عضو هیأت رئیسه شورای شهر تهران با اشاره به اینکه ۲۵ درصد از مردم تهران در ۴ هزار هکتار بافت فرسوده پایتخت زندگی میکنند، گفت: زلزله در کمین مردم تهران است و باید نوسازی بافت فرسوده تسریع یابد.
زهرا نژادبهرام عضو هیأت رئیسه شورای شهر تهران درباره خطر زلزله در پایتخت اظهار داشت: نمیتوان از وقوع زلزله پیشگیری کرد ولی قطعا انجام تمهیداتی جهت کاهش خسارات جانی و مالی ناشی از آن امری ضروری است و همیشه مورد توجه قرار گرفته از جمله اینکه سولههای مدیریت بحران در نظر گرفته شده و آموزشهایی به شهروندان ارائه شده است.
وی افزود: البته ارائه آموزشها به شهروندان تا کنون به اندازه کافی نبوده و رسانههای رسمی کشور مانند انتشار مداوم اخبار باید ارائه آموزشها را به صورت مستمر انجام دهند و در این آموزشها علاوه بر معرفی سولههای بحران مکانهایی که در هنگام وقوع زلزله امنتر هستند معرفی کنند.
عضو هیأت رئیسه شورای شهر تهران با بیان اینکه کشور ما در منطقه زلزلهخیز جهان قرار دارد، گفت: پس از وقوع زلزله بم موضوع ایمنی بیشتر ساختمانها مورد توجه قرار گرفت ولی با این وجود تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله داریم.
نژادبهرام با بیان اینکه در پایتخت ۴ هزار هکتار بافت فرسوده داریم، گفت: حدود ۴۰ درصد از این ۴هزار هکتار نوسازی شده و ۳ مشکل عدم استحکام سازه، ریزدانه بودن بافت و نفوذپذیری ۳ مشکل بافتهای فرسوده است که فقط مسأله عدم استحکام سازه خطر وقوع سیل، زلزله و فرونشست را مضاعف میکند.
وی گفت: شهرداری تهران به شدت به دنبال نوسازی بافت فرسوده است و در سال ۹۹ بودجه سازمان نوسازی حدود ۳۰۰ برابر افزایش یافت و مدیریت پنجم شورا به شدت مسأله نوسازی در پایتخت را مورد توجه قرار داده است.
عضو هیأت رئیسه شورای شهر تهران خاطرنشان کرد: دولت نیز لازم است کمکهای بیشتری جهت نوسازی بافت فرسوده ارائه کند البته در حال حاضر برای نوسازی هر واحد دولت ۵۰ میلیون تومان وام میپردازد شهرداری نیز جهت تشویق نوسازی واحدهای مسکونی به مالکان مجوز ساخت یک طبقه اضافه و حتی صدور پروانه رایگان را میدهد ولی هنوز در زمینه نوسازی عقب هستیم و باید اقدامات بیشتری صورت گیرد.
نژادبهرام گفت: ۲۵ درصد جمعیت تهران در ۴ هزار بافت فرسوده زندگی میکنند که خطر زلزله برای آنها بیشتر است و باید هر چه سریعتر جهت نوسازی این بافت اقدام شود.
کدام مناطق تهران رکورد دار فرسودگی هستند
بافت فرسوده یک نوع بیماری شهری قلمداد می شود که در شرایط زمانی و مکانی مختلف و به دلایل متفاوت بهوجود میآید. بسط و گسترش این بیماری در مرحله اول به عدم پیشگیری وقوع آن و در مرحله بعد به نقص در تشخیص عوامل بهوجودآورنده، انتخاب اشتباه روش درمان و در نهایت عدم اجرای کامل فرآیند درمان مربوط میشود.
زهرا نژاد بهرام می گوید :حدود ۲۱ درصد از پارسل های شهر تهران (۲۱۰ هزار پارسل) با جمعیت ساکن ۱.۵ میلیون نفر ، در زمره بافت های فرسوده ی مشمول سه شرط ریزدانگی، ناپایداری سازه ای و نفوذناپذیری قرار می گیرد. با وجود سهم 5.3 درصدی بافت فرسوده ازکل مساحت تهران، 15 درصد جمعیت پایتخت را در خود جای داده است. یعنی تقریبا تراکم این محدوده ها سه برابر سایر مناطق است. نکته حائز اهمیت، تمرکز این بافت ها در محدوده های مشخص است به گونه ای که بیش از 50 درصد پارسل های فرسوده شهر تهران صرفا در مناطق 10، 12، 15 و 17 قرار گرفته اند. این در حالی است که آمارها نشان می دهد پارسل های دارای ناپایداری سازه ای سهم سه برابری نسبت به بافت فرسوده دارند و قریب به 45درصد از پارسل های شهر تهران با جمعیت ساکن 3میلیون نفر در این محدوده سکونت دارند.
این عضو شورای شهر تهران با اشاره به این که برنامه های پنج ساله چهارم و پنجم توسعه کشور، نوسازی سالانه 10 درصدی بافت های فرسوده کشور الزامی شده است گفت : اما روند نوسازی در پایتخت در بالاترین میزان خود طی سالهای گذشته از 5 درصد فراتر نرفت. بیشترین نرخ نوسازی ها در سال های 90، 91 و 92 بوده است. در این سالها با توجه به مشوق های تراکمی گسترده برای بافت فرسوده، بسیاری از مالکین املاک واقع در این بافت ها برای نوسازی هجوم آوردند. از طرفی طرح تفصیلی جدید هنوز ضوابط و تکالیفش احصا نشده بود و شهرداری وقت با ضوابط سهلگیرانه کسر پارکینگ ها و اضافه طبقات را به راحتی می پذیرفت.
به گفته نژاد بهرام در پی نوسازی تراکمی صرفا در سال های 1380 تا 1395، 48 هزار واحد کسر پارکینگ فقط در بافت فرسوده شهر تهران ایجاد شده که امروز شهر تهران با تبعات و پیامدهای آن مواجه است و در حال حاضر کلانشهر تهران با اشکالات و تبعات این رویکرد در قبال نوسازی، دست و پنجه نرم می کند.
وی با اشاره به اقدامات مدیریت شهری طی دو سال گذشته در حوزه بافت فرسوده گفت : تهیه برنامه توسعه محله ای برای 178 محله شهر تهران که در بافت فرسوده واقع شده اند ، یکی از این اقدامات است ،در بودجه مصوب سال جاری قریب به 2000 میلیارد تومان به منظور اجرای پروژه های خرد مقیاس محله ای پیش بینی شده است که با بروز مسائل و مشکلات مالی ناشی از شیوع ویروس کرونا، نگرانی های جدی در خصوص تحقق کامل این بودجه وجود دارد. اما با توجه به فقر شدید خدماتی و نزول کیفیت زندگی در بافت های فرسوده، انتظار میرود لااقل 70 درصد اعتبار پیش بینی شده به محلات کم برخوردار و فرسوده تخصیص داده شود تا شاهد ارتقای ارزش سکونت در راستای تسریع در نوسازی و بهسازی این محدوده ها باشیم .
گسل های خطرناک تهران و ناامنترین مناطق تهران از نظر زمینلرزه کدام هستند؟
مناطق ۱، ۲ و ۳ بیشترین آسیب را از فعال شدن احتمالی گسل های شمال شهر می بینند و مناطقی چون۷، ۹ ،۱۱ و ۱۷نیز به دلیل داشتن بافت فشرده، از آسیب جدی برخوردار می شوند. گسل مشافشم و گسل ری، دو گسل بزرگ تهران هستند. اگر گسل مشافشم فعال شود، بخشی از منطقه ۳ و ۴ و تمام منطقه ۱ صدمات جدی خواهند دید. فعالیت گسل ری نیز به مناطق ۹ تا ۲۰ لطمه خواهد زد. شمال و جنوب تهران به شدت زلزلهخیز هستند و به جرات می توان گفت که چند هزار گسل از مناطق حومه تهران، کرج و قزوین به سمت شرق ادامه دارد. رودهن، بومهن، فیروز کوه، ورامین، پیشوا، جوادآباد، پرند، رباط کریم، شهریار، ملارد و ماهدشت و فشم از مناطق به شدت خطر پذیر هستند و اگر به تاریخ نگاه کنیم، تا کنون تهران حداقل ۱۰ بار بر اثر زلزله از بین رفته است.
منبع:
1. دانشگاه رازی/ چه زمانی تهران می لرزد؟ همه چیز درباره زلزله احتمالی تهران
2. خبرآنلاین/ تهران چقدر آماده زلزله است؟/ زندگی ۲۵ درصد مردم در بافت فرسوده
3. ایسنا/ بهرام عکاشه:زلزله تهران نزدیک است
4. اقتصاد آنلاین/ کدام مناطق تهران رکورد دار فرسودگی هستند