تغییرات دوران نوجوانی

دوره ی نوجوانی یکی از دوران های حساس زندگی انسان است که با تغییراتی همراه است. اگر نوجوان و والدین او به تغییرات این دوران آگاهی داشته باشند به راحتی می توانند این دوران را بدون هیچ مشکلی سپری کنند. پس مطلب زیر را برای آگاهی بیشتر بخوانید.
دوشنبه، 22 مرداد 1397
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: سیدروح الله حسین پور
موارد بیشتر برای شما
تغییرات دوران نوجوانی
تغییر و تحولات دوران نوجوانی یک امر طبیعی است.
 
چکیده: دوره ی نوجوانی یکی از دوران های حساس زندگی انسان است که با تغییراتی همراه است. اگر نوجوان و والدین او به تغییرات این دوران آگاهی داشته باشند به راحتی می توانند این دوران را بدون هیچ مشکلی سپری کنند. پس مطلب زیر را برای آگاهی بیشتر بخوانید.

تعداد کلمات 695 / تخمین زمان مطالعه 3 دقیقه 

تغییرات دوران نوجوانی

تغییراتی که در نوجوانی رخ می دهد

در دوره نوجوانی شش نوع تغییر و تحول رخ می دهد، که این تغییرات خود وجه تمایز بین دوره کودکی و نوجوانی است. این تغییرات عبارتند از:

1- تغییر درترشح غدد درون ریز: ترشح این غدد دررفتار انسان آثاری را در پی دارد. غدد درون ریز وظیفه تأمین هورمون های لازم سوخت و ساز بدن انسان را بر عهده دارند که نتیجه آن رشد فیزیکی بدن خواهد بود. بدن فعال شده و این فعالیت گاهی دراین سن مضاعف و اثر آن باعث جهش رشد می شود. داشتن رژیم غذایی و ورزش های مناسب دراین دوره لازم است.

2- تغییر در الگوی ارتباطی والدین و نوجوان: نوع ارتباط والدین با نوجوان حالت افقی پیدا می کند درحالی که این ارتباط در دوره کودکی عمودی و براساس سلسله مراتب است. اغلب نوجوانان به دفع الگوی عمودی می پردازد و پذیرای الگوی افقی مانند پیدا کردن رابطه دوستانه، صمیمی، و همدم شدن می شوند.

3- تغییر در کمیت و کیفیت دروس: انتقال از دوره کودکی و ابتدایی به دوره نوجوانی و راهنمایی به مفهوم مواجه شدن فرد با افزایش کمی و کیفی دروس، افزایش حجم آن ها، تعدّد دبیران و از همه مهمتر تنوع و پیچیدگی مطالب  درسی در مسیر تخصصی تر شدن دروس است که رشد هورمونی را به خود می گیرد. به همین دلیل در این دوره اننتظار داشتن افت تحصیلی هرچند با درصدهای متفاوت افراد مختلف قابل پیش بینی است. بیان چنین مطالبی برای آگاهی دادن به نوجوانان که افت آن ها مسئله ای طبیعی و منطقی است، سبب بالا رفتن اعتماد به نفس آن ها خواهد شد. لذا، ذکر این نکته که با تلاش نمودن چند برابر و بیشتر از  کودکی و ابتدایی می توان افت را جبران کرد، ضروری است.

4- تغییر در  موقعیت و جایگاه فرزند: همزمان با ورود فرد به دوره ی نوجوانی منزلت فرد در خانواده نیز ارتقا می یابد. لذا، دیگر چنین فردی خصایص و رفتارهای دوره کودکی را کمتر دارد. ارتقای فرد به چنین مرحله ای موقعیت جدیدی را برای وی به وجود می آورد که مطلوبیت آن از یکسو نگرش اطرافیان را نسبت به نوجوان دگرگون می سازد و از سوی دیگر احساس مسئولیت و مشارکت نوجوان را درکارهای زندگی در قسمت های مختلف افزایش می دهد.

5- تغییر در  نگرش به زمان: تفکر جدیدی که در دوره نوجوانی و جوانی به وجود می آید، توجه فرد به گذشته و آینده است که چنین تفکراتی در دوره قبلی  وجود داشت. در این هنگام فرد درصدد است تا ارتباطی منطقی میان گذشته و حال برقرار کند. ضروری است حس گذشته گرایی تعدیل شود. آینده نگری، را با امید و شهامت اخلاقی در وجود او آمیخته و همراه شود، تا توان کافی در گام های نوجوان برای حرکت به آینده ایجاد شود.

6- تغییر در نگرش به ارزش ها: نگرش و توجه نوجوان دراین شرایط از منزلت بالایی برخوردار است. ارزش ها نوجوان را به شدت مجذوب نموده و وی را به لرزه می اندازد. لذا وظیفه اولیای خانه و مدرسه است ارزش های اخلاقی و دینی را با الگو، روش و قالبی زیبا و جذاب همراه با استدلال منطقی به وی ارائه دهند، تا بر قدرت انتخاب و تشخیص و تصمیم گیری نوجوان در این امور مختلف زندگی و تحصیلی بیفزاییم.
همه تغییراتی که در ابعاد گوناگون برای دوره نوجوانی ذکر شد، زمینه به وجود آمدن مشکلات خاصی می شود. چنانچه این امر؛ درایت و آگاهی کامل و با یک دید فلسفی جامع مورد توجه قرار نگیرد، زیان هایی به دنبال خواهد داشت، لذا اکثر خانواده ها به سبب آن که آگاهیشان فقط کارساز دوره ی کودکی است. برای مراحل نوجوانی و جوانی احساس کمبود آگاهی برای نحوه ی برخورد می کنند و در مورد فرزندان خودنگرانی هایی دارند که به ذکر علت های آن می پردازیم.
 
منبع: کتاب «مشکلات نوجوانی و جوانی»
نویسنده: ابوالقاسم اکبری

بیشتر بخوانید :
عوامل مؤثر بر شروع سن بلوغ نوجوانان
نوجوانی، دوران شور و هیجان
تغییرات دوران بلوغ در نوجوانان
فرزندتان را برای بلوغ و نوجوانی آماده کنید



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
سبک زندگی مرتبط