«... إِنَّما قَلْبُ الْحَدَثِ کَالْارْضِ الْخالِیَةِما الْقِىَ فیها مِنْ شَىْءٍ قَبِلَتْهُ فَبادَرْتُکَ بِالْأَدَبِ قَبْلَ انْ یَقْسُوَ قَلْبُکَ ...»
دل نوجوان، مانند زمین خالى است که هر بذرى در آن افشانده شود، مىپذیرد. از این رو، پیش از آن که (عمر زیادى برتو بگذرد) و دلت سخت گردد، به ادب و تربیت تو پرداختم1.
در دنیاى امروز، انسانیت و ارزشهای اخلاقى در مسلخ تمدن جدید و فرهنگ پَست آن قربانى شده، بى بند و بارى و افسار گسیختگى جایگزین آن گردیده است، و هر آگاه دلى مىتواند نتایج زیان بار آن را حتى در جامعههاى اسلامى نیز مشاهده کند و پیامدهاى ویرانگر آن را به روشنى دریابد2. گسترش و پخش برنامههاى فاسد از طریق ایجاد پایگاههای منحرف در اینترنت که به تهیه و توزیع مطالب مبتذل و غیر اخلاقى مىپردازد از جمله آسیبهاى است که در کمین خانوادهها، به خصوص قشر نوجوان و جوان نشسته است. شبکه جهانى اینترنت میلیونها سایت ضد دینی و مبتذل است و هر کدام از آنها بازدید کنندههاى خود (که عموماً قشر نوجوان و جوان جامعه هستند)، را در معرض انواع شبهه افکنی و انحرافات اخلاقى قرار مىدهند.
در نتیجه تعلیم و تربیت به موقع و حساب شده فرزندان در خانواده، تمام استعدادهاى نهانى فرزندان در طفولیت به فعلیت میرسد و در نتیجه آنان به عالیترین مدارج انسانیّت رهنمون میگردند و نوجوانان با شهامت، آزادگى، عزّت نفس و شرافت بار میآیند و این همه، نتیجه پرورشهای اصیل و پرمایه خانواده است؛ چنان که خانوادهاى که شایسته و پاکدامن نباشد و محیط آن آلوده به گناه باشد، زمینه خوبى براى تربیت و پرورش فرزندان در آن خانه وجود ندارد و کودکان و نوجوانان چنین خانوادههایى از ارزشهای اخلاقى و صفات انسانى بهره چندانى نخواهند داشت و به انحرافات و بزهکاریها تن خواهند داد3. براى سعادتمند شدن و نجات از گرفتاریهای فردى و اجتماعی که بر اثر فراموش کردن اصول اخلاقى اسلام، گریبانگیر انسان مىشود، بر همه به ویژه نوجوانان عزیز لازم است، کوشش کرده، ارزشهای اصیل اخلاقى را آموخته و به کار بندند و از رذایل اخلاقى پرهیز کنند تا غرور نوجوانى، آنان را به ورطه هلاکت، گرفتار نکند و بدانند که اسلام، براى سعادتشان برنامه دارد و اگر خود را به اسلام مقیّد کنند و به ارزشهای اخلاقى بیارایند خداى تعالى نیز از آنان خشنود خواهد شد4.
سید احمد سجادی
پینوشتها:
1) نهج البلاغه، نامه 31
2) اخلاق اسلامی، یوسفیان– الهامی نیا ، ج1، ص 18
3) اخلاق خانواده، فاخری– منتظری، ج1، ص 132
4) اخلاق اسلامی، یوسفیان– الهامی نیا ، ج 1، ص 19