شرحی بر زندگی بانوی فرهیخته، مرحوم فاطمه ایروانی
الگوگیری در شرایط کنونی که بحران هویّت و شخصیّت، جوامع و ملل را به جستجو و پژوهش پیرامون یافتن الگوهای سعادتبخش وادار کرده از حساسیت و اهمیّت فراوانی برخوردار است. از اینرو شناساندن چهرههای علمی و دینی که در مدّت عمر و زندگانی خود نقش ارزشمند و سرنوشتسازی را در پاسداری از فرهنگ اسلامی و دینی ایفا کرده، برای الگوگیری ضرورت تام دارد. بخصوص شناخت چهرههای شاخص و ارزشمند از جامعه زنان و بانوان تأثیر فراوانی در جامعه دارد و میتواند تا حدّی نیاز نسلهای امروز بانوان را در تمسّک به الگوهای مؤثر و مفید جامعه مرتفع سازد.
آری؛ حضور ارزشمند زنان مسلمان در طول تاریخ اسلام و تشیّع در سنگر علم و کمال و فضیلت، حضوری چشمگیر و همهجانبه و غیر قابل انکار بوده است.
زنان مسلمان ضمن انجام مسئولیّتهای خطیر تریّت فرزند، خانهداری، تأمین نیازهای روحی، مادّی و معنوی همسران خود، به طور شگفتانگیزی در عرصههای مختلف فرهنگی، علمی و عبادی، فعالیّت مستمر داشته و حتّی در برخی مقاطع، بهتر و بیشتر از مردان نقش خود را ایفا کردهاند که این خود نشانگر استعداد و همّت و تلاش پیگیری است که آنان داشتهاند و پس از عمری مجاهدت و تلاش در عرصههای مختلف علمی و فرهنگی و زهد و عبادت، یادگارهای علمی و معنوی پربار و به یاد ماندنی از خود بر جای نهادند.
بانو فاطمه ایروانی، از زنان فرهیختهای است که همچون خورشید فروزان در حوزه علمیّه قم خوش درخشید و توانست پس از کسب کمال و فضایل روحی و معنوی و سیر و سلوک الی اللّه به مدارج علمی، اخلاقی و معنوی دست یابد.
در این مقاله بر آنیم تا به فرازهایی از زندگانی دُرر بار ایشان پرداخته و تقدیم دوستداران علم و فقاهت نماییم.
پدر
منزل ایشان محل تشکیل جلسات مذهبی و ترویج معارف الهی بود که حاصل بخشی از آن جلسات به اهتمام وی به صورت کتابی با نام «مناظرات» در سال 1361ق منتشر گردید. از آثار دیگر وی «دوره کامل تفسیر قرآن»، «دروس معارف و اخلاق اسلامی» و «ترجمه کلمات قصار» حضرت امیرالمؤمنین علی(ع) به 3 زبان زنده دنیا بود.
سرانجام این مرد نیکوکار و علمدوست در سن 66 سالگی و در سال 1334ش زندگی را بدرود گفت و پیکرش در کنار حرم دلربای حضرت معصومه(س) در قبرستان شیخان قم، در دلِ خاکِ تیره نهان گردید.(1)
تولد
تحصیلات جدید
ازدواج
آغاز تحصیلات حوزوی
ایشان تحصیلات علوم دینی را در پیش مرحوم آیتاللّه بحرالعلوم آغاز کرد و پس از گذشت چند سال در زمره شاگردان برجسته و موفّق آن مرحوم قرار گرفت. از اینرو، آیتاللّه بحرالعلوم جلسات درسی خود را از خارج منزل به داخل منتقل کرد تا بانو ایروانی بهتر بتواند از فیض تحصیل برخوردار شود.
این بانوی فاضله در کنار تحصیل به تدریس دروس متوسطه و عالیه همت گماشت که هم اکنون عدهای از تربیتیافتگان حوزه درسی وی در مؤسسات مختلف علمی به تدریس و تحقیق مشغول هستند.(5)
استاد و همسر
شادروان آیتاللّه بحرالعلوم، تحصیلات ابتدایی و مقدماتی را در نجف اشرف آغاز کرد و سپس به حوزه علمیّه قم مهاجرت نمود و از محضر آیتاللّه حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی، آیتاللّه سیّدمحمّدحجّت کوهکمری و آیتاللّه حاج آقا حسین بروجردی، بهرههای علمی و معنوی فراوانی برد و در عین حال به تدریس و تعلیم سطوح عالیه و تربیت طلاب و فضلای حوزه علمیّه قم همّت گماشت. از خصوصیات روحی و اخلاقی ایشان، ارادت فوق العاده به ساحت مقدس اهل بیت عصمت و طهارت(ع) و بیتوجهی به دنیا و مظاهر مادی آن بود، و این مظاهر مادی هیچ گاه نتوانست وی را از اهداف عالیه باز دارد. وی در اواخر عمر ضمن یادآوری مظلومیت حضرت امام حسین(ع) با چشمان اشکبار میگفت: «من میهمان حضرت سیّدالشهدا(ع) هستم»، و سرانجام در همان ایام عزاداری سرور و سالار شهیدان حضرت ابیعبداللّه(ع) عصر روز جمعه 14 محرم 1407ق به موالیان خود پیوست و پیکر پاکش در یکی از حجرات صحن بزرگ کریمه اهلبیت حضرت معصومه(س) به خاک سپرده شد.
وفاداری و احترامِ خانم ایروانی به استاد و همسر خود تا آنجا بود که کتاب شریف انوار فقه خود را به ایشان اهدا نمود و در وصیتنامه خویش سفارش کرده که برای همسرم عدهای از مؤمنین را اطعام کنند و در ماه رمضان به نیت ایشان ختم قرآن قرائت کنند.(6)
برخی از آثار تحقیقی و پژوهشی ایشان در قلمرو صرف، نحو، فقه و اصول چنین است:
1) تقریرات درس فقه آیتاللّه حجّت،
2) تقریرات درس فقه آیتاللّه بروجردی،
3) دُرر الصرف،
4) دُرر النحو،
5) منظومة فی الاصول.(7)
فضایل و ملکات معنوی
الف) عشق به خداوند
از عوامل مهم و موثر در پیشرفت و اوجگیری انسانها خلوص نیّت در کارها و خدایی شدن اعمال آدمی است. یکی از مهمترین نشانههای عشق و محبّت به وجود لایزالی، تحمل سختیها، صبر و استقامت در راه خداوند و لذت بردن از آنها است.
بانو ایروانی، عاشق بی قراری بود که با وجود فعالیتهای علمی و انجام وظایف مادری و همسرداری از عبادت، تهجد، مداومت در نماز شب، قرائت قرآن و انس با دعاها و زیارات وارده مانند زیارت جامعه و زیارت عاشورا غافل نبوده و هر ماه 2 یا 3 ختم قرآن میکرد. در پیشدرآمدِ کتاب انوار فقه در این رابطه چنین آمده است: «ایشان اکثر اوقات خویش را در سنین کهولت به ذکر و دعا میگذرانند. این برنامه عرفانی و سیر و سلوک معنوی از پیش از ازدواج با مرحوم آیتاللّه بحرالعلوم تا هم اکنون مستمرا ادامه داشته است . به جرئت میتوان گفت که موفقیّتهای علمی و معنوی ایشان در سایه همین ارتباط خالصانه با ذات احدیت فراهم آمده است و این خود، بهترین الگو برای همه بانوان با فضیلت است».(8)
هر روز 2 ساعت به اذان صبح مانده بیدار بوده و به راز و نیاز و تهجد در نیمههای شب میپرداخت و این عادت زیبای وی در مسافرتها هم ترک نمیشد. فرزند ایشان در این خصوص می گوید: در سفرهای زیارتی به عتبات عالیات که در خدمت ایشان بودیم تهجد و نماز شب وی به هیچ وجه ترک نمیشد و همه را با دقت کافی بجا میآورد.(9)
ب) عشق به اهل بیت(ع)
جان و روح این بانوی عالمه سرشار از عشق به خاندان رسول خدا(ص) بود و همواره در عزای آنها اشک ماتم بر دیدگان جاری میکرد. توسل به محضر مبارک اهل بیت(ع) و استمداد از آن بزرگواران از ویژگیهای دائمی ایشان بوده است، از اینرو در بخشی از وصیتنامه خویش مینویسد: «آن تسبیح تربت را که هر بار یک ختم قرآن به یاد یکی از امامان(ع) داشتم و بر گره و نشانی میزدم در کفن من بگذارید».(10) او با برپایی مجالس و محافل سوگواری در منزل، یاد و خاطره آنها را در دلها زنده نگه میداشت، و شیفتگان اهل بیت را با گفتار معنوی و سیره عملی آنان آشنا مینمود. در بخشی دیگر از وصیتنامه خود به این امر تاکید نموده و سفارش میکند که همواره این گونه مجالس عزا و سوگواری اقامه شود، تا همگان بهرههای معنوی و روحی ببرند.(11)
ج) نظم و برنامهریزی
نظم و انضباط در کارها و برنامهریزی دقیق در کارهای مختلف روزمره، نقش مهمی در شکوفایی استعدادها و بارور شدن اندیشهها دارد. امام علی بنابیطالب(ع) در وصایای خویش به امام حسن(ع) و امام حسین(ع) میفرماید: «اوصیکما و جمیع ولدی و اهلی و من بلغه کتابی بتقوی اللّه و نظم امرکم(12)». امور یادشده نقش موثری در شکوفایی استعدادهای نهفته بانو ایروانی داشته است، چرا که او اوقات خود را نظام بخشیده و برنامهریزی دقیق و جدی داشته است؛ بخشی از اوقات خود را برای عبادت و راز و نیاز با خالق هستی، بخشی دیگر را برای رسیدگی و اداره امور منزل و بخشی دیگر، برای تربیت و پرورش فرزندان و بخشی دیگر از آن را برای تعلیم، تدریس، مطالعه، تحقیق، تألیف و شرح کتب درسی حوزوی اختصاص داده بود.(13)
د) اخلاق در خانه
عدالت و مهرورزی، صداقت و محبت به همنوعان، ایجاد فضای بهتر و مناسب در خانه و رعایت حقوق فرزندان و نوادگان و عروسان، موجب تقویت بنیان خانواده و گسترش فرهنگ اسلامی و انسانی در خانواده میگردد. فرزند مرحوم ایشان میگوید: «آن مرحوم در بین عروسها و فرزندان، با عدالت عجیبی رفتار میکرد و به طور یکسان به بچهها محبت میکرد».(14)
سفر به اصفهان
تألیفات
1) انوار فقه، ترجمه و توضیح شرح لمعه (30 جلد)،
این کتاب شرحی مفصل، سلیس، روان و دارای عباراتی واضح و گویا بوده و حاصل سالها تحقیق، پژوهش و تدریس وی در عرصه تعلیم و تعلّم میباشد. جلد اوّل این کتاب در سال 1379ش از سوی انتشارات کتاب خرد وابسته به خانه خرد انتشار یافته است.
2) شرح فارسی فرائد الاصولِ شیخ مرتضی انصاری،
3) شرح فارسی بر مکاسبِ شیخ مرتضی انصاری،
4) شرح بر کفایة الاصولِ آخوند ملامحمّد کاظم خراسانی،
5) تفسیر برخی از سورههای قرآن،
6) مباحث اخلاقی.(16)
وفات
مجالس ترحیم و بزرگداشت این عالمه تازه سفر کرده به طرز باشکوهی در قم و تهران برگزار گردید و از مقام علمی و اخلاقی ایشان تجلیل به عمل آمد.(17)
رونوشت مزار ایشان و پدرشان چنین است: «مرقد پدری بزرگوار مرحوم حاج مصطفی ایروانی مُفسر و مُعلّم اخلاق و مُؤسس تعلیمات اسلامی، مُؤلف یک دوره کامل تفسیر و دروس معارف و کلمات قصار که به سه زبان ترجمه نموده است. تولد 1286ش ـ وفات 1344ش
و مرقد صبیهاش
مرحومه عارفه زاهده عالمه بانو فاطمه ایروانی مُؤلف سی 30 جلد کتاب انوار فقه در توضیح شرح لمعه به طریق اجتهادی و دارای تألیفات کثیره در اصول و فقه و تفسیر و اخلاق که عمری را در تهذیب نفس سیر وسلوک و تربیت شاگردان سپری نمود در شب جمعه آخر ماه رمضان دار فانی را وداع گفت. تولد 1295ش ـ وفات 14/9/1381ش».
پینوشت
1- پیشدرآمدِ انوار فقه، ص6.
2- مصاحبه با حجّتالاسلام و المسلمین حاج شیخ محسن فقیهی، عصر روز سهشنبه 25/9/1382.
3- روزنامه جمهوری اسلامی، دوشنبه 16 دی 1381، ش6821.
4- اسامی آنها عبارت است از:
1) پروفسور دکتر جواد فقیه، از شخصیتهای علمی و مطرح در مجامع دانشگاهی است.
2) دکتر محمّد فقیه حبیبی، استاد دانشگاه تهران.
3) محمّدعلی فقیه حبیبی
4) محمّدکاظم فقیه حبیبی
5) حجتالاسلام و المسلمین حاج شیخ محسن فقیهی، وی علوم مقدماتی را از محضر مادر دانشمندش فرا گرفت و در سن 17 سالگی به درس خارج آیتاللّه حاج آقا مرتضی حائری یزدی راه یافت و به تکمیل کمالات پرداخت. ایشان هم اکنون از استادان حوزه علمیّه قم میباشد.
5- به نقل از حجّتالاسلام و المسلمین حاج شیخ محسن فقیهی.
6- به نقل از وصیتنامه آن مرحومه.
7- روزنامه کیهان، چهارشنبه 30 مهرماه 1365، ش12867، ص2.
8- پیشدرآمدِ انوار فقه، ص8.
9- مصاحبه با حجّتالاسلام و المسلمین حاج شیخ محسن فقیهی، عصر روز سهشنبه 25/9/1382.
10- به نقل از وصیتنامه آن مرحومه.
11- به نقل از حجّتالاسلام والمسلمین حاج شیخ محسن فقیهی.
12 ـ نهجالبلاغه، نامه 47.
13- به نقل از مصاحبه با فرزند ایشان.
14- همان.
15- پیشدرآمد انوار فقه، ص7.
16- آینه پژوهش، س4، ش3، ش پ 82، ص122.
17- به نقل از ویژهبرنامه استانی شبکه قم.
تصاوير زيبا و مرتبط با اين مقاله