چه کشورهایی مایلند به «اینستکس» بپیوندند؟

علاوه بر انگلیس، فرانسه و آلمان که در حال حاضر سهامدار «اینستکس» هستند، هفت کشور اروپایی نیز برای پیوستن به این سازوکار اعلام آمادگی کرده‌اند؛ دانمارک گفته در حال بررسی است و روسیه و چین هم مایل به مشارکت هستند.
پنجشنبه، 3 مرداد 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
چه کشورهایی مایلند به «اینستکس» بپیوندند؟
به گزارش راسخون به نقل از خبرگزاری فارس، پس از خروج دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از توافق هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ (برجام) در ۱۸ اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ و امضای فرمانی در بازگشت تحریم‌ها بعد از دوره‌های ۹۰ و ۱۸۰ روزه و سفری که محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران پس از پکن و مسکو به بروکسل داشت و نشستی که با حضور او، وزرای خارجه آلمان، انگلیس و فرانسه و فدریکا موگرینی مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ۲۵ اردیبهشت ماه برگزار شد، این کشورها در بیانیه‌ای ۹ بندی بر ادامه فروش نفت، گاز، پتروشیمی، مبادلات بانکی با ایران و ... و در کل تأمین منافع اقتصادی ایران از برجام بعد از خروج آمریکا متعهد شدند.

حاضران در بروکسل همچنین به همراه ۲ عضو دیگر توافق وین یعنی روسیه و چین در نشست کمیسیون مشترک برجام در ۱۵ تیر ماه بیانیه‌ای ۱۰ بندی صادر و بار دیگر بر تعهد خود برای اجرای کامل و مؤثر برجام تأکید کردند و تعهداتی ۱۱ گانه دادند از جمله حفظ و استمرار کانال‌های موثر مالی برای تعامل با ایران؛  تداوم صادرات نفت و میعانات گازی، محصولات نفتی و پتروشیمی و ...

و در نهایت سوم مهر ماه سال گذشته در حاشیه هفتاد و سومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک وزرای خارجه ایران و ۱+۴ به همراه موگرینی نشستی را برگزار و در پایان بیانیه ای ۱۲ بندی صادر شد.
 
 
در این بیانیه اروپا ۱۱ تعهد قبلی خود و همچنین ایجاد کانالی برای ادامه صادرات نفتی ایران و تجارت با ایران را تکرار کرد و موگرینی هم گفت که کانال ویژه پرداخت برای انجام تجارت با ایران به صادرات نفت، مبادله بانکی و صادرات کمک خواهد کرد.

پس از آن بود که در ۱۱ بهمن سال گذشته (۱۳۹۷) سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس سازوکار مالی ویژه اروپا یا همان «اینستکس» را برای بهره‌مندی ایران از مزایای اقتصادی برجام رسما ثبت کردند. پاریس میزبان Instrument in Support of Trade Exchanges «ابزار پشتیبان مبادلات تجاری» شد و «پر فیشر» بانکدار آلمانی هم مسئولیت آن را بر عهده گرفت. انگلیس هم رئیس هیأت نظارت شد و مقرر شد از هر کدام از این کشورها یک نفر از وزارت امور خارجه حضور داشته باشند و گفته شد که دیگر کشورهای اروپایی هم می‌توانند به این سازوکار بپیوندند.
 
 
سه وزیر خارجه اروپایی در بیانیه مشترکی که همان روز صادر شد اعلام کردند:  فرانسه، آلمان و انگلیس، در راستای تعهد راسخ و تلاش‌های ادامه‌دار خود برای حفظ برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که به تأیید قطعنامه شماره ۲۲۳۱ شورای امنیت رسیده، ایجاد «ابزار پشتیبان مبادلات تجاری» را اعلام می‌کنند. این ابزار، کانال ویژه‌ای برای تسهیل تجارت مشروع بین عاملان اقتصادی اروپا و ایران است.

براساس این بیانیه مشترک؛‌ «ابزار پشتیبان مبادلات تجاری» با تمرکز بر روی ضروری‌ترین بخش‌ها برای مردم ایران - از قبیل اقلام دارویی، کالاهای پزشکی و کالاهای کشاورزی و غذایی- از تجارت مشروع با ایران حمایت خواهد کرد. این سازوکار در درازمدت قصد دارد به روی فعالان اقتصادی از کشورهای ثالث که مایل به تجارت با ایران هستند گشوده شود و سه کشور اروپایی کماکان نحوه دستیابی به این هدف را بررسی می‌کنند.
پس از حدود ۳ ماه شرکت سهامی خاص Special Trade and Finance Institute «سازوکار ویژه تجارت و تامین مالی ایران و اروپا» (STFI)  نهاد متناظر اینستکس به مدیر عاملی «علی اصغر نوری» در تاریخ دوم اردیبهشت سال جاری در تهران به ثبت رسید و «حمید قنبری» هم رئیس هیأت مدیره آن شد.

اینستکس یا همان «ساحات» بین واردات و صادرات به اروپا یک تهاتر پولی ایجاد می‌کند و پول وارد کننده را به صادر کننده می‌دهد. در حقیقت اینستکس و شرکت متناظر ایرانی به عنوان نهادهای واسط برای تسویه حساب شرکت‌های بدهکار و بستانکار در دو طرف عمل خواهند کرد. بر این اساس، در ساختار اینستکس پولی جا به جا نمی‌شود.


*آمادگی هفت کشور اروپایی برای پیوستن به اینستکس

چندی بعد «فدریکا موگرینی» چهارم تیر ماه در نشست خبری مشترک به همراه «شاه محمود قریشی» وزیر خارجه پاکستان در بروکسل اعلام کرد که اینستکس به زودی عملیاتی خواهد شد، ولی جزئیات بیشتری ارائه نکرد.
سه روز بعد یعنی جمعه هفتم تیر ماه و پیش از شروع نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان وزرا و مدیران کل سیاسی ایران و ۱+۴، بیانیه‌ای از سوی هفت کشور اروپایی اتریش، بلژیک، فنلاند، هلند، اسلوونی، اسپانیا و سوئد منتشر و این کشورها ضمن حمایت از برجام آمادگی خود را برای پیوستن به اینستکس اعلام کردند. در این بیانیه آمده بود: «با آگاهی از اینکه اجرای بخش‌های اقتصادی این توافق با مشکلاتی روبرو شده است ما با فرانسه، آلمان و انگلیس و دیگر سازمان‌ها و کمیسیون اروپایی برای ایجاد کانالی که تبادلات مالی با ایران را تسهیل کند همکاری خواهیم کرد.»
 
 
همان روز و بعد از نشست کمیسیون مشترک برجام «سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در جمع خبرنگاران از عملیاتی شدن سازوکار مالی «اینستکس» خبر داد و مهمترین موضوع مطرح شده در جلسه روز جمعه در وین را «اینستکس» و کانال مالی که اروپایی‌ها درست کردند، برشمرد و در عین حال گفت: «اینستکس الان دیگر عملیاتی شده و ۲ سه تا کیس (مورد) کاری هم الان در حال انجام شدن است و به زودی ظرف روزهای آینده تبادل مالی از طریق اینستکس انجام خواهد شد.»

«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز نهم تیر ماه در پایگاه اینترنتی شخصی خود نوشت: «روز جمعه ما بیانیه‌ مهمی در زمینه حفاظت از توافق هسته‌ای با ایران صادر کردیم؛ مبنی بر اینکه سازو کار اینستکس اجرایی شده و اولین معاملات در آن در حال پردازش است. هفت کشور اروپایی به ما و سه کشور که این سازو کار را ایجاد کرده‌اند، یعنی آلمان، فرانسه و انگلیس خواهند پیوست.»
 
 
«هلگا اشمید» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز ۲۰ تیر گفت که روند اجرایی شدن اینستکس، پیشرفت‌هایی کرده و علاوه بر ۱۰ کشور اتحادیه اروپا که پیش از این برای استفاده از این ساز و کار اعلام آمادگی کرده بودند، «اکنون ما هفت دولت عضو دیگر داریم که اعلام کرده‌اند که یا به عنوان سهامدار به اینستکس می‌پیوندند، یا از آن استفاده می‌کنند.بر اساس مشورت‌هایی که هفته گذشته داشته‌ام، می‌توانم این را به شما بگویم که دولت‌های غیر عضو اتحادیه اروپا هم (به اینستکس) ملحق خواهند شد.»

موگرینی مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین ۲۶ تیر ماه نیز در نشستی با موضوع وضعیت خلیج فارس در پارلمان اروپا در استراتسبورگ گفت: «اینستکس» عملیاتی شده و اکنون اولین تراکنش‌های آن در حال انجام است. وی گفت: علاوه بر هفت کشوری که در روز عملیاتی شدن اینستکس پیوستن به آن را اعلام کرده‌اند، در نشست روز دوشنبه نیز تعداد دیگری از اعضای اتحادیه اروپا برای پیوستن به این ساز و کار اعلام تمایل کرده‌اند و «ما همچنین با کشورهای غیراروپایی که ممکن است [به این ساز و کار] بپیوندند، گفت‌وگوهایی داریم.»


*آمادگی هلند برای پیوستن به اینستکس/فنلاند هم در نظر دارد ملحق شود

البته پیش از بیانیه هفت کشور، دولت هلند خرداد ماه اعلام کرده بود که قصد دارد با سرمایه‌گذاری در اینستکس به این سازوکار مالی بپیوندد. 

منابع مطلع همچنین می‌گویند که بلژیک هم از کشورهایی است که قرار است به زودی به این سازوکار بپیوندد.

دولت فنلاند نیز دوشنبه ۱۷ تیر ماه اعلام کرد که در نظر دارد به اینستکس ملحق شود و سخنگوی دولت فنلاند در بیانیه‌ای‌ گفت: « فنلاند از اینستکس حمایت می‌کند و در حال ارزیابی شرایط لازم برای پیوستن به آن است.» پس از آن «پکا هاویستو» وزیر خارجه فنلاند نیز روز دوشنبه ۲۴ تیر ماه گفت این کشور از تسهیل تجارت با ایران از طریق ساز و کار موسوم به «اینستکس» حمایت می‌کند.
 
 
«خوزه بورل» وزیر خارجه اسپانیا (+) هم ۲۴ تیر ماه با اشاره به تلاش‌های خود و دیگر همتایان اروپایی‌اش برای حفظ برجام و تعامل تجاری با ایران، از پیوستن  کشورش به ساز و کار مالی اروپا (اینستکس) خبر داد.
«میرو سرار» وزیر خارجه اسلوونی ۱۵ جولای در بروکسل اعلام کرد که این کشور علیرغم تحریم‌های آمریکا علیه ایران، به این سازوکار (اینستکس) خواهد پیوست.(اینجا بخوانید)
 

*دانمارک هم در حال ارزیابی است

در همین خصوص «مرتضی مرادیان» سفیر ایران در کپنهاگ ۳۱ تیر ماه در صفحه اینستاگرامش به نقل از رسانه‌های دانمارک نوشت که دولت کپنهاگ در حال بررسی پیوستن به اینستکس است. وی در این باره نوشت: «یپه کوفود» وزیر خارجه دانمارک، بعد از ملاقات روز جمعه ۲۸ تیر با «ژان ایو لودریان» همتای فرانسوی خود گفت: دولت دانمارک در حال ارزیابی جزییات فنی پیوستن به اینستکس است.

از سوی دیگر، «دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه هم پنجشنبه ۲۷ تیر ماه اعلام کرد که ممکن است شرکت‌های روسی نیز از کانال تبادلات مالی ویژه اروپا با ایران موسوم به «اینستکس» استفاده کنند و افزود: «اینکه شاید روسیه هم از اینستکس برای تعاملات با ایران استفاده کند را رد نمی‌کنیم».

یک مقام چینی نیز هفتم تیر ماه در این خصوص عنوان کرد که پکن علاقه‌مند به مشارکت در آن به عنوان طرف ثالث است. 

اعلام آمادگی‌ها در حالی مطرح شده است که علی‌اصغر نوری مدیر عامل شرکت متناظر اینستکس ۱۵ تیر ماه در پاسخ به سؤالی درباره اعلام آمادگی روسیه و چین برای پیوستن به اینستکس و اعلام آمادگی دولت هلند برای سهامداری در این شرکت، گفت: این‌ موارد هنوز رسمی نشده است؛ چه آنهایی که دولتشان اعلام آمادگی کرده و چه آنهایی که بیانیه داده‌اند. در حال حاضر مؤسس و سهامدار اینستکس به‌ عنوان یک شرکت تجاری آلمان، فرانسه و انگلیس هستند که قوانین تجاری مختص به خود را هم دارند. اگر کشورهای دیگر بخواهند به این شرکت بپیوندند باید دید که این امر بر اساس مقررات تجاری فرانسه امکان‌پذیر هست یا خیر.(بیشتر بخوانید)
در همین زمینه نیز «مارکوس ادرر» سفیر اتحادیه اروپا در روسیه اول مرداد ماه سال جاری با این ادعا که رایزنی‌هایی بین سهام‌داران اینستکس برای تسهیل مبادلات نفتی با ایران در جریان است، گفت که در خصوص مشارکت کشورهای ثالث در اینستکس هیچ تحول جدیدی اتفاق نیفتاده است. 

مقامات ایرانی همواره گفته‌اند که به اینستکس امید نبسته‌اند و در کنار آن راهکارهای دیگر را برای تأمین منافع اقتصادی ملت ایران دنبال می‌کنند. در همین خصوص سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه ۱۲ تیر ماه در صفحه توئیترش نوشت: «کسی در دولت به اینستکس اروپا امید نبسته، اما راهش را هم نبستیم؛ نه تنها آن را کافی نمی‌دانیم، بلکه این سازوکار را مقدمه اجرای تعهدات ۱۱ گانه اروپایی‌ها می‌دانیم که تاکنون به آنها عمل نکرده‌اند.هنوز در برجام هستیم و فعلا حقوق و مطالبات‌مان را از طریق همین توافق دنبال می‌کنیم.»
 
 در همین راستا و در شرایطی که تهران همواره از کندی اروپایی‌ها در راه‌اندازی اینستکس که بخشی بسیار کوچک از تعهدات اروپا را شامل می‌شود ابراز ناخرسندی کرده، «دیویدگاردنر» تحلیلگر در مقاله‌ای در «فایننشال‌تایمز» اینستکس را یک «ژست توخالی» توصیف کرد و نوشت: «اروپایی‌ها یک نظام تهاتری برای تسهیل تجارت با ایران راه‌اندازی کرده‌اند، اما هراس کشورهای اروپایی برای اخراج از سیستم دلاری آمریکا این ساز و کار را به یک ژست تو خالی تبدیل کرده و تهران هم این را می‌داند.»

موسوی سخنگوی وزارت خارجه ایران اخیرا هم در گفت‌وگویی با روزنامه الاخبار عنوان کرد: «در وضعیت کنونی، مکانیسم اینستکس برای حمایت از تبادل تجاری و مالی است و اروپایی‌ها باید بتوانند شروط ما برای فروش نفت را برآورده سازند. از کشورهای اروپایی انتظار داریم که موضوع فروش نفت را با جدیت بررسی کنند؛ اما طبیعی است که ما موضوع فروش نفت را از طرق دیگر نیز بررسی کنیم.»

در همین خصوص حسن روحانی ۲۷ تیر ماه در تماس تلفنی امانوئل ماکرون همتای فرانسوی  تبادل از طریق اینستکس همزمان با ورود پول فروش نفت از این طریق را در راستای استمرار تلاش‌ها برای حفظ برجام مهم خواند و خاطرنشان کرد: گذشت زمان و از دست رفتن فرصت ها ایران را مجبور به اجرای گام سوم خود خواهد کرد.


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
اخبار مرتبط
موگرینی: منتقدان برجام خواستار پایبندی ایران هستند/کشورهای اروپایی فعلاً مکانیسم ماشه را فعال نمی‌کنند
موگرینی: منتقدان برجام خواستار پایبندی ایران هستند/کشورهای اروپایی فعلاً مکانیسم ماشه را فعال نمی‌کنند
سه‌شنبه، 25 تير 1398
برجام یا اینستکس
برجام یا اینستکس
يکشنبه، 16 تير 1398
از وعده توخالی تا شروط طلبکارانه در برجام اروپایی!
از وعده توخالی تا شروط طلبکارانه در برجام اروپایی!
چهارشنبه، 12 تير 1398
نماینده ایران در سازمان ملل: طی 10 روز آینده مذاکرات مهمی با شرکای اروپایی درباره برجام خواهیم داشت
نماینده ایران در سازمان ملل: طی 10 روز آینده مذاکرات مهمی با شرکای اروپایی درباره برجام خواهیم داشت
دوشنبه، 10 تير 1398
کشورهای اروپایی باید در برابر تروریسم اقتصادی آمریکا علیه ایران ایستادگی کنند
کشورهای اروپایی باید در برابر تروریسم اقتصادی آمریکا علیه ایران ایستادگی کنند
سه‌شنبه، 21 خرداد 1398
اروپا در ۱۰ روز گذشته هیچ اقدامی در ارتباط با تعهداتش در برجام انجام نداده‌ است
اروپا در ۱۰ روز گذشته هیچ اقدامی در ارتباط با تعهداتش در برجام انجام نداده‌ است
سه‌شنبه، 24 ارديبهشت 1398
فرصت اروپا برای جلوگیری از مرگ برجام محدود است
فرصت اروپا برای جلوگیری از مرگ برجام محدود است
شنبه، 21 ارديبهشت 1398
تجارت ایران و اروپا به یک‌پنجم کاهش یافت/ خلف وعده اروپایی‌ها در حفظ منافع برجامی
تجارت ایران و اروپا به یک‌پنجم کاهش یافت/ خلف وعده اروپایی‌ها در حفظ منافع برجامی
شنبه، 31 فروردين 1398
سفیر آلمان: هدف اینستکس دور زدن تحریم‌های آمریکا نیست
سفیر آلمان: هدف اینستکس دور زدن تحریم‌های آمریکا نیست
چهارشنبه، 1 اسفند 1397
«اینستکس» برای مقابله با تحریم است یا تشدید تحریم؟!
«اینستکس» برای مقابله با تحریم است یا تشدید تحریم؟!
شنبه، 13 بهمن 1397
موارد بیشتر برای شما
پزشکیان: حضور زنان در آینده کشور مؤثر تر از من است که اینجا ایستاده‌ام
play_arrow
پزشکیان: حضور زنان در آینده کشور مؤثر تر از من است که اینجا ایستاده‌ام
اهدای جوایز به زنان موفق در مراسم آیین تجلیل از مقام زن
play_arrow
اهدای جوایز به زنان موفق در مراسم آیین تجلیل از مقام زن
رهبر انقلاب: مداحی یک رسانه تمام عیار است
play_arrow
رهبر انقلاب: مداحی یک رسانه تمام عیار است
رهبر انقلاب: مهم‌ترین کار حضرت زهرا(س) تبیین بود
play_arrow
رهبر انقلاب: مهم‌ترین کار حضرت زهرا(س) تبیین بود
سرود جمعی با اجرای نوشه‌ور در حسینیه امام خمینی(ره)
play_arrow
سرود جمعی با اجرای نوشه‌ور در حسینیه امام خمینی(ره)
مدیحه سرایی احمد واعظی در محضر رهبر انقلاب
play_arrow
مدیحه سرایی احمد واعظی در محضر رهبر انقلاب
مداحی اتابک عبداللهی به زبان آذری در حسینیه امام خمینی
play_arrow
مداحی اتابک عبداللهی به زبان آذری در حسینیه امام خمینی
مداحی مهدی ترکاشوند به زبان لری در محضر رهبر انقلاب
play_arrow
مداحی مهدی ترکاشوند به زبان لری در محضر رهبر انقلاب
خطر تخریب یکی از بزرگترین مساجد دوران قاجار
play_arrow
خطر تخریب یکی از بزرگترین مساجد دوران قاجار
رستوران‌های که به سیب‌زمینی می‌گویند "فرنچ فرایز"
play_arrow
رستوران‌های که به سیب‌زمینی می‌گویند "فرنچ فرایز"
ربات انسان‌نمای پیشرفته چینی معرفی شد
play_arrow
ربات انسان‌نمای پیشرفته چینی معرفی شد
حادثه برای دختر وزنه‌بردار ایران
play_arrow
حادثه برای دختر وزنه‌بردار ایران
رکورد طولانی‌ترین پرش اسکی شکسته شد
play_arrow
رکورد طولانی‌ترین پرش اسکی شکسته شد
بازدید نیروهای امنیتی ایران از مقرهای گروهک دموکرات در کردستان عراق
play_arrow
بازدید نیروهای امنیتی ایران از مقرهای گروهک دموکرات در کردستان عراق
حملات خمپاره‌ای گردان های قدس علیه صهیونیست‌ها
play_arrow
حملات خمپاره‌ای گردان های قدس علیه صهیونیست‌ها