شناسنامه کتاب:
عنوان: تاریخ حسین بن علی (ع) (ترجمه تاریخ الحسین (ع))
زبان: فارسی
نویسنده: شیخ عبدالله علایلی مصری
مترجم / مصحح: محمدباقر کمرهای
ناشر: شرکت سهامی چاپ فرهنگ ایران
سال چاپ: 1324
تعداد صفحات: 260 صفحه
معرفی کتاب:
این کتاب، با مقدمه مترجم آغاز شده که در آن، مبحث کتاب را به سه بخش مهم تقسیم میکند:1. مباحثی در بررسی کل تاریخ
2. در بیان تاریخ اخلاقی و اجتماعی و دینی تازیان
3. شرح تولد و پرورش امام حسین(ع).
بعد از آن، نویسنده کتاب، ابتدا در دیباچه، مراحل مهمی را که تاریخنگار باید بپیماید، توضیح میدهد و بعد، قبل از آنکه به زندگی امام حسین(ع) بپردازد، مباحثی را با عنوان «مقدمات» درباره «جزیرة العرب» مینگارد.
مقدمه اول: نظام ایلی که نژاد تازی، هزاران سال بهصورت یک تشکل منظم، بر این روش پابرجا ماند.
مقدمه دوم: دینداری عربها و دینهای مختلفی که در عربستان وجود داشت که عبارت بودند از: بتپرستی، زرتشتی، یهودی، نصرانی، حنفی، یهودی ـ نصرانی که عادتهای یهود و اعتقادهای نصاری را داشتند.
مقدمه سوم: نظام همگانی (که در این بخش نظریههای تشکیلات اجتماعی، نظام دستوری اسلام، نظام دارایی، نظام اداره و قضا، نظام ارتشی، بررسی میشود).
مقدمه چهارم: حزبیت و دستهبندی که عبارت بودند از حزب سه نفری، حزب اموی، حزب توده و حزبهای علی(ع) یا محافظه کلانه، شعوبی و... .
مقدمه پنجم: کهنه و تازه توده عرب بعد از گذشت زمانها نو شد و گروه نخست آنها از میان رفتند و توده تازه با آن اشکال اجتماعی و اوضاع تمدن ملتهای مختلفی که با آنها روبهرو شد، اندیشه و رنگ خاصی به خود گرفت و جنگ میان تازه و کهنه ایجاد شد.
مقدمه ششم: شورش مردم برای اصلاح سیاسی، پس از آنکه حزب بنیامیه روی کار آمد و وضعیت اشرافی به خود گرفت.
پس از بیان این مقدمهها زندگی امام حسین(ع) را در عهد پیغمبر، عهد خلفا (ابوبکر و عمر و عثمان)، عهد امام علی(ع)، عهد دولت بنیامیه و در عهد یزید، بررسی میکند.
تذکر: این کتاب، با عنوان تاریخ امام حسین(ع) نگاشته شده، ولی بیشتر به مباحث مقدماتی پرداخته و زندگی امام حسین(ع) را خیلی مختصر شرح داده است. قلم این کتاب، به علت قدمت آن روان و ساده نیست.
فصلبندی و فهرست منابع ندارد و در برخی موارد، بعضی منابع در پاورقی آمده است.
منبع مقاله : pajuhesh.irc.ir