یادداشت روزنامههای یکشنبه ۳ مرداد
روزنامه کیهان
گزارشی که ارائه آن ضروری است!/حسین شریعتمداری
الف- کمتر از دو هفته به پایان دوره ۸ ساله دولت آقای روحانی (دولتهای یازدهم و دوازدهم) و آغاز به کار دولت سیزدهم به ریاست آقای رئیسی باقیمانده است. آنچه در این جابجایی نباید و نمیتواند نادیده گرفته شود اینکه جناب روحانی دولت را با چه خصوصیاتی به آقای رئیسی تحویل میدهد و طی ۸ سالی که بر کرسی ریاست قوه مجریه نشسته بودند، با امکانات، ظرفیتها، بیتالمال و همه فرصتهایی که در اختیار داشتهاند چه کردهاند؟ این ارزیابی از آنجا ضروری است که علاوهبر رئیسجمهور منتخب، مردم نیز باید از کارنامه دولتی که ۸سال بر قوه مجریه، یعنی با اهمیتترین، پُراختیارترین و تعیینکنندهترین قوه از قوای سهگانه کشور حاکم بوده است، با خبر باشند. از این روی پیشنهاد میشود و لازم است که جناب رئیسی از آقای روحانی بخواهند گزارشی مستند و مبتنی بر آمار و ارقام واقعی از شرایط کنونی و دستاوردها و یا از دستدادهای دولت به جناب ایشان ارائه کنند. دولت جناب روحانی نباید از این درخواست که طبیعی و منطقی و قانونی است شانه خالی کنند و یا، آن را به حساب بیاعتمادی به دولت خود بنویسند! درخواستی است دوستانه و خیرخواهانه.ب- حالا به چند نمونه از ادعاهای دولت کنونی که فقط اندکی از بسیارها و مشتی از خروارهاست نگاهی بیندازید؛
۱- در این ۷ سال که از عمر دولت ما گذشته است، به اکثر آن وعدههایی که به مردم دادیم عمل کردیم. وعده ما به مردم اعتدال، تعامل سازنده با جهان، رفع تحریمها و رساندن مردم به حقوق حَقهشان، بود. همچنین حق هستهای را به عنوان یک حق قانونی برای ملت ایران تأیید کردیم و از سال ۹۴ به بعد فعالیت هستهای ما قانونی بود. همچنین کشور را از PMD و شرایط سخت آژانس رهاندیم! (رئیسجمهور - ۲۴ آذر ۹۹).
۲- این طور شد که به وین آمدند و ایستادند و مذاکره میکنند و قبول دارند که تمام تحریمهای اصلی را برخواهند داشت. الان بحثهایی که میکنیم روی جزئیات ریز و موارد جزئی است والا آن مسائل اصلی از جمله، تحریم نفت و تحریم پتروشیمی و تحریم کشتیرانی و بیمه و بانک مرکزی و بانکها را قبول کردند این چیزها تمام شده است یعنی گام اصلی و بزرگ را برداشتهایم و توافق اصلی انجام شده البته مواردی هم هست که بحث میکنیم برای اینکه به توافق نهایی برسیم، اما کار را دولت انجام داد. (رئیسجمهور - ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۰)
۳- من دو، سه ماه پیش تمام ذهنم مشغول این بود که آیا این دولت و ما میتوانیم. ما دو بیل میخواستیم یک بیل برای اینکه به کمر کرونا بزنیم یک بیل هم میخواستیم به کمر تحریم بزنیم. من همیشه فکر میکردم این دو بیل را پیدا کنیم و این دو بیل را پیدا کردیم و به کمر هر دو زدیم!(آقای روحانی - ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۰)
۴- اینکه میگفتیم هم سانتریفیوژها میتواند بچرخد و هم زندگی مردم، در عمل محقق شد و طی سال ۹۵ و ۹۶ و ابتدای سال ۹۷ تورم یک رقمی داشتیم که در تاریخ کشور سابقه نداشته است. همچنین در سال ۹۵ شاهد رشد اقتصادی ۲ رقمی بودیم و در دنیا رتبه اول را داشتیم. این اقدامات بزرگ در سایه مذاکره و تعامل سازنده حاصل شد و هر کسی حرف دیگری بزند، دروغ میگوید.
امروز یک سفره آمادهای است، باید در باز شود و بیایند مردم کنار سفره قرار بگیرند. سفره آماده است کار آماده شده است! (رئیسجمهور - ۲۳ تیر ماه ۱۴۰۰)
۵- به عنوان رئیس دولت به مردم اعلام میکنم تحریم شکسته شده است و اگر همه با هم متحد باشیم به زودی تحریم برداشته میشود و طرف ما میداند راهی جز بازگشت به قانون، مقررات و تعهدات خود و موافقتنامه برجام وجود ندارد! (روحانی - ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۰).
۶- ما کشور را بدون نفت اداره کردیم. یک نفر این را نگفت، که به دولت خسته نباشید بگوید که بعد از صد سال که نفت کشور کشف شده برای اولین بار در تاریخ، ایران را بدون پول نفت اداره کردید! (۲ تیر ۱۴۰۰).
۷- در صنعت یک حرکت خوب و بزرگ انجام شده و این حرکت خوب در صنعت افتخارآمیز است، وقتی میگوییم مصرف برق بالا رفته گاهی خوشحالکننده است وقتی میگویند در بخش صنعت، مصرف برق زیاد شده خوشحالکننده است یعنی صنعت توسعه پیدا کرده است. وقتی مصرف برق صنعت ما امسال نسبت به پارسال ۱۰ درصد بالا رفته است معنای آن این است که صنعت توسعه پیدا کرده است و افتخار میکنیم! (رئیسجمهور- ۱۶ تیر ۱۴۰۰).
و دهها -و شاید صدها- نمونه دیگر از این دست که از سوی رئیسجمهور محترم ادعا شده است، ولی با واقعیات محسوس و مستند همخوانی ندارد. از این روی راستیآزمایی آن قبل از تحویل دولت ضروری است و راهکار فوری و فوتی ارائه گزارشی مستند و متکی بر آمار و ارقام واقعی از سوی دولت کنونی به دولت سیزدهم است.
ج- صندوق توسعه ملی با دو مأموریت اصلی تاسیس شده است. اول آنکه بخشی از درآمد حاصل از صادرات نفت، گاز و فرآوردههای نفتی به ثروتهای ماندگار، مولد و زاینده تبدیل شده و سهم نسلهای آینده از این منابع خدادادی حفظ شود و دوم اینکه، بودجه جاری دولتها به تدریج از این منابع که آثار مخرب در شاخصها و متغیرهای کلان اقتصادی دارند، رهایی یابد. با این توضیح به سراغ بخشی از برداشتهای دولت آقای روحانی از این صندوق استراتژیک که در رسانهها منتشر شده است میرویم. بخوانید!
- طرح آبیاری تحت فشار و نوین ۱۰۰ میلیون یورو
- آبخیزداری و آبخوانداری ۱۰۰ میلیون یورو
- مقابله با اثرات مخرب ریزگردها ۲۰ میلیون یورو
- تجهیزات آزمایشگاهی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تا سقف ۳۰ میلیون یورو
- طرحهای نوآورانه جهاد دانشگاهی تا سقف ۱۵ میلیون یورو
- طرحهای نوآورانه معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور تا سقف ۷۰ میلیون یورو
- سازمان صدا و سیما در اجرای ماده ۹۳ قانون برنامه ششم و توسعه کمی و کیفی برنامههای تولیدی، پویانمایی، مستند، فیلم و سریال تا سقف ۱۵۰ میلیون یورو
- طرحهای آبرسانی روستایی و عشایری و توسعه شبکههای آن تا سقف ۱۰۰ میلیون یورو
- شرکتهای دانشبنیان معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور تا سقف ۳۵ میلیون یورو
- کارخانههای نوآوری معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور تا سقف ۲۵ میلیون یورو
- افزایش سرمایه دولت در صندوق ضمانت صادرات تا سقف ۱۰۰ میلیون یورو
- طرح فاضلاب شهر اهواز تا سقف ۵۰ میلیون یورو.
دولت محترم کنونی باید گزارش مستندی از محل هزینه این مبالغ کلان ارائه بدهد. به عنوان مثال توضیح درباره مبالغ کلانی که برای طرحهای آبرسانی به روستاها (مثلاً خوزستان) برداشت شده است که موضوع مهم این روزهاست!
د- گرانی افسارگسیخته کالا و خدمات مورد نیاز مردم. چوب حراج به بیتالمال و تعطیلی صدها کارخانه و مراکز تولید. کاهش دهها برابری و نزدیک به سقوط ارزش پول ملی. سرازیر کردن ۳۰ میلیارد دلار ارز و ۶۰ تن طلا به حلقوم مفسدان و رانتخواران. افزایش ۸ برابری قیمت مسکن، تنزل ۶ رتبهای اقتصاد کشور از هجدهمین رتبه در اقتصاد دنیا. شکستن رکوردهای تورم، رکود و ضریب جینی و گسترش فقر و بیکاری و فاصله طبقاتی؛ و از سوی دیگر؛ تاسیسات هستهای کشور را به مرز نابودی کشاندند و پیشرفت هستهای را متوقف کردند. قرار بود در مذاکرات هستهای تحریمها را لغو کنند، ولی نه فقط هیچ تحریمی لغو نشد بلکه به علت نابلدی، نفوذ عوامل دشمن و گرایش به سازش، صدها تحریم دیگر نیز به آن اضافه کردند. نقدینگی را که میتوانست و باید روانه عرصه تولید شده و باعث کسب و کار شود، از ۴۳۰ هزار میلیارد تومان به ۳۷۰۰ هزار میلیارد تومان افزایش دادند و تولید و کسب و کار را با رکود شدید و بیسابقه (و نه کمسابقه) روبهرو کردند. کشور را از خودکفایی در تولید گندم و گوشت قرمز و گوشت مرغ به واردات این اقلام ضروری و معیشتی مردم کشاندند. با دیپلماسی انفعالی، راه را برای باجخواهی دشمنان باز کردند و امنیت و اقتدار کشور را به مخاطره انداختند و ...
این موارد ناهنجار و پلشت از کجا پدید آمده و این بار سنگین و کمرشکن چرا و به چه علت بر گرده مردم تحمیل شده است؟! و ... اینها از جمله مواردی است که دولت محترم باید گزارش مستندی از آن به ریاست محترم دولت سیزدهم ارائه کند.
هـ- و بالاخره ارائه یک گزارش شسته و روفته اولاً به دلایل یاد شده بسیار ضروری و گرهگشاست و ثانیاً کار دشواری نیست و صد البته بر کلیگوییهای غیر قابل ارزیابی و گُنگ ترجیح دارد و ثالثاً سندی ماندگار در تاریخ ایران اسلامی خواهد بود.
روزنامه وطن امروز
مردگان متحرک علیه قهرمان/علی هدایتی
کسب مدال طلای المپیک توسط جواد فروغی در این روزهای سخت، موجی از شادی را در میان ملت ایران به وجود آورد. با این حال، اما همزمان با خوشحالی مردم ایران، عدهای نیز در خارج از مرزها بشدت ناراحت شدند. دلیل اصلی این شبکهها، خوشحالی مردم ایران است. این شبکههای رسانهای و عوامل میدانی که تلاش میکنند فضایی سیاه و یأسآلود از ایران نمایش دهند، هر نوع موفقیت مردم ایران در عرصههای مختلف را خلاف و باطلکننده مقاصد خود میدانند.به گزارش «وطنامروز»، در همین راستا شبکهها و رسانههای فارسیزبان وابسته به دربار سعودی نهتنها از انتشار خبر کسب مدال طلا توسط فروغی خودداری کردند، بلکه حتی عوامل این شبکهها در فضای مجازی تلاش کردند این قهرمانی و شادی را تحتالشعاع قرار دهند. خبرنگاران و مواجببگیران سعودی که پیش از این سابقه حمایت از تروریستهای وهابی و داعش را در کارنامه خود ثبت کردهاند، اینجا نیز به سوابق پرافتخار فروغی در خدمترسانی به مدافعان حرم اشاره کرده و به این بهانه سعی کردند به زعم خود خوشحالی مردم ایران را زیر سوال ببرند.
تلویزیون وابسته به پسمانده پهلوی نیز در این باره همانند رسانه دربار سعودی اقدام کرد و عوامل این شبکه تلویزیونی، حضور فروغی در بیمارستان «بقیه.. الله» وابسته به سپاه را بهانهای برای مقابله با شادی مردم ایران قرار دادند. برخی توئیتهای عوامل شبکه «من و تو» علیه فروغی نیز در فضای مجازی مورد استهزای طیفهای مختلف ایرانی قرار گرفت و عمده مخاطبان از ناراحتی عوامل این شبکه نسبت به شادی و خوشحالی مردم، ابراز انزجار کردند.
اما اوج حماقت جریان بیوطن، مربوط به توئیتهای یک زن آمریکایی- ایرانی بود که اوج بیوطنی و ایران ستیزی این جماعت را نشان داد. م. علینژاد که در دولت ترامپ پروژهبگیر رله کردن تحریمهای ضدبشری علیه مردم ایران در تلویزیون صدای آمریکا بود و اخیرا نمایش متعفن ربایش را روی پرده برد، در توئیتی تاسفآور نوشت طلای جواد فروغی باید از او پس گرفته شود، چراکه وی پرستار بیمارستان سپاه پاسداران است و مدتی در سوریه در جبهه نبرد علیه تروریستهای داعش خدمت کرده است. این توئیت به وضوح میزان حماقت جریان پروژهبگیر و بیوطن و ایرانستیز را برای مردم ایران آشکار کرد؛ جریان بیاعتباری که هویت خود را از دست داده و به مردگان متحرکی در خدمت دشمنان ایران تبدیل شدهاند.
روزنامه خراسان
لبنان؛ آوردگاه جدید غرب و شرق؟/احمد کاظم زاده
لبنان و خاورمیانه دوباره آبستن تحولات جدیدی است. سعد حریری پس از گذشت نزدیک به ۹ ماه از پذیرش ماموریت تشکیل کابینه لبنان، انصراف خود را از این مأموریت اعلام کرد تا با دادن آدرس غلط درباره چرایی این انصراف، دور جدیدی از ناآرامیها در این کشور را رقم بزند. همزمان، برخی تحلیلگران از تلاشهایی برای بین المللی کردن بحران لبنان یا بردن این کشور به زیر فصل ۷ منشور ملل متحد سخن میگویند.تحلیلگران همچنین با اشاره به این تلاشها از پیشنهاد فرانسه برای برگزاری کمک بین المللی به لبنان در ۴ اوت برابر با ۲۲ مردادماه آینده به عنوان شاخصی در این زمینه نام میبرند، اما چند نکته در این جا وجود دارد که در این احتمال تردید ایجاد میکند: نخست این که هدف از برگزاری کنفرانس بین المللی فرانسه کمک به کاستن از بار مشکلات اقتصادی مردم لبنان اعلام شده که به دلیل تحریمهای اعمال شده در دوره ترامپ و استمرار آنها در دوره بایدن بی سابقهترین فشارها و جنایات اقتصادی را بر دولت و به ویژه مردم لبنان تحمیل کرده است و با فقیر کردن دو سوم مردم لبنان موقعیت فرانسه را در این کشور بیش از پیش تضعیف کرده و به مخاطره انداخته است. از یک سو فرانسه که به دنبال بازگشت به غرب آسیاست تلاش کرد از انفجار بیروت و بحران سیاسی و اقتصادی پیش آمده برای اهداف بلند مدت خویش بهره گیرد. از سوی دیگر آمریکا به همراه شرکای منطقهای خود همچون امارات، عربستان و ترکیه کوشیدند از لبنان به عنوان بستری برای به شکست کشاندن رقبایی همچون فرانسه بهره بگیرند.
این رقابت به دلیل عدم مسئولیتپذیری آمریکا و فرانسه و اعتیاد آنان به تحریم و فشار برای رسیدن به مقاصد خود منجر به معلق ماندن وعده حمایتهای مالی ادعایی این کشورها به لبنان و برقراری تحریمهای جدید با ادعای مقابله با حزبا... شد. بر این اساس به نظر میرسد یکی از اهداف فرانسه از برگزاری این کنفرانس یا از رایزنیهای اخیر برای خارج کردن این کشور از خلأ سیاسی جلوگیری از ادامه تضعیف موقعیت این کشور بوده است و اگر بنا باشد بحران تشدید یا روند تحولات به جنگ کشیده شود در این صورت این موقعیت نه تنها تقویت نخواهد شد بلکه چه بسا ضعیفتر هم خواهد شد و همچنان که در عراق و سوریه مشاهده شد به هر میزانی که آمریکا در کشورهایی که قبلا فرانسه حضور و نفوذ داشته ورود کرده از نقش و جایگاه این کشور کاسته شده است.
دوم این که اگر به فرض بحران سیاسی لبنان بین المللی شود و حتی زیر فصل ۷ قرار گیرد در این صورت لبنان به عرصه جولانگاه شرق و غرب یعنی چین و روسیه از یک سو و فرانسه، انگلیس و آمریکا از دیگر سو تبدیل خواهد شد و باز همچنان که درباره سوریه دیده شد در نهایت به افزایش نقش و حضور روسیه و چین خواهد انجامید و به تبع آن از نقش و نفوذ کشورهای غربی از جمله فرانسه کاسته خواهد شد به ویژه آن که اکنون در بین دولت و حتی مسئولان لبنانی این انگیزه ایجاد شده است که برای رهایی از فشارهای حداکثری آمریکا سیاست نگاه به شرق را در سیاست خارجی اتخاذ کنند و متقابلا در هر دو کشور روسیه و چین نیز این انگیزه و تمایل وجود دارد که از لبنان و موقعیت بی نظیر این کشور در ساحل دریای مدیترانه برای تقویت سیاستهای خود در این حوزه بهره بگیرند.
چرا که تا به این جای کار رویکرد غربگرایانه حریری نه تنها ساختار اقتصادی و بانکی لبنان را عملا فلج کرده است بلکه مانع اجرای طرحهای جایگزین مانند تامین سوخت از کشورهایی غیر از کشورهای عربی و غربی شد، تا با ایجاد بنبست در این کشور مقاومت مردم را در برابر استعمار خارجی در هم بشکند. بر این اساس؛ اصلیترین عامل شکست حریری در تشکیل دولت را میتوان انحصارطلبی، غربگرایی و نادیده گرفتن ساختار طایفهای و ملی لبنان دانست که موجب شکلگیری مرحله جدیدی از مداخلات خارجی در امور داخلی اعم از اجرای طرح تحریم علیه لبنان با ادعای حل بحران سیاسی این کشور و بینالمللی کردن پرونده تشکیل دولت نظیر آن چه درباره دادگاه ترور رفیق حریری روی داد، خواهد شد و سوم این که در صورت بینالمللی شدن بحران لبنان، احتمال وقوع جنگ و منطقهای شدن آن اجتناب ناپذیر خواهد بود.
به تازگی پایگاه خبری عبری زبان والا در گزارشی اعلام کرده بود که ۱۵ سال پس از جنگ دوم لبنان، حزب ا... روز به روز بیشتر قدرت میگیرد و طبق برآوردهای محافل اسرائیلی، حدود ۱۵۰ هزار موشک دارد که برد آنها بین ۱۵ تا ۷۰۰ کیلومتر متفاوت است؛ بنابراین وقوع جنگ با توجه به زرادخانه تسلیحاتی مقاومت لبنان، عواقب پیش بینی نشدهای برای رژیم صهیونیستی به دنبال خواهد داشت و با توجه به این که علت العلل ایجاد بحران در لبنان یا هر کشور دیگر در منطقه تضمین امنیت این رژیم است بنابراین بعید است که این رژیم و حامیان آن حداقل در این مقطع زمانی حاضر و مایل به اجرای پروژه بین المللی کردن بحران لبنان باشند. حال باید ببینیم نگرانی از انفجار قریب الوقوع وضع با توجه به پیامدهای منطقهای آن میتواند همه بازیگران خارجی در لبنان را به سطحی از مدیریت مشترک بحران وادار سازد یا همچنان تداوم و تعمیق این وضعیت مطلوب آن هاست. گذشت زمان همه چیز را مشخص خواهد کرد.
روزنامه ایران
استیصال «غنی» در دوراهی امریکا و روسیه/زهره صفاری
حدود دو ماه از تصمیم کاخ سفید برای تسریع در خروج نظامیان امریکایی از خاک افغانستان، اوضاع در این کشور با افزایش حملات طالبان در حالی رو به وخامت گذاشته که دولت افغانستان در تلاش برای جلب حمایت امریکا با نقد شدید روسیه روبهرو است و طالبان نیز تنها شرط مذاکره را برکناری «اشرف غنی» و کابینهاش اعلام کرده است.به گزارش «دویچه وله» آلمان، رئیس جمهوری افغانستان که به دلیل ضعف قوای نظامی و تجهیزاتی برای تقابل با طالبان پس از خروج نیروهای خارجی، با مشکلات بسیاری روبهرو شده و در تأمین امنیت کشور مورد نقد قرار دارد، در تماس تلفنی با همتای امریکاییاش، توانست تأییدیه بر حمایت «جو بایدن» از دولت افغانستان به رغم خروج نیروهای نظامی امریکایی بگیرد. بنابر بیانیه کاخ سفید «بایدن» متعهد شده است کمکهای بشردوستانه و اقتصادی به مردم افغانستان را قطع نکند و بودجه لازم برای تقویت قوای امنیتی افغانستان را نیز فراهم آورد.
دو رئیس جمهوری در این مکالمه با انتقاد از حملات طالبان، آن را ناقض توافق سال گذشته برای آغاز مذاکرات صلح بینالافغانی خواندند. نگرانیهای مقامات افغان از نبود تجهیزات لازم در نیروی هوایی برای تقابل با طالبان نیز در این مکالمه مورد بررسی قرار گرفت. در همین حال کاخ سفید در نخستین گام در دو فرمان جداگانه ۳۰۰ میلیون دلار برای رسیدگی به وضعیت مهاجران افغانستانی و متقاضیان ویزای مهاجرت ویژه تخصیص داد.
به نوشته روزنامه «هشت صبح» افغانستان، «جو بایدن» با امضای این دو فرمان ۱۰۰ میلیون دلار از این بودجه را در اختیار صندوق کمکهای اضطراری و مهاجرت امریکا برای تأمین نیازهای جدی مهاجران ویژه شامل مترجمهای نیروهای امریکایی در دو دهه گذشته و قربانیان درگیریها و سایر افرادی که در وضعیت کنونی در معرض خطر قرار دارند، گذاشت و ۲۰۰ میلیون دلار را نیز برای کمک به پناهجویان از جمله متقاضیان ویزای ویژه مهاجرت تعیین کرد. این کمک در حالی از سوی امریکا اعلام شده است که پیشتر نهادهای بینالمللی مانند کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان نسبت به وخامت اوضاع افغانستان هشدار داده بودند.
واکنش طالبان به بمباران مواضعش توسط جنگندههای امریکایی
فرماندهی جدید نیروهای امریکایی در افغانستان در هفته گذشته نخستین حملات هوایی علیه مواضع طالبان را به انجام رساند. اقدامی که به نوشته «نیویورک تایمز» با واکنش این گروه شبه نظامی همراه شد و آن را ناقض توافق سال گذشته امریکا عنوان کرده و هشدار دادند که پاسخ سختی به این اقدام امریکاییها خواهند داد. این در شرایطی است که بسیاری از مقامات سیاسی و نظامی امریکا پیشروی طالبان در دو ماه گذشته در افغانستان را هشدارآمیز میدانند و بسیاری از کارشناسان به رغم تلاشهای امریکا و قدرتهای بزرگ دیگر برای برقراری توافق صلح بین الافغانی، موفقیت این مذاکرات را در شرایطی که طالبان خود را پیروز میدان جنگ افغانستان میبیند، بسیار دور از انتظار خواندهاند.«آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه امریکا در مصاحبه با شبکه «MSNBC» نیز با ابراز نگرانی از شرایط افغانستان گفت: «ما نگران پیشرویهای طالبان هستیم چراکه آنها با اعمال زور و خشونت در حال تصرف افغانستان هستند، اما اگر این اتفاق رخ دهد افغانستان یک کشور طردشده خواهد شد.»
این اظهارات در حالی است که همزمان ایسنا به نقل از «آر تی» نوشت؛ امریکا، اتحادیه اروپا و ناتو در بیانیه مشترکی از سطح بالای خشونت، حمله نظامی طالبان و نقض حقوق بشر در افغانستان ابراز نگرانی کرده و همزمان حمایت خود را از روند صلح جامع این کشور به رهبری افغانها اعلام کردند. سه طرف همچنین بر لزوم پایبندی به قوانین بینالمللی حقوق بشر و حمایت از غیرنظامیان نیز تأکید و اعلام کردند اجازه نمیدهند افغانستان پناهگاهها تروریستها شود. براساس اعلام وزرات خارجه افغانستان سازمان امنیت و همکاری اروپا نیز خواستار توقف فوری خشونتها در افغانستان شده است.
حمایت و انتقاد روسیه از طالبان و غنی
اما در روزهایی که غرب و در رأس آنها امریکا نمایش حمایت از دولت «اشرف غنی» را به صحنه آوردهاند، روسیه مسیری متفاوت را میپیماید. پس از اظهارات «سهیل شاهین»، سخنگوی طالبان که در گفتگو با «آسوشیتدپرس» تأکید کرد: «طالبان در صورتی سلاحش را زمین میگذارد که دولتی قابل قبول برای همه طرفها بر سر کار باشد.» «سرگئی لاوروف»، وزیر خارجه روسیه با منطقی خواندن طالبان، دولت «اشرف غنی» را به دلیل ممانعت از مذاکرات برای تشکیل دولت مشترک مورد نقد قرار داد. به نوشته «مسکو تایمز»، «لاوروف» همچنین تصرف نواحی مرزی را برای امنیت منطقهای مثبت ارزیابی کرد. لاوروف در حالی این اظهارات را بیان کرد که هیأت اعزامی طالبان در نشست اخیر مسکو بر حفظ امنیت روسیه و همسایگان ضمانت کرده است. وزیر خارجه روسیه در وبینار سیاست خارجی روسیه گفت: «بیانیه اخیر طالبان حاوی نشانههای مهمی است که نشان میدهد طالبان افراد منطقی و معقولی هستند.»به نوشته «طلوع نیوز»، «لاوروف» در مصاحبههای پیشین خود نیز بر مذاکرات صلح با شرایطی منطبق بر خواست همه طرفها تأکید داشته و تماس مسکو با طالبان را در همین راستا خوانده، اما در عین حال اعلام کرده روسیه حامی طالبان نیست. اما همزمان با تداوم ناامنیها در شمال افغانستان، گفته میشود روسیه برای انجام مانورهای نظامی، تجهیزات و ادوات جنگیاش را در مرز تاجیکستان با افغانستان مستقر کرده است.
روزنامه شرق
حکومت سدّ و سیل/کیومرث اشتریان
در سیاستگذاری عمومی برخی مسائل را ذیل عنوان «مسائل بغرنج» یا «مسائل بدصورتبندیشده» طبقهبندی میکنند. اینگونه مسائل، ذینفعان گوناگون، ذیربطان گسترده و گزینههای متعارضی برای سیاستگذاری دارد و پیامدهای سیاستهای پیشنهادیاش ناموزون و نامعلوم است. آب از جمله مسائل بغرنج هر حکومتی است. اگر سد بسازید، زیستبوم طبیعی را نابود میکنید و اگر نسازید، سیل شما را نابود میکند. حکومت، درگیر تعارض سد و سیل است. اگر آب را از خوزستان دریغ کنید، مردم آن دیار را نابود کردهاید و اگر نکنید، کشاورزان چهارمحال نابود میشوند یا کارگران صنعتی اصفهان به خاک سیاهِ بیکاری مینشینند. به همین سان تعارضی میان بهرهبرداران از یزد و اراک تا قم و کرمان وجود دارد. از سوی دیگر مسئله آب در ایران آبشخوری از اعمال غیرمسئولانه ترکیه دارد. چاره چیست؟یکم. نظام تصمیمسازی را به شکلی ساختاری تغییر دهید. یک گام به عقب برگردید و قبل از اینکه به بحران آب فکر کنید، ببینید که چگونه و با چه روشی تصمیم میگرفتید. انصاف نیست که همهچیز را به گردن نظام تصمیمگیری در داخل بیندازیم. همانگونه که بعدا شرح خواهم داد، نباید از ریشههای جنگ ۳۰ساله آب که توسط ترکیه، اسرائیل و برخی کشورهای عربی بر ایران و عراق تحمیل شده است، غفلت کرد. اما باید آنچه را مربوط به خود ما میشود، با جدیت بیشتری در نظر گرفت. ازاینرو میگویم باید روشها و نظامهای تصمیمگیری را بیپرده و سختگیرانه مورد بررسی قرار داد.
روش ما؛ بیتوجهی به ضعیفترین و فقیرترین طبقات اجتماعی، تصمیمگیری در شوراهای ناکارآمد و اتاقهای دربسته، توسعه آبمحور، نگاه امنیتی، محدودکردن تشکلهای مردمنهاد محیطزیستی، بیتوجهی به روشنگری عمومی و توجیه مردم و بهجای آن تأثیرپذیری از جهالت مدرن رسانههای اجتماعی، میداندادن به قدرتمندان صنعتی و بساز-بفروشهای توسعهای، تصمیمسازی در چارچوب «فن-رانت» بومیگرا، لابیهای قدرتمند برخی استانهای مرکزی، پنهانکردن تصمیم از حوزه عمومی، فقدان عرصه عمومیِ تصمیم و... بوده است. از درون چنین ساختار تصمیمگیریای چه بیرون میآید؟ حکومتی در نوسان بحران؛ بین سد و سیل.
دوم. ارکان سهگانه تصمیمگیری باید بر همه جنبههای سیاستگذاری حاکم باشند. ارکان و مبانی سازهای سیاستگذاری مهم است و پیش از هر چیز باید آن را تعیین کرد. تصمیمگیری درباره مسائلی مانند سیاست توسعهای، آب خوزستان، راهسازی در کردستان یا پروژههای سیستانوبلوچستان نخست باید رکن زیستمحیطی، سپس توسعهای و درنهایت ملاحظات امنیتی را در نظر گرفت. این سه رکن باید مبانی سیاستگذاری توسعهای و چارچوب اصلی برای سیاستسازی باشد. سیاست، با رکن امنیتی، حکومت را بر پوشالی از قدرت مینشاند که دائما در نوسان سد و سیل، باد و باران و آب و آزادی است. آن دو رکن دیگر مقدماند.
سوم. دولت را از تسخیر لابیهای بساز-بفروش توسعهای نجات دهید. دولت در تاریخ ایران همواره در معرض تسخیر بوده است. رئیسجمهور در معرض تسخیر دستگاه اداری است. فرهنگ در معرض تسخیر عوامگرایان است. سیاست در معرض تسخیر نفوذیهاست. صنعت و توسعه در معرض تسخیر باندهای ثروت است و بدینسان، اقتدار رسمی، تسخیری میشود و معمولا قدرت ندارد. سیاستگذاری در دولت تسخیری در نوسانِ بین وکیل سد و کفیل سیل است. سیاستهای توسعه همواره در معرض تسخیر «فن-رانت» بومیگرا هستند. فنسالاران و ثروتسازان در ساختار فرهنگی-سیاسی معیوب بهسوی رانتجویی میروند. انتخابهای سیاستی در ساخت سد، تونل، اتوبان، بیمارستان و... در معرض چنین خطری هستند. انصاف به این است که همه اقدامات توسعهای کشور را با یک چوب نرانیم. اینکه کدام در این چارچوب صورت گرفته و کدام نه، نیازمند مطالعات موردی است. مسئله آب نیز از این وضعیت مستثنا نیست. لابیهای استانی، سوءمدیریتهای دورهای، منافع بساز-بفروشهای توسعهای و... سیاستها را در معرض تسخیر «فن-رانت» بومیگرا قرار داده است. نتیجه پیشروی ما و بر دوش فقراست.
چهارم: دیپلماسی آب را فعال کنید. حداقل در ۳۰ سال گذشته جنگی مهمتر از تحریمها بر ایران و عراق تحمیل شده است؛ «جنگاب». ترکیه، اسرائیل و برخی رژیمهای عربی عامل اصلی این «جنگاب» هستند و این، دیپلماسی آب را بیشازپیش در دستور ضرورت قرار داده است. «جنگاب»، جنگ خشکی و تشنگی است که اعمال نفوذ و قدرت را جایگزین جنگ نظامی کرده است. گفته میشود سد بزرگ آتاتورک که بر رود فرات احداث شده است، ظرفیتی معادل ۶۵۰ سد ایرانی دارد. «ایلیسو» سد دیگری است که زمانی محمد درویش درباره آن گفته بود اگر ساخت آن به اتمام برسد، کار همه ما تمام است و همه نقاط کشور ما درگیر ریزگرد خواهد شد. دیپلماسی آب به دلیل قرارگرفتن حوزه این سدها در مرزهای حاکمیت ملی ترکیه از کارآمدی محدودی برخوردار است، اما بههرحال باید از آن بهره برد و تلاش مضاعفی بر آن متمرکز شود.
پنجم. «گفتمانی عمومی-سیاستی» از مسئله آب بسازیم. آزادی غبار تردید را تا حد زیادی از سیاستهای عمومی برطرف میکند و همگان میتوانند به یک جمعبندی اجتماعی کموبیش واقعبینانهای از ریشه مشکلات خود برسند. خودآگاهی به ماهیت تعارضی مسائل غامض حکومتی و بحث عمومی از آن و روشنگری برای مردم بسیار مهم است. این روشنگری باید بسیار حرفهای و صادقانه صورت بگیرد: به حکمت و درایت «گفتمانی عمومی-سیاستی» از مسئله آب بسازیم؛ آب، مسئله همه ماست، تاریخی است، زیستمحیطی است.
سازههای مفهومی این «گفتمان عمومی-سیاستی» عبارتاند از: «خشکسالی، تقدس محیط زیست، مدیریت، عدالت، تفاهم، همدردی، سازش و سازگاری، رسیدگی به فقیران و محرومان و...». این سازههای مفهومی باید به شکل منظومهای معنایی در جامعه ترویج یابد و تفاهم مدنی بر آن صورت گیرد تا جنگ دامنگستر داخلی دامان عصمت ملی را نگیرد و قحطی آب قتل و نزاع برنینگیزد و تا مدیریت عمومی کشور مجبور شود که در چارچوب این گفتمان کیاست کند و سیاست بورزد. اداره کشور با عوامزدگی نمیشود. «گفتمان» یک فن مهم است. اجازه ندهیم که مدیریت کشور به کلید واژگان «گفتمان سیاستی» خنده ناآگاهی یا تمسخر صباوت کند.
این، یک زیربنای فرهنگی سازش و سازگاری ملی و یک روش مهم و شناختهشده برای کشورداری است و نباید با یک خیالبافی آکادمیک یکسان انگاشته شود. همه ما در برابر هجوم جهالت مدرن و شبهروشنفکری در فضای مجازی مسئولیم. دلسوزی بسیار مفید است، اما کینهورزی نه. از رنج مردم گنج شهرت و خوشنامی برای خود نسازیم. عقدهگشاییهای رسانهای ظلم مضاعفی بر مردم است. به سخنان یک پیرزن عرب خوزستانی توجه کنید: «دامهایمان مردهاند/ سه تا از گاومیشهایمان مردهاند/ بقیه در تالاب ماندهاند/آب نداریم/ چاره نداریم/ به پایتان میافتم/ به خدا پناه میآوریم به شما/ برایتان دفع بلا بشود...». شرم بر ما اگر از این اندوه بیپایان برای خود کلاه سیاسی بدوزیم. ترویج کینه در فضای مجازی در بهترین حالت «حرص را راضی میکند و نه عقل را».
ششم. فعالیت تشکلهای مردمنهاد و فعالیتهای زیستمحیطی مردمی را آزاد کنید. این تشکلها میتوانستند نیازهای مردم و مطالبات آنان را صورتبندی کنند؛ شکل و شمایل فنی به آن ببخشند و فریاد این مردم محروم را به شکل تخصصی به فضای عمومی بیاورند. آقایان! حکمرانی یعنی تولید بایدها و نبایدهای عمومی و نه صرفا فرمانهای از بالا. این بایدها و نبایدها از دل مردم درمیآید و توسط این نهادها صیقل مییابد. اگر این تشکلها و نهادها نباشند، حکم عاری از حکمرانی میرانیم. آنهایی که فکر میکنید ضدامنیتیاند در زمانه بحران، عقلانیت و حلم و مدارا را به ارمغان میآورند. جلوی اینها را گرفتیم، به انواع تهمتشان نواختیم و کشور را به کژیِ حکمرانی و کژراهه شورشِ کور بردیم و همه اینها را با تحلیلهای اشتباه شبهامنیتی به انجام رساندهایم.
آنها خدمتی بزرگ به کشور میکنند و روشی مدرن و کارآمد برای اصلاح دولتها هستند. مگر میشود کشوری بزرگ مانند ایران را به سیاق قجری و پهلوی اداره کرد؟ همه چیز را همگان دانند و همه کار را همگان کنند. تشکلهای مردمنهاد زیستمحیطی یک رکن مهم و تخصصی این «همگان» است. چرا آنها را محدود کردیم؟ آنها نبودند که ما را از سیاستهای غلط در خوزستان تنبه میدادند؟ حال بفرمایید چه کسانی کارکرد ضدامنیتی داشتند؟ «سمن»های آب یا ...؟ همینکه آزادیشان گرفته شود، آبادی از دست میشود. میبینید که آزادی چه پیوندی با کارآمدی دارد؟
هفتم. نفوذ قدرت رسمی را در کارشناسی سیاستگذاری کاهش دهید. قدرت سیاسیِ سلسلهمراتبی برای نظام کارشناسی سیاستگذاری مهلک است. آزادی کارشناسی مهمترین رکن «عقلانیشدن» اداره کشور است. «علم اداره» یک حقیقت مطلق نیست. «مدیریت علمی» یک توهم است. در مقابل، آزادی و امنیت و گفتوگوی کارشناسی، مؤثر و کارآمد است و میتواند تصمیمسازیها را بسامان و عقلانی کند. هرچه قدرت سیاسی و ریاست اداری غلبه یابد، کارشناسی به کنار میرود. رجال سیاسی و قدرتمندان کشور نباید درخصوص طرحهای بزرگ با اظهارنظرها یا دستورات خود کارشناسی را به حاشیه برانند. به همینسان، تصمیمگیریهای سیاستگذاری باید کمینه تأثیرپذیری را از نگاههای امنیتی داشته باشد.
برخی از مهمترین فاجعههای کشور از همین راه بر ما تحمیل شده است.... به این سخن دکتر احمد میدری که یک کارشناس برجسته و دلسوز در امور خوزستان است، توجه کنید: «در کشور، سرمایهگذاریها نه براساس منطق اقتصادی و زیستمحیطی بلکه براساس قدرت چانهزنی گروههای ذینفع که در رأس آن نمایندگان مجلس، سازمانهای دولتی و پیمانکاران هستند، اختصاص مییابد. از فولاد مبارکه گرفته تا استقرار صنایع فولادی و پتروشیمی در اقصینقاط ایران، براساس توزیع قدرت نمایندگان مجلس و سازمانهای دولتی و پیمانکاران تعیین میشود».
هشتم. شورای جدیدی تشکیل ندهید، آزادی و امنیت کارشناسی «سمن»ها را تضمین کنید. رئیسجمهور منتخب گفته است شورای راهبردی برای مسائل استان تشکیل میدهد. نکنید! آقای رئیسی نکنید. شوراها در کشور ناکارآمدند، ربطی به این دولت و آن دولت ندارد. ساختار برنامهریزی، حقوق اداری و نظام متمرکز و درعینحال واگرای کشور سبب شده است که اولا بسیاری از این شوراها اساسا تشکیل جلسه ندهند و ثانیا، تصمیمات آنان در چنبره دستگاههای گوناگون به درآید و جامه کردار نپوشد. شوراهای راهبردی پاسخگوی حل اینگونه مشکلات نیست. بهجای آن آزادی و امنیت کارشناسی را تضمین کنید، عرصه عمومی تصمیم را دامن زنید و نهادهای مدنی را فعال کنید؛ اینها میتوانند رابط بین حکومت و مردم باشند. مهمترین کاربرد سمنها این است که خواستههای مردمی را غنای فنی میبخشند و یک پله کارشناسی بالا میبرند. درعینحال میتوانند افشاگر فساد و مخاطرات در فرایندهای توسعه باشند.
اخبار ویژه یکشنبه ۳ مرداد
روزنامه کیهانامید به رئیسی برای تغییر ریل مدیریت در خوزستان
یک سایت حامی دولت اذعان کرد مدیران ضعیف که براساس روابط سیاسی و بله قربانگویی در استان خوزستان منصوب شدند، یکی از عوامل اصلی مشکلات در این استان هستند. نویسنده عصر ایران خاطرنشان میکند: تجربه کار در چند استان را دارم، اما انصافا مردمی قانعتر از مردم خوزستان و مدیرانی بیخیالتر و غیر پاسخگوتر از مدیران خوزستان ندیدهام. بنا ندارم حال که اوضاع اسفبار جلگه خوزستان و مشکلات مردم مظلوم این دیار، سرتیتر اخبار شده من هم مانند بسیاری دیگر، قضاوتی مبتنی بر اطلاعات سطحی داشته باشم، اما حقیقتاً در دو سالی که در رسانه استانی خوزستان مسئولیت داشتم ناکارآمدیها و نقایص عجیب و غریبی را از نزدیک شاهد بودهام که نمیتواند در وضعیت امروز بیتاثیر باشد.اطلاعات کارشناسانهای از اینکه علت دقیق معضل اخیر چیست و اینکه آیا اگر سد گتوند احداث نمیشد یا با مختصات دیگری احداث میشد امروز شرایط بهتر بود یا بدتر! ندارم، اما با همه وجود معتقدم بحران اخیر و بحرانهای رنگارنگ دیگر معلول جفای اصلی در حق خوزستان است و آن انتخاب برخی مدیران ضعیف از مسیر نسبتها و روابط سیاسی و با معیار «بله قربانگویی» است، تا بهجای آنکه «موی دماغ» مدیران ارشد شده و مطالبات بهحق استان را پیگیری کنند، منویات وزرا و صاحبمنصبان را محقق سازند.
گاهی در این سالها مدیریت خوزستان که حساسیت و خطورت منحصربهفردی از جهات و جنبههای گوناگون دارد و مردم آن نیز حقی تاریخی بر گردن ایران دارند برعهده کسانی بوده که حقیقتاً از اداره یک جلسه عادی و جمعبندی قابل قبول عاجز بودهاند. با این اوصاف طبعاً خروج از بحرانها و بهرهگیری مناسب از استعدادهای بیبدیل این استان نیازمند نگاهی جامعنگر و برنامهمحور است و وعده رئیسجمهور منتخب برای حضور استاندار خوزستان در جلسات دولت قطعاً میتواند آغازی بر اصلاح روند مدیریت استان باشد. یادآور میشود آقای روحانی چند ماه قبل و در حالی که استاندار وقت خوزستان مورد اعتراض مردم بود و در پرونده هفت تپه هم به دادگاه فرا خوانده شده بود، وی را به عنوان رئیسسازمان استاندارد منصوب کرد!
انتظارات بر زمین مانده بخش خصوصی از دولت جدید
مرور انتظارات بخش خصوصی و اتاق بازرگانی از دولت سیزدهم نشان میدهد که دولت روحانی در واقع یا کار مؤثری در زمینه این انتظارات برزمین مانده انجام نداده و یا خلاف انتظارات عمل کرده است. علاءمیرمحمد صادقی عضو اتاق بازرگانی انتظارات بخش خصوصی از دولت سیزدهم را فهرست کرده است. او در روزنامه ایران مینویسد: اگر بخواهیم انتظارات بخش خصوصی از دولت آینده را دستهبندی کنیم، ۱۰ موضوع اهمیت بسزایی دارد که امیدواریم دولت سیزدهم در ماههای اول کار خود این موارد را که در ادامه میآید، پیگیری کند. اولین خواسته بخش خصوصی که فعالان اقتصادی و تولید دارند، نظم در تولید است. این انتظار وجود دارد که زمینه کسب و کار فراهم شود و اختلالهایی که در این حوزه بهوجود آمده با حفظ حیثیت و شئون مردم ایران، برطرف شود.دومین موضوع که پرداختن به آن اهمیت دارد، رونق تولید است؛ اگر میخواهیم اقتصادی پویا و فعال داشته باشیم قطعاً با توجه مضاعف به بخش تولید میتوان به این مهم دست یافت. سومین مسئلهای که بخش خصوصی خواستار آن است کمک دولت برای افزایش صادرات است. کاهش صادرات طی چند وقت اخیر به شدت به اقتصاد صدمه وارد کرد بدین جهت ضرورت دارد که دولت جدید برای افزایش صادرات برنامه مناسبی تدوین کند. موضوع چهارمی که پرداختن به آن اهمیت زیادی دارد، هدایت تسهیلات بانکی به سمت تولید است؛ البته در این بخش نیازمند تسهیلات ارزان قیمت هستیم. اگر منابع مالی به واحدهای تولیدی و صنعتی تزریق شود ضمن رونق صادرات، شاهد افزایش واردات مواد اولیه و تجهیزات، کاهش نرخ بیکاری و افزایش میزاناشتغال در کشور خواهیم بود.
پنجمین نکته که بخش خصوصی از دولت سیزدهم انتظار دارد، تأمین مایحتاج اولیه مردم است به گونهای که خانوارهای ایرانی بتوانند مایحتاج اصلی زندگی خود را با قیمت ارزانتر خریداری کنند. بر این اساس پیشنهاد میشود در ابتدای فعالیت دولت، هیئتی تشکیل شود که فعالیت آنها محور تأمین کالاهای مورد نیاز خانوادهها باشد. اگر چنین امری اتفاق بیفتد مردم با مشکلات کمتری میتوانند مایحتاج اولیه خود را تأمین کنند.
ششمین موضوع، کاهش فشارهای دولت بر بخش خصوصی است. بخش خصوصی به دلایل مختلف تضعیف شده است و نمیتواند فشار بیشتری را تحمل کند بدین جهت امیدوارم در دولت جدید تسهیلسازی صورت گیرد و بخش خصوصی در فضا و بستر مناسبی بتواند فعالیتهای جاری و توسعهای خود را دنبال کند. رعایت انصاف در مورد تمام فعالان اقتصادی و تولیدی هم هفتمین خواستهای است که بخش خصوصی از رئیسجمهوری منتخب دارد. بعضاً دیده شده که اخذ مالیات از بنگاههای اقتصادی و صنعتی متفاوت است؛ از اینرو توصیه میشود که به تمام بخشها نگاه مساوی شود. هرگونه تبعیض بین فعالان اقتصادی میتواند به تولید صدمه وارد کند.
هشتمین نکته این است که دولت آینده با کشورهایی که دشمنی پایهای با ایران ندارند، مذاکره کند. تحریمهای آمریکا باعث شد ایران با مضیقههایی روبه رو شود لذا برای جبران این امر ضرورت دارد که ما با سایر کشورها تعامل داشته باشیم و این تعامل به گونهای باشد که بتوانیم کالاهای ایرانی را به این کشورها صادر کنیم و از سوی دیگر امکان خرید مواد اولیه و تجهیزات فراهم شود. نهمین خواسته بخش خصوصی ایجاد امکانات و تسهیلات مناسب برای سرمایهگذاران است.
وی در پایان تأکید میکند: اگر همه یعنی بخش خصوصی، دولت و مردم کنار هم قرار بگیریم به طور قطع اثرات تحریم کمرنگ خواهد شد. در نتیجهگیری باید عنوان کرد که بخش خصوصی انتظارات خاص و غیرقابل دسترسی از دولت آینده ندارد؛ میخواهد برای کشورش کار کند تا ثمرات فعالیتاش بر زندگی تک تک مردم کشور اثر مثبت بگذارد، لذا در این مسیر همه باید همکاری کنند و قطعاً نتیجه مطلوب زمانی به دست خواهد آمد که دولت هم در کنار بخش خصوصی قرار گیرد.
بگو استقلال، هزینهزاست از قبول مسئولیت دولت فرار کن!
یک عضو حزب منحله مشارکت مدعی شده دولت در مشکلات اقتصادی مقصر نیست و مشکلات، هزینه استقلال کشور است(!) نجفقلی حبیبی در روزنامه آرمان گفته است: «برخی مشکلات وجود دارند که محصول عملکرد طبیعت است و تقصیر کسی نیست؛ مثل پدیدههایی همچون سیل، زلزله و... که مشکل همه دنیاست و صرفاً مختص کشورمان نیست؛ لذا در سلسله حوادث نباید فقط دولتها را مقصر دانست؛ البته تا حدی میتواند جامعه را به معنای عام و کلی مقصر دانست؛ چرا که پیشبینی چنین موضوعاتی را نکرده، اما نمیتوان به طور کامل آن را به گردن کسی انداخت.هرچند که این حوادث حداقل برای دولتهای بعدی این تجربه را میدهد که حواسشان را بیشتر جمع کنند و با پیشبینی از قبل، راه رخ دادن چنین اتفاقاتی را تا اندازهای ببندند. نکته دیگر تأثیرات بینالمللی بر شرایط کشور است. بالاخره ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران سلسله سیاستهایی داریم که خواست خودمان است و براساس آن سیاستها نظام سیاسی خود را مدیریت میکنیم. هر چند که این سیاستها مورد تأیید کشورهای زورمدار و قدرتمند هم نباشد؛ لذا این تعارض میتواند سببساز مشکلاتی شود که دو نگاه را به وجود میآورد.
برخی معتقدند که باید سیاست خود را در نظام بینالملل تغییر دهیم تا شاید مشمول تحریم قدرتهای بزرگ قرار نگیریم و متعاقب آن با مشکلات دیگر مواجه نشویم؛ عده دیگری نیز مطرح میکنند که به رغم همه مشکلات و محدودیتها باید سیاست خود را ادامه دهیم. این یک بحث مبنایی در سیاست اداره کشور است که میخواهیم بر مبنای استقلال خودمان عمل کنیم یا آن طور که دنیا تنظیم میکند پیش برویم که این مهم باید در جایی سیاستگذاری شود. بالاخره وقتی سیاست شما این است که مستقل باشید و در تحولات منطقه و نظام بینالملل براساس رویکردهای خود عمل کنید، طبیعی است که سلسله مشکلاتی هم پیش خواهد آمد؛ بنابراین نمیشود دولتی را مقصر دانست که چرا در دوره عملکردیاش چنین اتفاقاتی رخ داده است.
مجموعه سیاستهای کلی کشور را هم دولت به اصطلاح رسمی آن تعیین نمیکند، بلکه این سیاست از سوی مجموعه نظام تعیین میشود بنابراین اتفاقات نیز وجود دارد و اگر احیاناً مشکلات و رنجهایی هم پیش بیاید به خاطر رفتار سیاسی ماست؛ چرا که ایران میخواهد مستقل باشد و دنیا نیز این استقلال را برنمیتابد؛ بنابراین از در مقابله درمیآید و بازار خرید و فروش ایران را تحت تأثیر قرار میدهد. کما اینکه بخش اعظمی از داراییها و سرمایههای کشورمان را بلوکه کرده و پولی که برای ماست را به ما نمیدهند؛ لذا تا این رویه برقرار است، نمیتوان یک دولت را برای اینکه نتوانست آن طور که باید در این راه موفق عمل کند، مقصر قلمداد کرد و گفت این دولت نمیتواند یا دولت بعدی میتواند فرقی نمیکند؛ چرا که این نوع رویکردها در نظام بینالملل نتایج طبیعی روشهایی که در پیش گرفته شده و ممکن است در داخل کشور نیز مشکلاتی را به وجود بیاورد. زمانی که بخواهیم انقلاب و استقلال کشور را حفظ کنیم باید این مسائل و مشکلات را تحمل کنیم. در این بین نباید کسی را مقصر بدانیم چرا که سیاست کشور اینگونه بوده است و باید بدانیم در دنیای امروز استقلال هزینه دارد.»
مطابق استدلال (مغالطه) آقای نجفقلی حبیبی طبیعتاً هیچ مدیر و مسئولی نباید درباره حوزه کاری خود و عملکردش پاسخگو باشد، چرا که او میتواند ادعا کند اگر قصور و تقصیر یا کاستی و ایرادی در حوزه کاریاش وجود دارد، هزینه تصمیم سیاسی برای استقلال کشور است؟! این حرف صددرصد غلط در حالی است که بسیاری از تدابیر دولت و مدیران ذیربط اساساً ربطی به سیاست خارجی ندارد. به عنوان مثال تولید مسکن در همه جای دنیا، یک پیشران اقتصادی است و در کشور ما مشخصاً عمده نیازمندیهای تولید مسکن (منابع انسانی تا منابع طبیعی و مصالح ساختمانی) در کشور موجود است. اما وقتی یک وزیر و رئیس مافوق او میگویند کار ما تولید مسکن نیست و از آن طرف دست سوداگران برای هر نوع اختلال در بازار مسکن بازگذاشته میشود، طبیعی است با تورم ۷۰۰ درصدی در ۸ سال روبرو شویم.
همین طور است کوتاهی در ساخت نیروگاههای برق، صیانت از منابع آبی کشور و جلوگیری از هدر رفت آن، عدم حمایت از تولید گندم در داخل و تمایل عجیب به واردات از خارج، بیمبالاتی نسبت به واردات بیرویه و قاچاق، عدم رفع موانع کسب و کار بلکه سخت کردن فعالیت اقتصادی و تولید در مقایسه با سود بادآورده سوداگری و... که همگی همت مدیران را میطلبد.
از سوی دیگر باید یادآور شود طیف غربگرا با ادعای این که مقاومت و ایستادگی و استقلالطلبی هزینهآفرین است، ظرف ۸ سال اخیر بر دیکتهنویسی و پیروی از زورگوییهای آمریکا اصرار ورزیدند، اما نه تنها مشکلات اقتصادی و تحریمها کم نشد بلکه چند برابر گردید. ضمناً باید عنایت داشت خیلی از کشورها در منطقه از آمریکا تبعیت محض کردند، اما خروجی چند ده سال استقلالفروشی، فقر بیسابقه در کشورهایی مثل مصر است و حال آن که اگر استقلالفروشی موجب رونق اقتصاد میشد، اکنون مصر باید سرآمد پیشرفتهای اقتصادی در جهان میشد!
شکاف طبقاتی رو به کاهش در دولت روحانی افزایش یافت
یک روزنامه حامی دولت نوشت افزایش شکاف طبقاتی در دولت روحانی نشانه ناکارآمدی دولت است. آرمان با اشاره به نرخ تورم ۴۴ درصدی در هفتههای پایانی دولت روحانی مینویسد: شکاف طبقاتی در حالی به دلیل سیاستهای غلط دولت به ثبت عدد ۰/۴۰ به بالاترین نرخ ۱۶ سال اخیر رسیده که بر اساس برنامه ششم توسعه این نرخ باید به ۰/۳۴ کاهش مییافت. شکاف طبقاتی در طول دولت یازدهم و دوازدهم در حالی تشدید شده که رد پای سیاستهای غلط و انفعال وزارت امور اقتصادی و دارایی بهعنوان سکاندار اقتصادی دولت در آن بسیار چشمگیر است. از یکسو سیاستهای حمایتی برای بهبود این شاخص به انجام نرسید و از سوی دیگر سیاستهای غلط در سایر بخشها و بیعملی وزارت اقتصاد بهخصوص در حوزه اصلاح نظام مالیاتی منجر به بدتر شدن این شاخص شد.یکی از راههای سنجش وضعیت توزیع درآمد، استفاده شاخص ضریب جینی است که عددی بین صفر و یک است؛ عدد صفراشاره به برابری کامل در توزیع درآمدها و عدد یک، حاکی از نابرابری کامل در توزیع درآمدها یا مخارج استیکی از این نشانههای بیعدالتی میتواند توزیع ناهمگن درآمد و وجود اختلاف طبقاتی در بهرهمندی از داراییها در اقتصاد باشد. به این معنی که تفاوت دهکهای مختلف درآمدی با هم به چه میزان است. قطعاً هرچه این تفاوت درآمدها بالاتر رود شاهد بیعدالتی بیشتری در یک اقتصاد خواهیم بود. برای به دست آوردن این تفاوتها در بین دهکهای مختلف درآمدی، معروفترین و پرکاربردترین شاخص، ضریب جینی است.
بر اساس گزارش مرکز آمار اگرچه از اواسط دهه ۸۰ تا سال ۱۳۹۲ (دولت دهم) ضریب جینی به طور مستمر رو به کاهش بوده و توزیع درآمد به سمت عادلانهتر شدن حرکت کرده بود، اما از ابتدای دولت یازدهم تاکنون هر سال ضریب جینی بالاتر رفته که بیانگر افزایش نابرابری درآمدی و شکاف طبقاتی است. سال ۹۲ در ابتدای دولت یازدهم شاخص ضریب جینی ۰/۳۶ بود که پایینترین رقم در دو دهه اخیر محسوب میشد؛ اما به دلیل سیاستهای غلط اقتصادی دولت یازدهم و دوازدهم این نرخ در سال ۹۷ به حدود ۰/۴۰ رسید.
حسین سرآبادانی تفرشی، پژوهشگر عدالتپژوهی در اینباره گفت: «وقتی ضریب جینی افزایش پیدا میکند یعنی سه حالت رخ داده است. اول اینکه سهم دهکهای فقیر کاهش و سهم دهکهای ثروتمند افزایش پیدا کرده است. دوم سهم دهکهای اول کاهش، ولی دهکهای بالا ثابت باشد؛ و سوم اینکه شرایط فقرا ثابت، ولی ثروتمندان ثروتمندتر شدند. متأسفانه آمار نشان میدهد حالت اول رخ داده یعنی سهم بیست درصد فقر جامعه در این سالها همواره کاهشی و سهم بیست درصد ثروتمند همواره افزایشی بوده و متأسفانه این بدترین حالت از حالات ضریب جینی است.»
از طرفی به دلیل تغییر ماهیت بازار کالاهای مصرفی مثل خودرو و مسکن به کالای سرمایهای و از طرف دیگر همانطور که پیشتر گفته شد به دلیل آنکه اقلیتی ذینفع ایجاد تورم میشوند، مقاومت این اقلیت که صاحبان سرمایه و نقدینگی هستند و سود خود را در انباشت دارایی میبینند، مانع هدایت نقدینگی به سمت بخش واقعی اقتصاد که خاصیت ضدتورمی دارد میشود، بنابراین رکود و بیکاری توسعه یافته و فعالیت در بخشهای سفتهبازانه اقتصاد، جای فعالیت در بخشهای واقعی اقتصاد را میگیرد.
روزنامه وطن امروز
شرکت ناوشکن سهند در رژه دریایی روسیه
فرمانده نیروی دریایی ارتش جهت حضور در رژه سالروز نیروی دریایی ارتش روسیه عازم سن پترزبورگ شد. به گزارش فارس به نقل از روابط عمومی نیروی دریایی ارتش، امیر دریادار حسین خانزادی، فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، صبح روز گذشته عازم بندر سنپترزبورگ روسیه شد.وی که به دعوت رسمی ژنرال شایگو، وزیر دفاع روسیه به این کشور سفر کرده، قرار است به عنوان میهمان ویژه در مراسم رژه سالروز نیروی دریایی روسیه شرکت کند. بر اساس این گزارش، ناوشکن بومی ایرانی سهند نیز در حال حاضر به بندر سن پترزبورگ روسیه رسیده و قرار است به عنوان نماینده نیروی دریایی ارتش در کنار ناوگان روسیه در این مراسم شرکت کند. ناوبندر مکران نیز که در قالب ناوگروه هفتادوپنجم، ناوشکن سهند را در این مسیر طولانی پشتیبانی و همراهی کرده است به دلیل محدودیتهای محل رژه دریایی از جمله عمق کم و بزرگی این یگان شناور، در ابتدای کانال ولگا توقف خواهد داشت و در همان محل به مراسم خواهد پیوست. گفتنی است رژه بزرگ دریایی نیروی دریایی ارتش روسیه به مناسبت سالروز تشکیل این نیرو از امروز آغاز میشود و نمایندگان برخی کشورها نیز در آن حضور دارند.
ایران، آذربایجان و ارمنستان را به خویشتنداری دعوت کرد
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پی درگیریهای مرزی پراکنده بین آذربایجان و ارمنستان، دو طرف را به خویشتنداری دعوت کرد. سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه روز گذشته با اشاره به تداوم درگیریهای پراکنده مرزی بین نیروهای مرزی جمهوری آذربایجان و ارمنستان، با ابراز تاسف از کشته و زخمی شدن افرادی از ۲ طرف، بر خویشتنداری طرفین و لزوم حلوفصل مسالمتآمیز اختلافات مرزی ۲ کشور تاکید کرد.سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر لزوم عبور ۲ کشور از تنشها و درگیریها و ضرورت دستیابی هر چه سریعتر به صلح پایدار در منطقه قفقاز جنوبی، آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای هرگونه کمک به طرفین برای دستیابی به صلح پایدار را مورد تاکید قرار داد. در جریان درگیری مرزی روز جمعه بین این ۲ کشور، یک نظامی آذربایجانی کشته و ۳ نظامی ارمنستانی مجروح شدند.
صفیالدین: پیام امام خامنهای در جنگ ۳۳ روزه روحیه ما را بالا برد
رئیس شوری اجرایی حزبالله لبنان گفت حمایتهای ایران در جنگ ۳۳ روزه و پیام امام خامنهای، حزبالله را برای پیروزی و ادامه نبرد امیدوار کرد. به گزارش تسنیم، «سیدهاشم صفیالدین»، رئیس شورای اجرایی جنبش حزبالله لبنان در پانزدهمین سالگرد جنگ ۳۳ روزه و پیروزی در برابر رژیم صهیونیستی به جزئیات، شرایط جنگ و حمایتهای ایران و شخص رهبر معظم انقلاب از لبنانیها پرداخت. رئیس شورای اجرایی حزبالله لبنان در بخشی از گفتگو با شبکه المنار در برنامه «پانوراما النصر» به نحوه مطلع شدن خود از پیام رهبر انقلاب به حزبالله و سیدحسن نصرالله پرداخت و گفت: «یک بار تلفن زنگ خورد، حاجقاسم با سید بزرگوار داشت صحبت میکرد. سید خوشحال بود و گویا مژدهای داشت و خیلی خوشحال بود و من متوجه این حالت ایشان شدم. سید در تماس تلفنی خیلی مأنوس و خودمانی بود و درباره مسائلی میپرسید و درخواستهایی میکرد. من داشتم پیش خود درباره این خوشحالی میپرسیدم تا اینکه سید بزرگوار گفتند رهبر بزرگوار پیامی فرستادهاند. این پیام پر از مژدهها و بشارتها بود و محقق شد».وی تأکید کرد: کمکهای معنوی ایران و رهبر انقلاب تأثیر زیادی بر روحیه ما و رزمندگان گذاشت و مقاومت ثابت کرد توانایی زیادی دارد و در جنگ ۳۳ روزه نشان داد میتواند وارد جنگ رسانهای و روانی با دشمن شود. وی ادامه داد: خداوند برای ما در این جنگ امکاناتی را فراهم کرد و جمهوری اسلامی ایران بزرگترین حامی ما در این جنگ بود.
امیر دریادار سیاری: ارتش برای مقابله با کرونا از تجربیات دفاعمقدس بهره گرفت
معاون هماهنگکننده ارتش گفت: در قرارگاه پدافند زیستی حضرت امام رضا (ع) آجا برای مقابله با ویروس کرونا از تجربیات ارتش در مقابله با حملات شیمیایی رژیم بعث در دوران دفاعمقدس استفاده کردیم. امیر دریادار حبیبالله سیاری، معاون هماهنگکننده ارتش جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اینکه با اقدامات قرارگاه زیستی ارتش کمترین آمار ابتلا به ویروس کرونا را در بین کارکنان وظیفه و پایور ارتش داشتهایم، تصریح کرد: تمهیدات این قرارگاه در حوزه کمکرسانی در سطح ملی جهت مقابله با گسترش ویروس کرونا بود؛ در این رابطه واگذاری بیمارستانها، پای کار آمدن کادر درمان و فعالیت ظرفیتهای دیگری از ارتش جمهوری اسلامی را داشتیم که از این ظرفیتها ضمن مداوای بیماران در راستای غربالگری، ضدعفونی معابر، رفع آلودگی، کمک به استانها، ایجاد نقاهتگاهها، ایجاد ایستگاههای سلامت و بیمارستانهای سیار در سطح کشور استفاده شد.وی با اشاره به بهرهگیری از تجربیات دوران دفاعمقدس در عرصه مقابله با کرونا، اضافه کرد: در حوزه پدافند زیستی از تجربیات ارتش جمهوری اسلامی ایران که در دفاعمقدس و مقابله با حملات شیمیایی داشتیم نیز استفاده کردیم. امیر دریادار سیاری در پایان اظهار داشت: ارتش ضمن اهتمام به خدمت به مردم، اجرای مأموریتهای رزمی، تأمین امنیت و حفظ تمامیت ارضی کشور را در اولویت کار خود دارد و با قدرت در این مسیر گام برمیدارد.
روزنامه خراسان
انحراف ۷ هزار تن مرغ در شبکه توزیع
فارس - نایب رئیس کانون سراسری انجمنهای صنفی مرغ گوشتی کشور قیمتهای سرسامآور بازار را ناشی از نبود ساز و کار مشخص در مسیر کشتارگاه تا عرضه دانست که با انحراف شدید روبه روست. حبیب اسدا... نژاد افزود: پس از کشتار مرغ، شاهد نوعی رهاشدگی هستیم و کشتارگاهها میتوانند مرغ را به هر نرخی که بخواهند عرضه کنند. وی گفت: آمار کف بازار نشان نمیدهد که روزانه ۷ هزار تن مرغ گم میشود.بازگشت صفهای کیلومتری برای بنزین در ونزوئلا
ایسنا - پایتخت ونزوئلا در پی افت تولید پالایشگاههای دولتی، بار دیگر با سهمیه بندی بنزین روبه رو شد که خودروسواران را ناچار کرده است برای پر کردن باک خودرو در صفهای طولانی منتظر بمانند.مصباحی مقدم: شورای پول و اعتبار به نفع شرکتهای دولتی کار میکند
تسنیم - عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به طرح تغییر ساختار بانک مرکزی گفت: هم اکنون شورای پول و اعتبار از بدنه دولت تشکیل شده است و به نفع شرکتهای دولتی کار میکند. مصباحی مقدم گفت: استقراض خودروسازها از بانکها به دلیل حضور وزیر صمت در شورای پول و اعتبار است و با تغییرات ذکر شده، این شورا مستقل از دولت عمل میکند.روزنامه ایران
واکنش به سفر اختصاصی نمایندگان مجلس
خبر اول اینکه، احمد علیرضابیگی نماینده مجلس برنامه سفر سه نفر از همکاران خود به کربلا با پرواز اختصاصی را تأیید کرد. پیش از این نامهای در فضای مجازی منتشر شده بود که خبر از سفر امیر حسین قاضیزاده، محمدرضاپور ابراهیمی و محمدرضا رضایی به همراه اعضای خانواده آنها میداد. هر سه نفر، اما در گفتگوهایی تأکید داشتند که از تشریفات و اختصاصی بودن پرواز خبر نداشتهاند و به محض اطلاع سفر را لغو کردهاند. به گزارش ایلنا، احمدرضا علیرضا بیگی نماینده تبریز، اما در رشته توئیتی این سفر را تأیید کرده و نوشته: «مکاتبه با وزارت امورخارجه و سفیرمان در بغداد حکایت از رسمی بودن سفر مینماید که پرواز اختصاصی را هم به آن بیفزاییم اهمیت سفر را دوچندان میکند، ولی وقتی خبر منتشر میشود و بهراحتی نمایندگان به اتفاق خانواده از کربلا منصرف و راهی مشهد میشوند افکار مردم دست به گریبان با فقر و تنگدستی و شرمندگی پدران نزد خانوادههایشان را به خسن و خسین دختران معاویه حواله میدهند بیانگر رسمیت داشتن رفتار فارغ از رنج و درد مردم نزد هیأت رئیسه است که باید مورد رسیدگی قرار گیرد.»۱۴ مرداد کابینه رئیسی معرفی میشود
خبر دیگر اینکه، یک نماینده مجلس گفت: مقرر شده است که رئیس جمهور منتخب در چهاردهم مرداد ماه در حین برگزاری مراسم تحلیف، کابینه خود را به مجلس تقدیم و معرفی کند و پس از آن نمایندگان فرصت دارند تا رزومه افراد معرفی شده را مورد بررسی قرار دهند. به گزارش برنا، ذبیحالله اعظمی با اشاره به فضای حاکم در جلسه رأی اعتماد به وزرای پیشنهادی رئیسی گفت: طبق آنچه که تاکنون در راهروهای مجلس بحث میشود احتمالاً رئیس جمهور منتخب حداقل استفاده را از نمایندگان مجلس خواهند داشت، اما حداقل سه نفر از نمایندگان مجلس در دولت آقای رئیسی به عنوان وزیر معرفی خواهند شد. وی در پاسخ به این سؤال که نمایندگانی که قرار است به دولت آقای رئیسی بروند آیا از اعضای هیأت رئیسه مجلس یا کمیسیونها هستند؟ بیان کرد: افرادی که زمزمه حضورشان در کابینه رئیسی مطرح میشود از بین رؤسای کمیسیونهای و هیأت رئیسه مجلس هستند.نماینده عربستان در مراسم تحلیف حضور دارد؟
دست آخر اینکه، یک منبع آگاه با اشاره به برگزاری مراسم تحلیف سیدابراهیم رئیسی گفت: ایران از عربستان برای حضور در این مراسم دعوت کرده است و به نظر میرسد سعودیها هم نظر موافق خود را اعلام کرده باشند. این منبع آگاه در گفتگو با اعتمادآنلاین، افزود: با توجه به حلوفصل تمامی موارد اختلافی دوجانبه، هر لحظه امکان اعلام بهبود روابط تهران و ریاض و بازگشایی سفارتخانهها وجود دارد. در حال حاضر مذاکرات در پایتختهای برخی کشورهای عربی در جریان است و بیشتر موارد اختلافی نه در مورد مناسبات ایران و عربستان، بلکه در رابطه با وضعیت کشورهای یمن، لبنان و عراق است. این منبع آگاه با بیان اینکه احتمال میدهم در مراسم تحلیف آقای رئیسی اتفاقی رخ دهد، ادامه داد: طرفین در حال مذاکره هستند که در مراسم تحلیف حرکت نمادینی انجام شده و پس از آن روابط آغاز شود.روزنامه شرق
بسته مالی دولت بایدن برای حمایت از پناهجویان افغان
موضوع بر سر حمایت و پشتیبانی از آن دسته از شهروندان افغان است که در دوران حضور نظامی آمریکا در افغانستان با نیروهای آمریکایی همکاری داشتهاند. به گزارش دویچهوله، شماری از شهروندان افغان و از جمله کسانی که بهعنوان مترجم با نیروهای آمریکایی مستقر در افغانستان همکاری داشتند، میتوانند با دریافت یک روادید ویژه به پایگاه نظامی فورت لی، واقع در ایالت ویرجینیا سفر کنند. پرونده پناهجویی آنها در این پایگاه نظامی بررسی میشود. گفته میشود که این افراد به همراه خانواده خود میتوانند پیش از پایان ماه جاری خاک افغانستان را به مقصد آمریکا ترک کنند.خروج نیروهای نظامی آمریکا موجب نگرانی هزاران نفر از شهروندان افغان شده بود. آنها در سایه پیشروی طالبان نگران جان و سرنوشت خود بودند. براساس اطلاعیه کاخ سفید، دولت آمریکا برای این منظور صد میلیون دلار پیشبینی کرده است. برای انتقال این دسته از شهروندان افغان روادیدهای ویژه پیشبینی شده است. دولت آمریکا اعلام کرده که درحالحاضر ۱۸ هزار پرونده پناهجویی این دسته از شهروندان افغان در دست بررسی است. پس از تصمیمگیری بر سر پرونده متقاضیان پناهندگی در پایگاه نظامی یادشده، این افراد میتوانند به نقاط دیگر آمریکا منتقل شوند.
تصویب قانون مقابله با اسلامگرایی از سوی پارلمان فرانسه
قانون تشدید رویکرد دولت فرانسه در قبال اسلامگرایی، نفرتپراکنی و تبلیغ خشونت در پارلمان این کشور تصویب شد. هدف از تصویب این قانون مشاجرهبرانگیز «دفاع از ارزشهای جمهوریت» در فرانسه اعلام شده است. براساس قانون مصوبه پارلمان فرانسه برای مقابله با اسلامگرایی، دولت این امکان را خواهد داشت در صورت تبلیغ و ترویج خشونت و نفرتپراکنی مساجد و انجمنهای اسلامی را سریعتر از پیش تعطیل کند. افزون بر آن، برای افرادی که به انتشار اطلاعات شخصی، خانوادگی و همچنین حرفهای اشخاصی اقدام کنند که منجر به پدیدآمدن خطری جانی برای آنان شود، مجازاتی تا سه سال زندان و جریمهای ۴۵ هزاریورویی پیشبینی شده است. این قانون همچنین هدف مانعشدن از دخالت کشورهای دیگر و از جمله ترکیه در مراکز اسلامی و مساجد فرانسه را دنبال میکند.مخالفت با این قانون
ژرار دارمانین، وزیر کشور فرانسه، درباره تصویب این قانون گفته است: «این قانون به ما امکان میدهد با سوءاستفاده از مذهب برای آسیبرساندن به ارزشهای جمهوریت در فرانسه مقابله کنیم». ژان کستکس، نخستوزیر فرانسه نیز در اظهارات خود درباره تصویب این قانون تأکید کرده است که این قانون علیه دین اسلام نیست؛ بلکه علیه اسلامگرایی و سوءاستفاده از اسلام است. این در حالی است که نیروهای چپ فرانسه و همچنین نهادهای حقوقبشری و از جمله سازمان عفو بینالملل تصویب این قانون را زمینهساز تبعیض علیه شهروندان مسلمان ساکن فرانسه دانسته و از تصویب آن انتقاد کردهاند. از سوی دیگر، نیروهای راستگرا در فرانسه بر این باورند که این قانون در امر مقابله با اسلامگرایی پیگیر نیست و آنها از جمله خواستار ممنوعیت حجاب در فرانسه شده بودند.وزیر دفاع و خارجه آمریکا در راه آسیا
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه این کشور، دوشنبه هفته جاری به هند سفر میکند و در بازگشت از این سفر سهروزه به کویت میرود و با مقامات ارشد آن کشور دیدار و مذاکره خواهد کرد. به گزارش رویترز، هند از نظر مهار سیاستهای تعرضی چین در آسیا برای واشنگتن متحد مهمی تلقی میشود. همزمان با دیدار بلینکن از هند، لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا نیز به آسیای جنوب شرقی سفر خواهد کرد. وزیر خارجه آمریکا روز چهارشنبه در دهلی با نارندرا مودی، نخستوزیر و وزیر خارجه هند دیدار خواهد کرد.وزارت خارجه آمریکا در بیانیه خود خاطرنشان کرد که علاوه بر مسائل امنیتی که بر منافع ملی دو کشور تأثیر میگذارد، بلینکن درباره گرمایش زمین و واکنش به همهگیری ویروس کرونا با مقامات هندی گفتگو خواهد کرد. کارشناسان میگویند به احتمال فراوان محور اصلی مذاکرات در دهلی اقدامات گروه موسوم به «کواد» شامل آمریکا، هند، استرالیا و ژاپن برای مقابله با بلندپروازیهای چین در منطقه خواهد بود. در جلسه قبلی مقامات این گروه در ماه مارس قرار شد صنایع واکسنسازی هند تا پایان سال ۲۰۲۲ حداقل دو میلیارد دوز واکسن کرونا برای کشورهای منطقه تهیه کنند؛ ولی در پی شیوع گسترده ویروس در هند در ماههای اخیر دولت نارندرا مودی صادرات واکسن را متوقف کرده است.
بلینکن روز جمعه در مصاحبهای با شبکه خبری «انبیسی» گفت هند در مقابله با همهگیری ویروس نقش حیاتی دارد و اظهار امیدواری کرد که با کاهش بحران کرونا در آن کشور به یکی از تولیدکنندگان اصلی واکسن در جهان بدل شود.