منابع آگاه خبر میدهند که احکام برای ابلاغ از سوی هیئتوزیران، ارسال شده است. اما چرا اکنون این جابهجایی تا این اندازه پررنگ شده است؟ این جابهجایی در شرایطیکه زمان چندان طولانیای تا پایان دولت باقی نمانده است، چرا رخ میدهد؟
ابهام در جعلیبودن مدرک رئیس سازمان هواپیمایی
در پیگیریهای مشخص شد که علت همزمانی جابهجایی ریاست سازمان هواپیمایی و یک اتفاق، بیمعنا هم نیست. یک منبع مطلع در قوه قضائیه در گفتوگو با «شرق» خبر میدهد: «حکم قطعی که از سوی سخنگوی قوه قضائیه اعلام شد، مربوط به علی عابدزاده، رئیس کنونی سازمان هواپیمایی کشوری وقت است». اما این حکم هم اصل ماجرا نیست.این منبع آگاه همچنین خبر میدهد: «بخشهای نظارتی دریافتهاند که مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد این مقام مسئول که از فیلیپین اخذ شده، جعلی است».
عجیب آنکه پیشتر، شکوشبهههایی درباره ریز نمرات (نه مدرک) دیپلم این مقام مسئول در سال ۱۳۵۳ مطرح شده بود و سازمان بازرسی کل کشور به آن ورود کرده بود. جالبتر آنکه پیشتر این سازمان بر جعلیبودن مدرک یکی از کارشناسان رسمی دادگستری در پرونده سقوط هواپیمای تهران- یاسوج، تأکید داشت و آن را نشانهای از بیاعتباری نظرات کارشناسی در این پرونده عنوان میکرد.
بیوگرافی علی عابدزاده
علی عابدزاده متولد سال 1335 لیسانس مهندسی هواپیما و فوق لیسانس مدیریت مهندسی و یکی از قدیمیتری مدیران صنعت هوانوردی کشور است، که همواره نام وی به عنوان گزینه احتمالی انتخاب رئیس سازمان هواپیمایی کشور مطرح بوده است.پس از استعفای علیرضا جهانگیریان رئیس پیشین سازمان هواپیمایی کشور، و گمانه زنی در خصوص جانشین احتمالی وی، محمد خداکرمی که مسئولیت معاونت عملیات هوانوردی سازمان هواپیمایی کشور را بر عهده داشت، به عنوان سرپرست سازمان معرفی شد. پس از آن در جلسه هیئت دولت که عصر یکشنبه (25 مرداد) به ریاست رئیس جمهوری برگزار شد، علی عابدزاده به عنوان رئیس سازمان هواپیمایی کشوری تعیین شد.
سابقه رییس هواپیمایی کشور
بیشترین سابقه مدیریت وی در شرکت هواپیمایی آسمان با بیش از 20 سال است، وی پیش از این سرپرست فنی هواپیمایی آسمان و قائم مقام این شرکت نیز بوده است.وی همچنین قائم مقام مدیرعامل شرکت هواپیمایی معراج، و عضو هیئت مدیره شرکت هواپیمایی کیش هم بوده است، ضمن اینکه هماینک عضو هیئت مدیره شرکت فرودگاههای کشور است.
به گفته محمدعلی ایلخانی مشاور وزیر راه و شهرسازی در امور هوانوردی، علی عابدزاده پس فارغ التحصیلی از دانشگاه فیلیپین کار خود را در سازمان هواپیمایی کشور به عنوان کارشناس پرواز آغاز کرد. وی یکی از قدیمی ترین مدیران صنعت هوایی کشور است که در دولت های قبلی نیز همواره نام وی به عنوان گزینه احتمالی انتخاب رئیس سازمان هواپیمایی مطرح بوده است.
بر اساس این گزارش، عابدزاده رئیس جدید سازمان هواپیمایی کشور از معدود مدیرانی است که همه دوران مدیریت خود را در صنعت حمل و نقل هوایی گذرانده است.
آیا ابهامی در مدارک علی زاده وجود دارد؟
براساس قرائن و شواهد موجود در پروندههای پرسنلی این معاون وزیر، در ۴۰ سال اخیر (از سال ۵۹ تا ۹۹) منحصرا یک گواهی تحت عنوان ارزشنامه تحصیلات خارجی که «فاقد ریز نمرات تحصیلی» نیز هست، در رشته «مهندسی مدیریت» مربوط به یکی از دانشگاههای کشور فیلیپین وجود دارد که در تاریخ ۱۲/۸/۱۳۵۹ مورد ارزشیابی قرار گرفته است.براساس اظهاراتی که از سوی علی عابدزاده در مراجع رسمی موجود است، او اعلام کرده در سالهای ۵۶ تا ۵۷ اقدام به اخذ مدرک مهندسی هواپیما در مقطع کارشناسی کرده است. حال چند سؤال مطرح میشود؛ عابدزاده چگونه توانسته در طول دو سال، در دانشگاهی در فیلیپین، مدرک کارشناسی خود را دریافت کند؟ از آنجا که مقامهای مسئول باید مدارک خود را کامل ارائه دهند، علت اینکه اصل مدرک و ریز نمرات تحصیلی مربوط به مقطع کارشناسی به مرجع مربوطه جهت ارزشیابی مدارک خارج از کشور تودیع نشده، چه بوده است؟
همچنین گفته میشود مدرک کارشناسیارشد او در سالهای ۵۸ تا ۵۹ در رشته «مدیریت مهندسی» اخذ شده است. تاریخ اخذ این دانشنامه، مورخ ۲۳ مِی ۱۹۸۰ مقارن با ۲/۳/۱۳۵۹ است. منابع آگاه خبر میدهند او از یکسو مدتزمان تحصیل در مقطع فوقلیسانس حد فاصل سالهای ۵۸ تا ۵۹ قید شده و همچنین از سوی دیگر زمان صدور دانشنامه خارجی، به تاریخ دوم خرداد ۱۳۵۹ بوده است. حال پرسش این است که چگونه این مدرک در بازه زمانی یکساله اخذ شده؟ با این اوصاف، میتوان گفت او توانسته در طول سه سال، مدرک لیسانس و فوقلیسانس خود را باهم دریافت کند.
دریافت حقوق و مزایا از یک شرکت خصوصی در زمان ریاست
نکته دیگری که درباره مدیریت این مقام مسئول و نه مدرک او مطرح است، مربوط به سنوات خدمتی و قانون منع بهکارگیری بازنشستگان است. علی عابدزاده، در قالب مدیرعامل هواپیمایی آسمان، در تاریخ ۳۰/۲/۱۳۸۸ صراحتا اعلام کرده که سابقه پرداخت بیمه بیش از ۳۰ سال را دارد. همچنین این نامه نسبت به بازخریدکردن ۱۰ سال از سنوات خدمتی خود برابر با اقرارنامه محضری مورخ ۳۰/۳/۱۳۸۸، اقدام کرده و درخواست او نیز اجابت شده است، اما نکته جالب آنکه در سالهای بعد و تا امروز، اساسا سوابق و سنوات مندرج در احکام کارگزینی نامبرده (بدون احتساب سنوات خدمت نظام وظیفه) با اقرارنامه محضری او انطباق ندارد؛ زیرا براساس مدارکی که در اختیار «شرق» قرار گرفته، این مقام مسئول پس از بازخرید از حقوق و مزایای دو ایرلاین بهره برده است!برای عابدزاده در سالهای ۹۵ تا ۹۷، درست زمانی که در سمت ریاست سازمان هواپیمایی کشوری حضور داشت، در یکی از شرکتهای خصوصی (ماهان)، هر ماه بهصورت تماموقت بیمه و سنوات پرداخت میشد.
حکم قطعی عابدزاده در یکی از پروندههای فلایتچک صادر شد
یک منبع آگاه دیگر درباره جزئیات این پرونده خبر میدهد: «یک پرونده مربوط به خرید هواپیمای فالکون ۲۰۰۰ است که علی عابدزاده، مدیرعامل وقت شرکت هواپیمایی آسمان، در خلال سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰، ۲۵ میلیون دلار (با دلار ۷۰۰ تومانی) وجوهات دولتی از سازمان هواپیمایی دریافت کرده تا اقدام به خرید یک هواپیمای فلایتچک کند اما بهجای آن، یک هواپیمای فالکون ۲۰۰۰ آنهم بدون پنل فلایتچک خریداری میکنند که اکنون نیز کاراییای برای وارسی ندارد».او میافزاید: «در پرونده دیگری که برای فلایتچکها از سوی سازمان بازرسی کل کشور تهیه شده، علی عابدزاده یک هواپیمای کینگایر ۲۰۰۰ با پنل فلایتچک را به سهبرابر قیمت خریداری کرده است، درحالیکه در روند بررسی این موضوع روشن شد که این هواپیما تنها ۲.۵میلیون دلار میارزیده اما ۱۱میلیون دلار فاکتور شده است».
صدور حکم انفصال از خدمت و تعلیق علی زاده
پیشتر روزنامه «فرهیختگان» در گزارشی با انتشار جزئیاتی از ابعاد سقوط پرواز تهران - یاسوج و سهم متهمان این حادثه، از صدور حکم انفصال از خدمت و تعلیق از تصدی ریاست سازمان هواپیمایی کشوری خبر داده بود: عابدزاده نهتنها به دلیل اتهاماتی که در این پرونده و البته پروندههای متعدد قضایی که دارد به قید وثیقه آزاد است بلکه بنا بر قراری که شعبه 13 بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه 28 (جرایم کارکنان دولت) تهران برای او صادر کرده است، از اشتغال به فعالیتهای مرتبط با جرم ارتکابی هم منع شده است ولی در عین ناباوری کانه که قحطالرجال برای تصدی چنین مسئولیت خطیری در کشور باشد، همچنان بر مسند قدرت قرار دارد و بهعنوان رئیس سازمان هواپیمایی کشوری فعالیت میکندسخنگو قوه قضا از پرونده خرید هواپیمای فلایت چک می گوید
غلامحسین اسماعیلی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه شنیده شده در پرونده مربوط به خرید هواپیمای فلایت چک برای یکی از متهمان حکم صادر شده است، آیا این موضوع صحت دارد، این پرونده اکنون در چه مرحلهای قرار دارد؟ گفت: برای یکی از این مواد رأی صادر شده و رأی صادره هم قطعی است.وی در خصوص آخرین وضعیت پرونده هم گفت: این پرونده و حکم صادره در مرحله اجرای حکم است اما به جهت اینکه میزان محکومیت و نوع اتهام از مواردی است که بیان هویت محکوم را ضروری دانسته است، نیست و شامل آن ماده قانونی نمیشود، نمیتوان جزئیات را اعلام کرد.
سازمان هواپیمایی کشوری با صدور جوابیهای نسبت به درج مطلبی با عنوان «مدرک جعلی آقای رئیس» در روزنامه شرق واکنش نشان داد.
به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، متن این جوابیه به شرح ذیل است:1.تحصیلات دانشگاهی رئیس سازمان هواپیمایی کشوری از سال ۱۳۵۴ تا ۱۳۵۹ در خارج از کشور به طول انجامیده و صحت صدور و تعلق این مدارک در سال ۱۳۵۹ در جلسه ۱۷۴۹ کمیسیون ارزشیابی مدارک تحصیلی خارجی وزارت فرهنگ و آموزش عالی تائید و ارزش تحصیلات یاد شده، لیسانس مهندسی هواپیما و فوق لیسانس مدیریت شناخته شده است.
2.هر چند که انتشار دهندگان این مطالب خلاف واقع سعی کردهاند که با مشابه سازی وضعیت مدرک تحصیلی آقای عابدزاده با برخی موارد تاسفآور، صحت این مدارک را در راستای تلاش عدهای جهت ایجاد سابقه علمی برای تصدی مناصب بالاتر زیر سوال ببرند، لیکن باید توجه داشت که آغاز این تحصیلات قبل از انقلاب اسلامی بوده و تائید آن نیز در گذشتهای دور و نه برای مدیر جمهوری اسلامی ایران، بلکه برای جوان گمنامی بوده که پس از تائید این مدارک در جایگاه تکنسین فنی هواپیمایی آغاز به کار نموده است.
3.حکم محکومیت برای آقای عابدزاده در روند خرید هواپیمای وارسی پروازی صادر نشده است و ادعای روزنامه در خصوص خرید هواپیما با قیمت سه برابری کذب محض میباشد. تلاش عوامل استکبارگر پیر و از رمق افتاده برای فروش یک هواپیمای ورزشی به عنوان هواپیمای وارسی پروازی با هدف ایجاد شرایط ناایمن در ناوبری هوایی کشور به نتیجه نرسیده و پس از این شکست، گزارشاتی کذب در سطح رسانهها و مراجع مختلف از سوی افرادی مشکوک مطرح شده است.
4.ایجاد شائبه در صلاحیت برادر ارزشی و متخصص، خلبان زنگنه از بابت قرار داشتن در فهرست تحریمها، به جز باور و اطاعت از تصمیمات وزارت خزانهداری ایالات متحده، به معنی ارائه راهکار به دشمنان انقلاب اسلامی برای آسیب به نهادهای حاکمیتی نظام است که بازگو نمودن سخنان دشمنان از بلندگوی آن نشریه، دامن آن روزنامه را به ننگ هواداری از دشمنان نظام آلوده میکند.
مدیرعامل هما، جانشین عابدزاده میشود؟
این خبر در شرایطی اهمیت دارد که شنیدهها حاکی از تغییر مدیرعامل شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی (هما) و جانشینی تورج دهقانیزنگنه بر کرسی رئیس سازمان هواپیمایی کشوری است. پیشتر عابدزاده و زنگنه در شرکت هواپیمایی معراج، با یکدیگر همکار بودند؛ زنگنه مدیرعامل و عابدزاده عضو هیئتمدیره بود. حال به نظر میرسد که این همکاری در شکلی دیگر تا امروز نیز ادامه یافته باشد. نام تیمسار زنگنه، پیشتر در لیست تحریمهای آمریکا گنجانده شد. حال این سؤال جدی مطرح است که چگونه رئیس سازمان هواپیمایی کشوری که تا این اندازه مراودات بینالمللی دارد، میتواند در لیست تحریمها باشد و در این کرسی مهم بنشیند؟یک منبع آگاه در گفتوگو با فارس در این زمینه گفته است: «برای تغییر رئیس سازمان هواپیمایی و مدیرعامل شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران، احکام برای ابلاغ توسط هیئت وزیران، ارسال شده است».
او بیان کرده است: «در این راستا به احتمال بسیار زیاد تورج دهقانزنگنه، مدیرعامل فعلی ایرانایر بهجای علی عابدزاده به ریاست سازمان هواپیمایی کشوری منصوب میشود. از سوی دیگر علیرضا برخور، جانشین اسبق نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، سرپرست شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران خواهد شد».
منبع:
1.همشهری / مدرک جعلی آقای رئیس | زنگنه بر کرسی ریاست سازمان هواپیمایی مینشیند؟
2.فرهیختگان / ادامه ماجراهای رئیس سازمان هواپیمایی؛ اینبار مدرک جعلی!
3.خبرآتلاین / صدور حکم برای یکی از متهمان پرونده خرید هواپیمای فلایت چک
4.تین نیوز / رئیس جدید سازمان هواپیمایی کشور در یک نگاه