علل تضمين سلامت جامعه

جامعه اسلامي نيازمند به افرادي است كه شرح صدر و وسعت نظر دارند. از علايق محدود محلي، نژادي، آداب و رسومي نجات يافته و به سوي علايقي وسيع تر و پردامنه تر- ملي- در حركت باشند. جهاني فكر كنند و انساني بينديشند. روح جامعه بايد اوج گيرد از تملق ها، چاپلوسي ها، بيهوده گويي ها كه شجاعت اخلاقي و فضيلت ها را مي كشند نجات يابد و بالاتر از هرچه كه پستي و دنائت است
سه‌شنبه، 28 آبان 1387
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
علل تضمين سلامت جامعه
علل تضمين سلامت جامعه
علل تضمين سلامت جامعه

نويسنده: اسدالله افشار
براي آنكه از يك جامعه پويا و متحول و يك جامعه عاري از عيوب اخلاقي و انساني برخوردار باشيم، لامحاله بايد جامعه داراي اوصاف زير باشد تا سلامتش تضمين گردد:

1 -شرح صدر و وسعت نظر

جامعه اسلامي نيازمند به افرادي است كه شرح صدر و وسعت نظر دارند. از علايق محدود محلي، نژادي، آداب و رسومي نجات يافته و به سوي علايقي وسيع تر و پردامنه تر- ملي- در حركت باشند. جهاني فكر كنند و انساني بينديشند.
روح جامعه بايد اوج گيرد از تملق ها، چاپلوسي ها، بيهوده گويي ها كه شجاعت اخلاقي و فضيلت ها را مي كشند نجات يابد و بالاتر از هرچه كه پستي و دنائت است پرواز كند. انديشه هاي عشيره اي و وابستگي هاي درون گروهي بايد به نفع همه محكوم گردد. جامعه انساني نيازمند است كه ارزش هاي مطلوب و انديشيده و تائيدشده در مقياس هاي وسيع تري توسعه يابد. همه مردم تعبيري و تفسيري صحيح و راستين از زندگي و از هدف آن، از خط مشي آن و از منتها اليه آن داشته باشند. بدين سان اگر فردي در خلاف مسير حركت كند آن ديگري بر گمراهي او رقت آورد و دلش بسوزد و براي خير و سعادت او زير بازويش گيرد و گام او را جهت دهد. به تعبير بزرگي مردم بايد بدين امر عادت كنند كه مبارزه مثبتي را اگر دنبال مي كنند بدان اميد نباشند كه حتما خود از ثمرات آن بهره مند شوند و يا چون حساب مي كنند كه عمرشان تكافوي اين حيات طولاني را براي برخورداري از ثمرات نمي دهد تلاش ننمايند و دست از فعاليت مثبت بردارند، بلكه بايد خود را عضوي از پيكر بشريت و يا بشريت را شديدا به مانند ديگر اعضاي وجودي خود بدانند و بينديشند كه خير و سعادت آيندگان به حقيقت موجب رستگاري و سعادتمندي اوست.

-2 تقويت روح وظيفه شناسي

چه بسيار مسائلي هستند كه در جامعه بايد احيا شوند از جمله روح وظيفه شناسي و اصالت بخشيدن بدان است. بخشي مهم از تبليغات بايد متوجه اين مسئله و حتي توسعه بخشيدن آن باشد اگر احساس مسئوليت در جامعه زنده شود واگر تلاش به انجام وظيفه در آنان تقويت گردد شايد بتوان ادعا كرد كه نيمي از كارها روبه راه است. بسياري از ارزش ها و اصالت ها از ميان رفته و يا فراموش شده اند بدان جهت كه روح وظيفه شناسي براي حفظ و پاسداري آنها در ما ضعيف گرديده است. اصلاحگران و تلاشگران وظيفه دارند مردم را در مسير حركت و شدن قرار دهند يعني از ايستايي به پويايي و تحرك سوق دهند كه با تحقق اين امر قدمي مهم در بازسازي جامعه برداشته است. در هر صورت كار امروز به فردا گذاردن و به انتظار پيشگامي ديگران سر كردن همه ناشي از ضعف روحيه وظيفه شناسي است. آن هنگام كه منكرات به جاي معروفات بنشينند و بالاخره در موقعي كه رذالت ها در محيط بي پروا خود را بنمايانند يقين بدانيد كه روح وظيفه شناسي در جامعه مرده است.

-3 تقويت ايمان

همه ضعف ها، ترك وظيفه ها، شانه خالي كردن ها از زير بار تكليف، ناشي از ضعف و يا عدم ايمان است. اختلافاتي كه در بين مردم وجود دارد، بي حسابي هايي كه در جامعه انجام مي شود، جنايات و فسادهايي كه بروز مي كنند همه گاه بدان نظر نيست كه مردم بدان مسئله و يا عواقب آن آگاهي و وقوف ندارند، بلكه گاهي و حتي بيشتر اوقات بدان نظر است كه در جامعه ايمان حكومت ندارد. اگر فردي در اجتماع مرتكب گناه مي شود نمي توان گفت كه در اثر كمي رشد فكر است بلكه بدان علت است كه بين شخصيت مادي و معنوي او شكافي عظيم وجود دارد. كمبودها، ضعف ها، تفرقه ها از ميان رفتني نيست مگر آن گاه كه كمبودها در ميان مردم جبران شود. بزرگان ما و آنها كه پيشكسوت در جنبه سازندگي و بازسازي بوده و هستند، هميشه توجه به رشد جنبه ايماني افراد داشتند و سعي مي كردند كه خدا را در دل و انديشه مردم بزرگ كنند، از جنبه نظارت و حسابرسي او بگويند، از كفايت گواهي او بر مجرميت و محاكمه و عذاب او سخن گويند. در سايه چنين امري بود كه آدمي براي خود ضامني باطني احساس مي كرد و سعي داشت در همه جا خود را بپايد.
نگارنده چون ديگر صاحب نظران انديشمند و دلسوز اعتقاد دارد بدون تقويت جنبه هاي ايماني افراد نمي توانند به رفع عيوب پرداخت و سلامت جامعه را تضمين كرد. تا در جامعه بي ايماني است و دورويي، اجحاف، تقلب و صدها مفاسد ديگر وجود خواهد داشت.

معرفي سايت مرتبط با اين مقاله


تصاوير زيبا و مرتبط با اين مقاله




ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط