تحمل سختیها با اعتماد به خدا
انسانی که حقیقت دنیا را بفهمد فقط دنبال آباد کردن دنیایش نمیرود و خود را به هلاکت نمیاندازد زیرا بسیاری از سختیهای دنیا نه سختی هست و نه لزومی برای رفتن به سمت آن و درگیر شدن با آن وجود ندارد. پس با...
سهشنبه، 9 آذر 1400
تخمین زمان مطالعه:
نویسنده :
سید حسین خاتمی
آرامش در زندگی
صبر
ذهن آرام
قدرت خداوند
آرامش جامعه
زندگی ایده آل
تحمل سختی ها
سختی های زندگی
انگیزش
موارد بیشتر برای شما
دوم: ما فکر میکنیم وقتی اتفاقات و حوادث گوناگون و متعدد زندگی با گذشت زمان مواجه میشود همه چیز قابل تحمل میشود. یعنی گذر زمان را علت عادی شدن و آسان شدن اتفاقات سخت زندگی میدانیم در حالیکه این اتفاقات در اصل برای انسان سخت نبوده جز آنکه از نظر ذهنی و فکری آن را سخت دیده است فقط گذشت زمان باعث شده سختیها را راحتتر ببینیم و در مورد آن فکر کنیم. بهطور مثال وقتی فردی امتحان دادن را سخت ببیند نمیتواند نمره قبولی از آن بگیرد در حالیکه فردی دیگر به راحتی از عهده آن امتحان بر میآید. آن تصور ذهنی از سختی درس و امتحان نهتنها نمیگذارد در نمره قبول بهدست بیاید بلکه مدام میخواهد توان یادگیری را هم پایین بداند. تاجاییکه با یک بررسی میبینیم علت عدم قبولی در امتحان به ناتوان دیدن خودمان در یادگیری برمیگردد.
خداوند در قرآن زندگی انسانی که به خالق خویش تکیه نمیکند را سخت دانسته و بهعکس زندگی کسی که به خدا تکیه کرده را آسان میگرداند. خداوند پردهای جلوی چشم کافران میاندازد تا نبینند و نفهمند که زندگی در این دنیا خیلی راحت و آسان است زیرا آنها با این فکر که میتوانیم بدون تکیه و اعتماد به خدا زندگی راحتی داشته باشیم در حالیکه نمیتوانند و خود را در مهلکه میاندازند. خداوند در آیه8 سوره اعلی به پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله) میفرماید: «وَنُیَسِّرُکَ لِلْیُسْرَى» و براى تو آسانترین [راه] را فراهم مىگردانیم. در واقع این یعنی پیش از اینکه پیامبر(ص) را برای دعوت مردم بفرستند میگوید: «ای پیامبر در تمام کارهایت تو را به سادگی و آسانی موفّق میکنیم و...» آن کسی میتواند زندگی آسانی داشته باشد که صادقانه و از صمیم قلب هر روز بگوید: «ایّاکَ نَعْبُدُ وَ اِیّاکَ نَسْتَعین»؛ انسانی که خداوند را حامی خود و توانا در هر امری بداند حقیقت عالم را میفهمد و زندگی دنیا را زیبا و راحت میبیند.
خداوند در قرآن آسانی پس از سختی را با تاکید ذکر میکند و میفرماید: «فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْرًا، إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْرًا»؛ پس، از پى دشوارى آسانى است. هر آینه از پى دشوارى آسانى است.(1) این تاکید خداوند معطوف به کمکی هست که از سمت او برای انسانها میرسد. این موضوع را میتوان در قالب یک مثال آورد و آن اینکه انسانها مانند طفلی هستند که در وقت محتاجی و هر نیاز مدام گریه میکنند اما هنگامی که بزرگتر میشوند برای خواستههایشان تلاش میکنند و اگر به گذشته خود نگاه کنند از این ناتوانی تعجب میکنند. نه آن ناتوانی یک طفل قابل انکار است و نه نگاه به آن؛ انسانها وقتی خود را قدرتمند میبینند از رفتارهایی که نشانه ضعف میباشد دوری میکنند.
آنکه به خداوند تکیه میکند خود را قدرتمند کرده است چون قدرتی بالاتر از قدرت خداوند نیست و هیچ چیز برای او سخت نیست. شاید اگر کسی به طفلی در گهواره بگوید که خداوند روزی تو را میرساند و به تو اطمینان میدهد که نیاز تو را برطرف میکند کمتر گریه میکند. یعنی در حد اعلان نیاز نه بیقراریهای بیمورد. البته این فقط یک مثال است. اگر این اطمینان در وجود ما باشد ما هم آرامش پیدا میکنیم و سختیها برایمان آسان میشود. پیامبر گرامی اسلام(صلی الله علیه و آله) میفرمایند: «وَ اعْلَمْ أَنَّ النَّصْرَ مَعَ الصَّبْرِ وَ أَنَ الْفَرَجَ مَعَ الْکَرْبِ وَ أَنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْراً إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْراً»؛ با هر دشواریی آسانی است و بدان که نصرت و یاری خدا در صبر است. چون صبر کنی به مقصود میرسی و چون غم و اندوه دهد بعد آن فرح و رستگاری میدهد؛ إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْراً.(2)
انسانها گاهی یکدیگر را در سختی یاری نمیکنند و به آیندهای آسان و امیدوارانه فکر نمیکنند. خداوند هیچگاه نمیگذارد کسی در سختی بماند و تا بوده انسانها پس از تحمل سختیها آسانی و راحتی را به چشم دیدند. پس باید خود را از قیودی که آنها را آزار میدهد رها کنند و خود را در تنگنای تصور غیر قابل تحمل بودن سختیها نگذارد. أمیرالمؤمنین(علیه السلام) : «أَنَّ امْرَأَهْ اسْتَعْدَتْ عَلَی زَوْجِهَا أَنَّهُ لَا یُنْفِقُ عَلَیْهَا وَ کَانَ زَوْجُهَا مُعْسِراً فَأَبَی عَلِیٌّ(علیه السلام) أَنْ یَحْبِسَهُ فَقَالَ إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْراً» امام صادق(علیه السلام) از پدرش از امام علی(علیه السلام) نقل کرده است: همانا زنی نزد امیرالمؤمنین(علیه السلام) از شوهرش شکایت کرد که به او خرجی نمیدهد، درحالیکه مرد در سختی بود. پس علی(علیه السلام) از زندانی کردن آن امتناع کرد و فرمود: إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْراً؛(3)
انسانی که حقیقت دنیا را بفهمد فقط دنبال آباد کردن دنیایش نمیرود و خود را به هلاکت نمیاندازد زیرا بسیاری از سختیهای دنیا نه سختی هست و نه لزومی برای رفتن به سمت آن و درگیر شدن با آن وجود ندارد. پس با نگاه آخرتی و خدایی همه چیز برای او آسان میشود، یعنی وقتی در دنیا قناعت پیشه کنیم نه سختی دنیا را تحمل میکنیم و نه سختی آخرتی را. انسانها باید تلاش کنند، کوشش کنند، زندگی ایدهآلی برای خود درست کنند و احساس خوشبختی کنند اما نه با غوطهور شدن در سختیها. کسی که فهمید دنیا فانی است از مرگ نمیترسد و از لحظه لحظه زندگی خود لذت میبرد. کسیکه هر اتفاقی را امتحان خداوند بداند دیگر اندهگین و افسرده نمیشود. تحمل او بالا میرود چون ذهن او به یک نیروی عظیم تکیه میکند. خداوند کریم رحمت را بر خودش واجب نموده است، فرمود: «کَتَبَ رَبُّکُمْ عَلَى نَفْسِهِ الرَّحْمَة»؛(4) ما باید خیالمان در سمت خداوند راحت باشد. پس باید مراقب خود باشیم که در سختیها فرسوده نشویم و استحکاممان را از دست ندهیم. صبر و تحمل سختها فقط در دین و فرهنگ ما نیست. زبان و بیان دانشمندان و کارشناسان در همه کشورها معطوف به این است که باید سختی ها را تحمل کرد تا قدرتمند شویم.
پینوشت:
(1) سوره شرح، آیه 5و6
(2) تفسیر اهل بیت علیهم السلام، جلد۱۸، صفحه۲۰۰
(3) تهذیب الأحکام، جلد۷، صفحه۴۵۴
(4) سوره انعام، آیه54
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
اخبار مرتبط
صبر نقطه قوت انسان مؤمن
چهارشنبه، 6 دی 1402
چرا گاهی کافران و مشکران قدرتشان از مسلمانان بیشتر میشود؟
پنجشنبه، 12 خرداد 1401
سختیها انسان را رشد میدهد
چهارشنبه، 16 تير 1400
دعاهایی برای آرامش و رفع اضطراب و استرس
يکشنبه، 20 آبان 1397
درسهایی از عاشورا
دوشنبه، 9 مهر 1397
اجر صبر در زمان غیبت: نوع مسئولیت انسان در میزان صبر اثرگذار است
جمعه، 17 دی 1395
توصیه آیت الله العظمی بهجت به مستضعفان و محرومان
دوشنبه، 27 ارديبهشت 1395
«بانوی صبر» از رادیو معارف به روی آنتن می رود
سهشنبه، 16 خرداد 1391
تازه های اخبار
معرفی هتلها با معماری سنتی ایرانی
حماسه هویزه؛ مسئولیتپذیری نسل دیروز، الهامبخش نسل امروز شد
مسیر حق و بندگی مسیر پیروزی است!
آیا صفات هر امام، خاص همان امام است و دیگر امامان از آن محروم هستند؟
حاج قاسم چگونه دوران نوجوانی و جوانی خود را تعریف میکند؟
سال نو میلادی با ولادت حضرت عیسی مسیح متفاوت است؟ روز واقعی ولادت از نظر اسلام چه زمانی است؟
صفر تا صد حج عمره | فیش حج + قیمت
فراخوان سومین جشنواره فرهنگی، ادبی، هنری نماز «فجر تا فجر»
انقلابی بصیر، یا انقلابی بصیرنما؟
فدرالیسم در ایران؛ قانون اساسی در این باره چه میگوید؟
بیشترین بازدید هفته
اسامی تمام بازیگران مختار به همراه نقش آنها
داستانک های زیبا از امام رضا علیه السلام
تنظیم دستی فرکانس در گیرنده های دیجیتالی برای شبکه های صدا و سیما
نام مادر امام جواد علیه السلام چیست؟
حوادث شش ماه پایانی منتهی به ظهور بر طبق تقویم سال ظهور - بخش اول
زیارت حضرت زینب سلام الله علیها + ترجمه
ماجرای فروش کفش زنانه در سایت دیوار چیست؟!
گزارش تصویری / نقاشی کودکان بر روی سی و سه پل اصفهان
وضعیت سوریه در آخرالزمان
عشق پیری گر بجنبد سر به رسوایی زند
موارد بیشتر برای شما
ماههای حرام: فلسفه، تاریخچه و احکام
حکمت | به کجا پناه ببرم! / استاد توکلی
متن کامل حدیث کسا با خط درشت + صوت و ترجمه
چه کار کنیم در سن بلوغ جوش نزنیم؟
حکمت | آسانترین راه تقرب به خدا! / استاد حسینی قمی
چگونه در سفر کربلا بیشترین بهره مندی را ببریم؟
ابراز نفرت از اقدامات اسرائیل در شورای امنیت
یکی از خلاقترین فرماندهان ارتش ایران
اوتاد
عراقچی: تحریم یک ابزار زورگویی و قلدری است
نماهنگ | برادر عزیز، رفیق صمیمی
فیلم منتشرنشده از شعرخوانی سردار دلها
جهت | عوامل اقتدار ملی کشور را باید حفظ کرد
توصیه قابل تامل دنزل واشنگتن بازیگر بزرگ هالیوود در گفتگو با مجری زن جوان
نماهنگ | اگر بخواهیم «سلیمانی» باشیم