بهرهکشی که این کودکان نابالغ را مجبور میکند طوری خودشان را نمایش بدهند و یا رفتار کنند که بتوانند در شبکه دیده شوند و از این رو صاحب ایده و صفحه را که متاسفانه در بسیاری از موارد والدینشان هستند پولدار کند. این ویدیوها گاهی رقصیدن دختران خردسال است، گاهی انجام ورزشهای سخت توسط پسر خردسال و حالا این روزها یک پسر نوجوان اینستاگرامی با دو دختر نوجوان دیگر ادای مردان دارای چندهمسر را در میآورد و توانسته بیش از 400هزار دنبالکننده برای خودش دست و پا کند. دنبال کنندگانی که در کامنتها و واکنشهایشان برای آنها و والدینشان اظهار تاسف میکنند اما آنها را دنبال میکنند تا بدانند سرنوشت این سه نوجوان در نهایت به کجا خواهد رسید و یا تا چه اندازه غمانگیز خواهد بود.
دوبار کودکان کار اینستاگرامی!
صفحه «ه.ف» نوجوان 14سالهای که این روزها واکنشهای زیادی را به همراه داشتهاست دوباره بهانهای شدهاست تا ماجرای «کودکان کار مجازی» به زبان بیاید. کودکانی که با تشویق یا به اجبار خانواده تن به انجام کارهایی میدهند که سودآوری مالی داشته باشد. اگر پیش از این با شیرین زبانیهای بچگانه یا با عکسهای اغراقآمیز آتلیهای که قرار بود آنها را خوشبخت نشان دهد این اتفاق میافتاد، ماجرای این سه نوجوان نشان میدهد بازیگردانان تازه مجازی حالا سعی دارند به هر نحوی ولو به شکل کاملا مبتذل و سخیف با کودکان و نوجوانان پول در بیاورند. عملی که طبق بندهای دقیق و شفاف قانون حمایت از اطفال و نوجوان مصوبه 23/2/99 جرم است و هرکسی که در این عمل دستی دارد مجرم شناخته میشود.
بعد از موج واکنشها به این سه نوجوان در فضای مجازی و گزارش خبرگزاری فارس پیرامون این موضوع سرهنگ «رامین پاشایی» معاونت فرهنگی-اجتماعی پلیس فتا در گفتگو با برنامه رادیویی «استودیو هشت» شبکه نمایش به این موضوع اشاره کرد و درباره ورود پلیس فتا گفت:« پلیس فتا سراغ این مورد رفته و پرونده در حال پیگیری است. چون ما درباره چند کودک یا در خوشبینانهترین حالت نوجوان، صحبت میکنیم و امثال این پیجها و افراد را ما زیاد داریم. بیشتر سعی میکنیم با احضار والدین و توجیه آنها پیش برویم.
متأسفانه این کودکان بیشتر قربانی آن امیال و خواستههای پدر و مادرشان هستند. یعنی خودشان هم در این صفحههایشان فقط بازیگر هستند. درباره این پرونده بنده به ضرس قاطع عرض میکنم کسان دیگری پشت صحنه هستند و پرونده درحال پیگیری است. همانطور که عرض کردم چون مرتبط با طیفی از کودکان و نوجوانان است، ما نگاهمان نگاه ارشادی است. ولی متأسفانه اینها آن هنجارها و عرف را رد کردهاند و محتوایی را منتشر میکنند که واقعاً باعث نگرانی والدین و خانوادهها شده است. قطعاً برخورد لازم انجام خواهد شد؛ آن هم نه فقط درمورد ایشان، بلکه درباره بیشتر صفحههایی که در رصد ما قرار میگیرند.»
سرهنگ پاشایی درباره پیگیری مصداقی این پروند و پشت صحنه این صفحه نیز توضیح داد:« بله، همانطور که عرض کردم پرونده تشکیل شده است. حالا مزید اطلاع شما و هموطنان عزیز باید بگویم شخص دیگری از بستگان ایشان هم در این پرونده نقش دارد. که ما در حال پیگیری این موضوع نیز هستیم.» معاون فرهنگی اجتماعی پلیس فتا امروز نیز اعلام کرد که دو دختری که در این صفحه حضور دارند احضار و تفهیم اتهام شدهاند.
عکسهای منتشر شده از حاشیههای عکاسی و فیلمبرداری کلیپهای این سه نوجوان به خوبی نشان میدهد تولید و پخش این ویدیوها کار یک نفر نیست و آنان تنها کسانی هستند که ویترین صفحه برای مخاطبان هستند. گفتهای که خود مسوولان پلیس فتا نیز آن را تایید میکنند. حالا باید دید با وجود قانون دقیق اطفال و نوجوانان و پیگیریهای پلیس فتا پروند این سه نوجوان اینستاگرامی و همه کسانی که در تولید این ویدیوها و حتی ویدیوهای مشابه نقش داشتهاند به کجا خواهد رسید؟ پلیس فتا نیز اعلام کردهاست در روزهای پیش رو نتیجه این پرونده را اطلاعرسانی خواهد کرد.
نمونه ای از تزریقات فکری
بیوگرافی همایون فلاحی پسربچه پادشاه اینستاگرامی و ملکه هایش
پسر بچه ای که با همراهی دو دختر بچه دیگر در اینستاگرام اقدام به ساخت کلیپ های کوتاه با جملات خاص می کند چه واکنش هایی را در پی داشته است این پسر بچه توانسته فالوور های فراوانی را کسب کند شاید برای برخی از کاربران شبکه های اجتماعی اینگونه ویدیو ها به عنوان یک سرگرمی دیده شوند اما جالب است بدانید که پشت پرده این ویدیو ها گروهی با دوربین های حرفه ای و اتاق های فکری برای تولید این کلیپ های کوتاه وجود دارند که مشخص نیست چه اهدافی را دنبال می کنند.با گسترش شبکه های اجتماعی همچنین گوشیهای هوشمند در بین مردم پیج ها و کانال های مختلفی برای تولید محتوا راه اندازی شدند برخی ها از روش های سالم برای به دست آوردن دنبال کننده استفاده کرد اما برخی دیگر سعی کردند بیراهه رفته و روشهای نامعقولی را انتخاب کنند.
پسر بچه ای که در اینستاگرام سعی میکند جملاتی استفاده کنند که به هیچ عنوان در حد گروه سنی او نیست و برای کسانی که او را دنبال میکنند نمی تواند الگوی مناسبی باشد اینکه یک پسر بچه از ملکه هایش صحبت می کند بدون شک توسط گروهی که در اتاق فکر برای او دیالوگ و جمله بندی کردهاند صورت گرفته است که باید توسط پلیس فتا این موضوع بررسی شود.
به هر حال در سالهای گذشته اینستاگرام بستری برای شهرت و درآمد برخی از کاربران شبکههای اجتماعی شده است که از این دا توانسته اند پیشرفت های چشمگیری داشته باشند متاسفانه قانون خاصی در کشورمان برای فعالیت در اینستاگرام وجود ندارد هر چند که پلیس فتا سعی میکند با ناهنجاریهای اجتماعی برخورد جدی کند اما قانون مشخصی برای فعالیت در شبکه های اجتماعی به خصوص اینستاگرام در کشور ما وجود ندارد.
در پستهای او دو دختر کمسنوسال بهعنوان “ملکههای زیبای او” نیز حضوری نامتعارف دارند و دیالوگهایی که میان آنها رد و بدل میشود نشان از این دارد که آنها صرفاً مجریان سناریوهای از پیش تعیینشدهای هستند که تیمی بزرگسال برای آنها نوشته است.
تغییر شخصیت های بازی
مسلما افراد حرفه ای پشت این ماجرا نیستند زیرا گرداندن یک پیج زرد برای رسیدن به سطوح بالا در فضای مجازی و شهرت هم نیاز به یک برنامه ریزی مناسب دارد. نمایش این افراد آنقدر سخیف است که در پیج این نوجوان ابتدا یک دختر نمایش بازی می کرد که پس از یک ماه استراحت به پیج و عدم بارگزاری یا حذف پست های قبلی، دو بازیگر دیگر در کنار این نوجوان قرار می گیرند و شروع به هرزه گویی می کنند. پلیس ادعا کرده که با گردانندگان این صفحه برخورد کرده است.
دستگیری همایون فلاحی پسربچه ۱۴ ساله!
کلیپ های پسر بچه ده ساله و دو دختر هم سن و سالش در فضای مجازی حسابی سر و صدای زیادی به راه انداخته است پسر بچه ای که نامش در کلیپ ها همایون صدا زده میشود به همراه دو دختر نوجوان که آنها را ملکه های خود خطاب میکند در شبکه های اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است. در نهایت پلیس فتا به این کلیپ ها واکنش نشان داد و قرار بازداشت دو دختر نوجوان را صادر کرد.در کلیپ های آنها دیالوگ هایی بیان میشود که مشخص است تیمی در پشت صحنه آنها را هدایت کرده و برای آنها این دیالوگها را یادداشت میکنند. سرهنگ رامین پاشایی معاون فرهنگی اجتماعی پلیس فتای انتظامی در این باره میگوید که بسیاری از این صفحات کودکان بازیگران آن بوده که نقش گردان های این کلیپ ها افراد و خانواده این کودکان می باشد و برای افرادی که در این کلیپ ها دخالت داشتهاند پرونده قضایی تشکیل داده شده مدل حوزه گروه کودک و نوجوان برخورد خواهیم کرد و برخورد با آنها متفاوت خواهد بود.
همچنین دو دختر خانمی که در این کلیپ ها حضور دارند احضار شدن به اتهامات آنها تفهیم شد. وی تصریح کرد: دو دختر خانمی که در این کلیپها فعالیت داشتند، احضار شده، تفهیم اتهام شدند و توسط مرجع قضائی برای آن قرار مجرمیت صادر شد. این مقام انتظامی تأکید کرد: اقدام قضائی پلیس فتا علیه فردی که صفحه اصلی اینستاگرامی در این پرونده در اختیار وی قرار داشت، در حال انجام شدن است و انشاءالله بهزودی نتیجه آن اعلام میشود.
فعالیت روزانه و سطح فیلمهای تولید شده در صفحه منتسب به این پسربچه، سؤالات و ابهاماتی متعدد و جدی را ایجاد کرده بود تا اینکه درز برخی اطلاعات و تصاویر از “پشتصحنه” ضبط و تولید محتوای خاص این صفحه، بهروشنی بر گمانه فوق تأکید گذاشت که یک تیم حرفهای با برنامهریزی قبلی برای تولید این پستهای خاص با هزینهکردهای سنگین مالی در عقبه این صفحه حضور دارد و این کودکان تنها مجریان دیدگاههای آنها هستند.
صفحه «ه.ف» نوجوان 14سالهای که این روزها واکنشهای زیادی را به همراه داشتهاست دوباره بهانهای شدهاست تا ماجرای «کودکان کار مجازی» به زبان بیاید. کودکانی که با تشویق یا به اجبار خانواده تن به انجام کارهایی میدهند که سودآوری مالی داشته باشد. اگر پیش از این با شیرین زبانیهای بچگانه یا با عکسهای اغراقآمیز آتلیهای که قرار بود آنها را خوشبخت نشان دهد این اتفاق میافتاد، ماجرای این سه نوجوان نشان میدهد بازیگردانان تازه مجازی حالا سعی دارند به هر نحوی ولو به شکل کاملا مبتذل و سخیف با کودکان و نوجوانان پول در بیاورند. عملی که طبق بندهای دقیق و شفاف قانون حمایت از اطفال و نوجوان مصوبه 23/2/99 جرم است و هرکسی که در این عمل دستی دارد مجرم شناخته میشود.
واکنش کاربران فضای مجازی
چرا والدین نوجوانان تولید کننده محتوای مبتذل مجرمند؟
صفحه اینستاگرام دو دختر و یک پسر نوجوان این روزها تبدیل به یکی از اخبار پرحاشیه اینستاگرام شدهاست و افراد زیادی را مشغول آسیبشناسی این مساله کردهاست. گروه جامعه خبرگزاری فارس: صفحه اینستاگرام یک نوجوان پسر این روزها یکی ازپربازدیدترین صفحههای اینستاگرام است و چندوقتیست کاربران ویدیوهایش را باهم رد و بدل میکنند تا بقیه نیز شاهد رفتارها و اداهای بزرگتر از سن او باشند. پسری که با حضور دو دختر نوجوان در کنارش ادای مردان طرفدار چندهمسری را که اتفاقا نسخههای مشابهش در اینستاگرام موجود است درمیآورد و توانسته توجهات زیادی را به خودش جلب کند که این توجهات اغلب در قالب کامنتهای تاسف و ناراحتی بابت این حجم از محتوای مبتذل و ضد ارزش برای این سه نوجوان خودش را نشان میدهد.وقتی ابتذال پول در میآورد؛ چرا که نه!
واقعیت این است که باید بپذیریم ابتذال در چندسال اخیر حتی با وجود ضدارزش بودن نه تنها گوشهگیر نشده بلکه توانستهاست پولساز باشد. از همین روست که بسیاری از اتفاقات فضای مجازی حول محور ابتذال گردش میکند. از مهاجرت بازیگران و یا چهرههای فضای مجازی به ترکیه و تولید فیلم از لحظه خودکشی تا کتک خوردن در خیابان و خط و نشانهای مجازی برای دیگر چهرهها و حالا این روزها هم سه نوجوان ایرانی با تولید فیلمهایی سخیف در حال بالابردن دنبال کنندگان خود هستند. دنبال کنندگانی که بیشتر از آنکه به آنها علاقمند باشند مانند سریالی که هر شب از تلویزیون پخش میشوند دوست دارند از پایان ماجرای آنها با خبر شوند. ماجرایی که هنوز معلوم نیست چند قسمت دیگر ادامه خواهد داشت و در کجا و به چه شکل به پایان خواهد رسید؟
ماجرای کودکان اینستاگرامی دیگر ماجرای تازهای نیست. کودکانی که با حضور در ویدیوهای رنگارنگ پدر و مادرهایشان نقش کارگری را ایفا میکنند که قرار است با پوشیدن لباسهای مختلف و قرار گرفتن در موقعیتهای متفاوت پول در بیاورد و در جیب خانواده بریزد. اما با این حال در سالهای اخیر با وجود سروصداها و واکنشهای مختلف روانشناسان و فعالان حوزه خانواده همچنان دادرسیهای جدی در این زمینه وجود ندارد و کودکان زیادی هر روزه به جمع کارگران پولساز اینستاگرامی برای خانوادههایشان میپیوندند.
والدین کودکان و نوجوانان کار و یا تولیدکننده محتوای مستهجن مجرم هستند!
برخلاف تصورات در این زمینه کودکان کار مجازی خلاء قانونی وجود ندارد و بلکه در متن قانون حمایت از اطفال و نوجوانان به شکل دقیقی به بایدها و نبایدها اشاره شدهاست. در بند ت ماده 1 از فصل کلیات قانون حمایت از اطفال و نوجوان سوء رفتار اینطور تعریف شدهاست: «سوءرفتار: هرگونه فعل یا ترک فعل عمدی که سلامت جسمی، روانی، اخلاقی یا اجتماعی طفل و نوجوان را در معرض خطر و آسیب قراردهد؛ از قبیل ضرب و جرح، محبوس کردن، سوءاستفاده جنسی، توهین یا تهدید نسبت به طفل یا نوجوان در صورتی که جنبه تأدیبی نداشته باشد یا قراردادن او در شرایط سخت و غیرمتعارف و یا خودداری از کمک به وی.»
در بند ث نیز بهرهکشی اقتصادی اینطورعنوان شدهاست:« بهره کشی اقتصادی: به کارگیری غیرقانونی طفل و نوجوان و یا وادارکردن یا گماردن او به کار یا خدمتی که از لحاظ جسمی، روانی، اخلاقی یا اجتماعی با نظر به وضعیت طفل و نوجوان برای وی مضر یا خطرناک باشد.»
در بند خ در تعریف محتوای مستهجن آمدهاست:«مستهجن: هرگونه محتوا اعم از صوتی یا تصویری که بهصورت واقعی یا غیرواقعی بیانگر برهنگی کامل زن یا مرد- آمیزش- عمل جنسی یا اندام جنسی انسان است.» در بند د این ماده نیز برای تعریف هرزهنگاری نوشته شده:«هرزهنگاری: تهیه و تولید هر اثری که محتوای آن بیانگر جذابیت جنسی طفل یا نوجوان مانند برهنگی، آمیزش، عمل جنسی یا اندام جنسی باشد.» در بند ژ نیز آمده:« سوءرفتار نسبت به طفل و نوجوان و یا بهرهکشی از او.» جرم انگاری شدهاست.
در فصل تشکیلات قانون حمایت از اطفال و نوجوانان نیز نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران از طریق پلیس ویژه اطفال و نوجوانان مکلف است:
۱- نسبت به شناسایی اطفال و نوجوانان در وضعیت مخاطرهآمیز در موارد مراجعه یا معرفی آنان به نیروی انتظامی یا مواجهشدن با آنان در حین اجرای وظیفه و یا شکایت از آنان، حسب مورد برای معرفی به سازمان بهزیستی کشور یا مراجع قضائی و انجام حمایتهای مورد نیاز بر اساس این قانون یا سایر قوانین مرتبط اقدام کند.
۲- در مأموریتهای مددکاران اجتماعی و انجام وظایف محوله در اجرای این قانون، حسب تقاضا جهت تأمین امنیت آنان و نیز اطفال و نوجوانان موضوع مأموریت، اقدام قانونی لازم را بهعمل آورد.
۳- وضعیتهای مخاطرهآمیز و جرائم علیه اطفال و نوجوانان بزهدیده را حسب مورد به مراجع ذیصلاح قضائی و سازمان بهزیستی کشور گزارش نماید.
در فصل جرایم و مجازاتها، و در بند مربوط به والدین این قانون آمادهاست:
۵- بهره کشی جنسی از طفل و نوجوان از طریق عرضه، در اختیارگرفتن، وادار یا اجیر کردن برای هرزهنگاری یا سوءاستفاده جنسی به مجازات حبس درجه پنج قانون مجازات اسلامی؛
۶- در دسترس قراردادن یا ارائه محتوا یا اثر مستهجن یا مبتذل به طفل یا نوجوان به یک یا چند مجازات درجه هشت قانون مجازات اسلامی؛
۷- استفاده از طفل و نوجوان برای تهیه، تولید، توزیع، تکثیر، نمایش، فروش و نگهداری آثار سمعی و بصری مستهجن یا مبتذل، حسب مورد به میانگین حداقل و حداکثر تا حداکثر مجازات مقرر در قانون مربوط؛
۸- واردات، صادرات، تکثیر، انتشار، عرضه، معامله یا بارگذاری محتوا یا اثر مستهجن یا مبتذل که در آنها از اطفال و نوجوانان بهرهگیری شده و یا حمل و نگهداری آنها به یکی از مجازاتهای درجه شش قانون مجازات اسلامی؛
۹- برقراری ارتباط با طفل و نوجوان در فضای مجازی بهمنظور هرگونه آزار جنسی یا ارتباط جنسی نامشروع به یکی از مجازاتهای درجه شش قانون مجازات اسلامی.
حالا باید ماجرای تلخ این سه نوجوان اینستاگرامی که این روزها یا با اطلاع از پدر و مادرشان یا دور از چشم آنها اقدام به تولید ویدیوهای نامناسب و محتوای سخیف و مبتذل میکنند و این روزها واکنشهای منفی زیادی را به خودشان جلب کردهاند به کجا خواهد رسید؟
ماجرایی که ممکن است هرچقدر کش پیدا کند نتایج اسفبار و حتی جبرانناپذیرتری را چه برای جامعه نوجوانان و چه شخص خودشان به همراه داشته باشد.