان رفتار بد کودک را دارید، حداکثر در ۶۰ ثانیه انجامش دهید. نقدهایی که بیشتر از این مدت باشد، اکثراً از عامل اصلی دور می شود و تبدیل به بیرون ریختن احساسات تند والدین در قالب موعظه با واژه های آزاردهنده و تحقیرآمیز می شود.

* در آخر این نکته را فراموش نکنید که مغز کودکان قابلیت انعطاف زیادی دارد. از هر زمانی که به اشتباه­های تربیتی پی ببرید و روش تان را تصحیح کنید، فرصت ترمیم مغز و اخلاق کودک امکان پذیر است.

گردآوری: خانم حدیثه اسفندیار

منبع: برگرفته از سخنان دکتر بهروز مقدادی
 

بیشتر بخوانید:
* ضربه ی روانی و تأثیر آن بر کودکان
* وقتی مغز کودک درست فرمان نمی­ دهد
*چرا برخی کودکان هنگام عصبانیت به خود آسیب می­ زنند؟



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.