با شروع موج سوم شیوع کرونا در ایران که از اواخر شهریور ماه آغاز شد و از دو موج قبلی بسیار شدیدتر است، بسیاری از کارشناسان برای حفظ جان مردم خواستار اعمال محدودیتهای شدید و تعطیلی تهران و مناطق پرخطر بودند.
در حدود ۹۰ شهر ایران محدودیتهای شدیدی اعمال شد که از هفته گذشته شامل مرکز استانها هم شده است.
با وجود محدودیتها، در آبان ماه شمار مبتلایان و قربانیان بیماری کووید۱۹ به شکل بیسابقهای افزایش یافت و این روند همچنان ادامه دارد.
حریرچی پیش از این بارها یکی از راههای مقابله با شدت گرفتن شیوع ویروس کرونا در ایران را تعطیلی دو هفتهای کل کشور اعلام کرده است. این درخواستی است که بسیاری دیگر از کارشناسان، از جمله تعدادی از اعضای ارشد کمیته علمی ستاد ملی نیز مطرح کردهاند.
با این حال ستاد ملی مقابله با کرونا در نشست روز شنبه خود تصمیم گرفت اعمال محدودیتهای شدید را از آغاز هفته دیگر اجرایی کند.
ابهامگویی مسئولان درباره تعطیلات کرونایی
کارشناسان پس از این محدودیتها که با اجرای نسبی مواجه شد، معتقد بودند این محدودیتها برای کاهش آمار مرگومیرها کافی نیست و نیاز به تعطیلی سراسری وجود دارد.
برخی مسئولان از تعیین تکلیف تعطیلی تهران در جلسه روز شنبه (24 آبان) ستاد ملی کرونا خبر میدادند و برخی شخصیتها همچون اعضای شورای شهر و معاون وزیر بهداشت از لزوم تعطیلی تهران حرف میزدند که موجب شد افکار عمومی به این جلسه معطوف شود ولی بعد از پایان این نشست، آقای روحانی که ریاست ستاد را بهعهده داشت حرفی از تعطیلی تهران بیان نکرد و در عوض از تصویب و اجرای طرحی جامع برای مدیریت کرونا تا پایان این بیماری خبر داد.
رئیسجمهور درباره این طرح توضیح داد: این طرح برای سراسر کشور است و بهصورت هفتگی اعلام میشود و بنابر ویژگی هر شهر، مقرراتی برای آن اجرا میشود
علیرضا رئیسی با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری شنبه شب 24 آبان شبکه دو سیما با اشاره به اینکه کشور تنها تهران نیست و ایران به معنای ۳۱ استان است، افزود: طرح جامع محدودیتهای جدید کرونایی که تهیه شده است بسیار فراتر از یک تعطیلی میباشد و این طرح در ۹ ماه بی نظیر بوده است.
رئیسی با بیان اینکه بیش از سه هفته پیش، ۴۳ شهرستان با وضع قرمز را محدودیتهای شدید اعمال کردیم گفت: ۴۶ شهرستان هم بعد از آن با محدودیتها روبرو شدند که نتایج آن بسیار ارزشمند بود که مبنایی شد برای تصمیم گیری دقیق و کارشناسی امروز برای ایجاد محدودیتهای جدید؛ که در ستاد انجام شد.
بیانیه رییسجمهور در آستانه آغاز محدودیتهای کرونایی
متن بیانیه به این شرح است:
ملت بزرگ و سر افراز ایران
با توجه به جهش ویروس کرونا و اوج گیری مجدد بیماری عالمگیر کوید ۱۹ در کشور، به پیشنهاد وزارت بهداشت و درمان و قرارگاه عملیاتی کرونا، «طرح جامع مقابله با کرونا» در ستاد ملی کرونا به تصویب رسید که به موجب آن، اعمال محدودیتهای شدید در شهرهای مختلف کشور، از هفته آینده الزامی میگردد.
در این شرائط، وظیفه اخلاقی، شرعی و انقلابی همه ما، حفظ حیات جامعه و توجه به مسئولیت عمومی و عمل به اقتضائات این شرائط است. از این رو وظیفه خود میدانم که موارد زیر را به اطلاع ملت شریف ایران برسانم:
۱- بسیج همگانی ملت و دولت را برای مقابله با موج سوم کرونا در کشور اعلام میکنم.
۲- از همه دستگاههای دولتی و دیگر قوا و نهادها، میخواهم که با اجرای دقیق مصوبات ستاد ملی کرونا، با همه امکانات به یاری وزارت بهداشت و درمان و کادر درمانی کشور بشتابند.
۳- از قرارگاه عملیاتی کرونا میخواهم اجرای همه مصوبات ستاد ملی، توسط دستگاههای مسئول را پیگیری نماید.
۴- از سازمان برنامه و بودجه میخواهم در اجرای این طرح، اعتبارات مورد نیاز وزارت بهداشت و درمان و دیگر دستگاههای مسئول در امر مقابله با کرونا را به فوریت تأمین کند.
۵- از وزارت بهداشت و درمان میخواهم به طور کامل و بدون اغماض، طرح نظارت بر قرنطینه مبتلایان و شناسائی حلقه تماس و هشدار و در صورت لزوم جریمه را اجرا کند.
۶- از نیروی انتظامی و بسیج میخواهم اجرای کامل و بدون استثناء، تصمیمات انضباطی مقررات فاصله گذاری اجتماعی و محدودیت شدید بهداشتی را اجرا نموده و ضابطین نسبت به جریمه اقلیت بسیار کوچک متخلفین که امنیت بهداشتی جامعه را به خطر میاندازند، اقدام کنند.
۷- از رسانههای مسئول و سیاسیون کشور درخواست میکنم که با توجه به اولویت قطعی حراست از جان مردم، وظیفه اطلاع رسانی و اقناع سازی عمومی در رعایت مقررات بهداشتی را در اولویت قرار داده و با سیاسی و جناحی کردن مسأله مقابله با کرونا، مقابله کنند.
۸- از مردم فهیم و شریف ایران هم استدعا میکنم در پاسداری از حق الناس و حق حیات مردم، رعایت مقررات مقابله با کرونا را وظیفه شرعی و اجتماعی خود دانسته و همگان را به این وظیفه اجتماعی دعوت کنند و سهل انگاری در این مورد و یا سوء استفاده از این شرائط را برنتابند. مقابله با موج سوم کرونا، با برشمردن نکاتی از آغاز این محدودیتها از هفته آینده خبر داد.
جزئیات محدودیتهای جدید کرونایی
وی افزود: در حوزه اداری نیز تا حداکثر یک سوم کارکنان حق حضور دارند که آن هم با هماهنگی با بالاترین مسئول ادارات محدودیتها تعیین میشود.
رییسی درباره ترددها تاکید کرد: ترددها نیز در سطح هشدار سه و دو است. سطح سه یعنی منطقه قرمز و سطح دو یعنی نارنجی که در این شهرها پلاکهای بومی حق ورود به سایر شهرها را ندارند مثلا اگر اتومبیلی پلاک تهران را داشته باشد نمیتواند وارد شهر اصفهان شود و در صورت ورود به طور قطع با جرایم سنگینی روبرو می شود. از آن طرف هم پلاک های غیر بومی حق ورود به شهر قرمز را ندارند و در مقابل پلاک اصفهان هم اگر وارد تهران شود با جرایم سنگینی روبرو خواهد شد.
وی افزود: این موضوعات خیلی جدی است و وزیر کشور هم امروز دستور داد و همه نیز اعلام آمادگی کردند، همه دوربینها نصب شده و اکثر جرایم توسط دوربین های کنترلی راهها اعمال خواهد شد.
رییسی ادامه داد: همه مدارس در سطح هشدار سه، دو و یک یعنی شهرهای به ترتیب قرمز، نارنجی و زرد به صورت غیرحضوری برگزار خواهد شد و برای دانشگاهها نیز همین محدودیت اعمال میشود بنابراین این محدودیتها سطح وسیعی از کشور را در نظر می گیرد.
وی درباره اعمال محدودیت در مراکز فرهنگی- مذهبی خاطرنشان کرد: مراکز مذهبی و فرهنگی هم تعطیل می شوند و به مدت دو هفته نماز جماعات و نماز جمعه تعطیل خواهد بود و در مراسم فرهنگی نیز همین محدودیت اعمال می شود.
رییسی در پایان گفت: محدودیت دیگر در منطقه قرمز هشدار سطح سه، جلسات اداری است که اگر برگزار شود، حداکثر سقف نفرات حاضر در جلسه باید ۱۵ نفر باشد. بدین معنا که جلسه هیات دولت هم اگر بخواهد برگزار شود چون بیشتر از ۲۰ تا ۳۰ نفر هستند باید با ۱۵ نفر برگزار شود و بقیه به صورت وبیناری حضور داشته باشند. در سطح هشدار دو و یا شهرهای نارنجی هم حداکثر افرادی که می توانند در جلسه حضور پیدا کنند، ۲۰ نفر و در هشدار شهرهای زرد نیز حضور در جلسه حداکثر با ۳۰ نفر تعیین شده و بیش از آن ممنوع است.
فعالیت کارکنان
رییسی ادامه داد: در مورد فعالیت کارکنان ادارات نیز بر اساس تصمیم ستاد ملی کرونا در شهرستانهای با سطح هشدار ۳ و قرمز فقط حدود یک سوم کارکنان در محل کار حضور پیدا می کنند، در سطح دو یا نارنجی یک دوم یا ۵۰ درصد کارکنان حضور پیدا می کنند و در شهرستانهای با وضعیت زرد یا سطح هشدار یک، دو سوم کارکنان حضور دارند.مسئولان ادارات با توجه به ضرورت حضور کارکنان برای نوبت دهی فعالیت آنها بر اساس مصوبه ستادملی کرونا تصمیم گیری می کنندوی گفت: محدودیت های بعدی برای تردد وسایل نقلیه است و در شهرستانهای با وضعیت دو و سه یعنی قرمز و نارنجی، خودروهای بومی با پلاک هر شهرستان حق خروج از شهرستان را ندارند و خودروهای با پلاک غیر بومی شهرستانهای دیگر حق ورود به این شهرستانها ندارند. جزئیات بیشتر اعلام می شود.
وی افزود: این محدودیت ها از شنبه اول آذر فعلا به مدت دو هفته اعمال می شود
اعمال محدودیت و جریمه راه حل نهایی مقابله با کرونا نیست
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا ادامه داد: همه می دانیم که برای مقابله با کرونا اعمال محدودیت و جریمه راه حل نهایی نیست، این ها راه حل موقت است و تا زمانی که به دارو و واکسن موثر دست پیدا کنیم، راه حل اساسی رعایت پروتکل های بهداشتی و مراقبت از خانواده، اطرافیان، همکاران و مشتریان است و با مراقبت ها می توانیم از شر محدودیت ها خلاص شود زیرا هر محدودیتی که اعمال می شود تبعاتی دارد و هر محدودیتی که اعمال می شود از سر اجبار و ناچاری است.توییتر
منبع:
1.ایسنا / آخرین جزئیات محدودیتهای جدید کرونایی
2.تسنیم / ابهامگویی مسئولان درباره تعطیلات کرونایی و سردرگمی مردم
3.ایرنا/ طرح جامع محدودیت های کرونایی از اول آذر اجرا می شود
4.تابناک / بیانیه رییسجمهور در آستانه آغاز محدودیتهای کرونایی
توییتر
** درج توییت های کاربران توییتر نشان از تایید یا رد آنها نیست و صرفا برای آگاهی مخاطبین درج می شود.